Uleiul de măsline extra-virgin fals divide şi mai adânc Europa între Nord şi Sud
Uleiul de măsline extra-virgin fals divide şi mai adânc Europa între Nord şi Sud
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestComisia Europeană a pierdut o bătălie importantă în războiul său dus împotriva falsificatorilor de ulei de măsline extra-virgin - măsura servirii în restaurante a uleiului de măsline purtând această etichetă în recipiente sigilate şi de unică folosinţă, propusă de Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, fiind retrasă în urma unei vaste campanii de presă de o virulenţă fără precedent.
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai apreciate ingrediente ale bucătăriei europene - calităţile sale nutritive dar şi de gust făcându-ul nelipsit de pe mesele restaurantelor şi din majoritatea bucătăriilor de pe continent. Uleiul extra-virgin (EVO) defineşte un standard absolut în materie de calitate deopotrivă pentru nutriţionişti şi artiştii în arta culinară - bucurându-se de statutul unui produs "rar" care justifică preţul ridicat plătit de cumpărător. Cererea puternică asigură oportunităţi de câştig pentru producători dar hrăneşte şi tentaţia introducerii pe piaţă a produselor falsificate.
Toată lumea vrea extra-virgin!
Uleiul de măsline extra-virgin este considerat în segmentul său de piaţă un produs aparte, cel mai dorit din toată gama - la nivelul străzii i se spune chiar extra-virginul sau EVO (de la Extra Virgin Oil) - eng. the extra-virgin, fr. l'extra-vierge - fără a mai fi nevoie să adaugi şi de măsline - o formă care indică un anumit reflex mental susţinut de un comportament de consum aproape obsesiv.
Preţul unui litru de ulei extra-virgin de măsline la raft poate porni de la 6 euro şi poate ajunge chiar la 50-60 de euro (variînd în funcţie de numeroşi factori greu controlabili precum cantitatea de precipitaţii dintr-un an, numărul de zile însorite, temperatura medie etc). Uleiul extra-virgin poate fi falsificat fie prin adăugarea de ulei, tot de măsline dar de calitate mai slabă, fie prin adăugarea altui tip de ulei vegetal fără gust şi miros care să preia culoarea şi gustul uleiului de măsline extra-virgin.
Mai mult pe www.agrointel.ro
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News