REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Uleiul de coacăz negru: beneficii și efecte secundare

Uleiul de coacăz negru: beneficii și efecte secundare

Replica API 18 octombrie 2021 | 00:00 536

Uleiul de coacăz negru conține acid gama-linolenic, un acid gras Omega 3, care are numeroase efecte pozitive asupra sănătății generale. Iată despre ce este vorba!

Sursă foto: Shutterstock

Coacăzul negru (Ribes nigrum) este un arbust înalt, care crește sub formă de tufe. Fructele de coacăz negru - rotunde, sub formă de ciorchini, de culoare mov închis spre negru - conțin multe seminţe bogate în acizi graşi, scrie doc.ro.

Uleiul de coacăz negru este obținut prin presarea la rece a acestor semințe bogate în polifenoli și vitamine, precum și anumite componente active care pot influența sănătatea neurologică și cardiovasculară. Mai precis, acest ulei de coacăz negru conține acid gamma-linolenic, un acid gras Omega-3 foarte important care are numeroase efecte benefice asupra sănătății generale.

Uleiul este de o nuanță galben strălucitor, dar nu are miros, ceea ce este puțin neobișnuit față de alte uleiuri. Este adesea folosit ca ulei medicinal, mai degrabă decât ca ingredient culinar, în primul rând pentru că poate fi costisitor, iar aportul excesiv de ulei de coacăz poate avea efecte secundare neplăcute sau chiar grave.

Cu toate acestea, atunci când este utilizat în mod responsabil, acest ulei poate oferi multe beneficii utilizatorilor.

Ce beneficii are uleiul de coacăz negru?

Utilizarea uleiului de coacăz negru poate fi benefică în mai multe situații, cum ar fi în calmarea durerilor provocate de artrită, în consolidarea imunității sau în reducerea severității simptomelor în caz de sindrom premenstrual. De asemenea, uleiul de coacăz negru contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului, ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și la tratarea acneei.

Artrită

Uleiul de coacăz negru¹ poate fi utilizat extern ca antiinflamator în artrită. Conținutul bogat de antocianină, acidul gamma-linolenic și acizii grași Omega 6 din uleiul de coacăz contribuie la reducerea inflamației și a durerilor articulare asociate cu artrita. De asemenea, se poate dovedi eficient pentru reducerea rigidității articulațiilor.

Sistem imunitar

Uleiul de coacăz poate contribui la accelerarea procesului de vindecare și la optimizarea sistemul imunitar pentru persoanele care se confruntă cu inflamația cronică.

Sindrom premenstrual

Acest ulei poate influența echilibrul hormonal din organism, ceea ce este deosebit de important pentru femeile la vârsta reproductivă. Simptomele premenstruale pot include modificări ale dispoziției, balonare și crampe abdominale, dar acest ulei poate ajuta la ușurarea acestor neplăceri des întâlnite.

Tensiune arterială

Când este administrat în cantitățile recomandate pe ambalajul produsului, acest ulei poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, datorită calităților sale antiinflamatoare. Acest lucru poate ajuta și la protejarea împotriva aterosclerozei, atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, precum și a bolilor coronariene.

Colesterol

Uleiul de coacăz negru reduce nivelul colesterolului rău (LDL) din organism, ceea ce poate adăuga un alt strat de protecție cardiovasculară și, de asemenea, reduce riscul de sindrom metabolic.

Sănătatea inimii

Uleiul de coacăz negru este bogat în potasiu și acid gamma-linolenic, care ajută, cum spuneam, la reducerea tensiunii arteriale, susținând astfel sănătatea inimii. Acidul gamma-linolenic prezent în acest ulei contribuie la scăderea aglomerării trombocitelor în vasele de sânge și, de asemenea, previne deteriorarea celulelor din inimă. În plus, ajută la îmbunătățirea fluxului sangvin al inimii și reduce rezistența periferică generală.

Acnee

Aplicarea topică, pe față, a acestui ulei bogat în Omega-3 este una dintre cele mai bune modalități de a reduce inflamația corelată cu acneea. Uleiul de coacăz negru trebuie diluat într-un ulei bază și apoi, cu un bețișor cu vată sau un tampon steril, se aplică pe zonele inflamate ale pielii. Acest lucru poate accelera vindecarea și poate elimina orice infecții bacteriene care stau la baza acneei.

Îngrijirea pielii

Cu un nivel ridicat de acizi grași Omega-3, acest ulei este un remediu potrivit pentru piele. Acidul gamma-linolenic este recunoscut pentru calitatea de a reduce inflamația pielii, reducând în același timp semnele îmbătrânirii, datorită proprietăților antioxidante. Astfel, uleiul poate reduce apariția ridurilor și a petelor de vârstă.

Căderea părului

Când se aplică acest ulei pe păr, diferiții antioxidanți și componente hidratante vor face podoaba capilară să arate mai sănătoasă. Uleiul de coacăz poate reduce inflamația și poate trata anumite infecții care pot duce la căderea părului, consolidând în același timp firul de păr și reducând apariția vârfurilor despicate.

Confort ocular

Mulți oameni care suferă de ochi uscat au o lipsă de acizi grași sănătoși în alimentația lor obișnuită. Folosind ocazional acest ulei pe cale internă, s-ar putea reduce senzația de ochi uscat.

Cum se folosește uleiul de coacăz negru?

Uleiul de coacăz poate fi utilizat intern și extern, în funcție de scopul în care este folosit. Trebuie urmate instrucțiunile de pe recipientul cu ulei sau, dacă a fost recomandat de un medic, se vor respecta indicațiile acestuia. De exemplu, doza obișnuită pentru uz intern este de 5-10 picături pe zi.

Deși există beneficii evidente ale utilizării uleiului de coacăz, cercetările privind utilizarea extinsă și regulată lipsesc. Acizii grași Omega 3 care se găsesc în acest ulei sunt cu siguranță sănătoși, dar o cantitate excesivă poate duce la efecte secundare neplăcute.

Ce efecte secundare are uleiul de coacăz negru?

După cum s-a menționat, există unele efecte secundare asociate în special cu excesul de consum al acestui ulei, cum ar fi neplăceri gastro-intestinale, probleme de sângerare, complicații ale sarcinii sau risc crescut de cancer de prostată.

Aceste reacții adverse sunt întâmpinate în primul rând de persoanele care consumă mai mult decât cantitatea recomandată, dar în unele cazuri, pot apărea oricum. Calitățile de subțire a sângelui ale acestui ulei pot fi utile, cu excepția cazului în care este utilizat împreună cu alți diluanți de sânge, deoarece acest lucru poate provoca probleme de sângerare.

Uleiul de coacăz negru nu trebuie utilizat înainte de o intervenție chirugicală sau în caz de tensiune arterială scăzută. La fel, acest ulei nu este indicat pentru femeile însărcinate sau pentru cele care alăptează.

Ca în cazul oricăror remedii și suplimente alimentare, fie ele și din plante, este indicat să se ceară sfatul medicului de familie sau al unui fitoterapeut înainte de a se utiliza uleiul de coacăz negru. Mai ales persoanele cu anumite boli sau care se află în tratamente medicamentoase trebuie să discute cu medicul înainte de a lua orice remediu natural.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920