REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Uleiul de mușețel: beneficii și contraindicații

Uleiul de mușețel: beneficii și contraindicații

Replica API 7 mai 2021 | 00:00 673

Mușețelul este una dintre primele plante pe care oamenii le-au folosit în scopuri terapeutice. Această plantă medicinală este utilizată, de cele mai multe ori, sub formă de ceai, însă uleiul de mușețel poate fi chiar mai eficient decât ceaiul în anumite situații.

Sursă foto: Shutterstock

De-a lungul secolelor, mușețelul a fost folosit pentru tulburări digestive, cum ar fi indigestie, greață sau flatulență, pentru vindecarea rănilor, atenuarea simptomelor anxietății și ale afecțiunilor pielii, cum ar fi eczeme sau erupții cutanate. De asemenea, a fost utilizat pe post de antiinflamator și analgezic pentru dureri de spate, nevralgii sau poliartrită reumatoidă, scrie doc.ro.

Poți beneficia de proprietățile terapeutice ale mușețelului prin intermediul aromaterapiei cu ulei de mușețel, aplicându-l direct pe piele sau păr sau prin administrare internă. Înainte de administrarea internă se va cere întotdeauna sfatul medicului! Când este utilizat în lampa de aromaterapie, se vor dilua câteva picături de ulei de mușețel în apă și se va lăsa lampa pornită cel puțin jumătate de oră. Nu se va lăsa nesupravegheată flacăra lămpii.

Care sunt beneficiile uleiului de mușețel?

Uleiul de mușețel își poate dovedi utilitatea în combaterea alergiilor și în tratarea insomniilor, dar și ca remediu natural pentru lupta împotriva anxietății.

Poate fi util în calmarea tulburărilor digestive

Uleiul de mușețel ușurează o serie de probleme gastrointestinale precum diareea, constipația și crampele abdominale. Proprietățile sale antiseptice împiedică formarea și multiplicarea microorganismelor nesănătoase la nivel intestinal. Un studiu pe animale din 2014 a evaluat efectele extractului de mușețel german asupra diareei. Autorii studiului au descoperit că uleiul de mușețel oferă protecție împotriva acestei neplăceri și a acumulării de lichide în intestine.

Poate combate anxietatea și depresia

Mușețelul este folosit din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale sedative. Mirosul de ulei de mușețel are un efect benefic asupra creierului, ajutând persoanele afectate de anxietate și de stări depresive să își îmbunătățească starea de spirit. Pentru a ridica moralul în caz de anxietate sau depresie, uleiul de mușețel poate fi folosit prin aromaterapie ori aplicat direct pe piele. Un studiu² din 2017 a evaluat tratamentul pe termen scurt al anxietății generalizate folosind extract de mușețel. Cercetătorii au descoperit că după opt săptămâni, 58,1% dintre participanți au raportat o reducere a simptomelor de anxietate.

Ușurează simptomele alergiilor

Uleiul de mușețel are proprietăți antimicrobiene și antioxidante, fiind adesea folosit cu succes pentru ușurarea reacțiilor alergice. Acest ulei are capacitatea de a atenua congestia nazală, erupțiile cutanate și inflamarea asociate cu reacțiile alergice. Aplicat la nivel cutanat, uleiul de mușețel calmeză erupțiile pielii cauzate de alergiile alimentare.

Calmează durerile articulare

Anumite cercetări sugerează că flavoinoizii și substanțele volatile din uleiul de mușețel penetrează pielea și au efect antiinflamator. Așadar, acest ulei poate fi folosit cu succes pentru reducerea durerilor cauzate de poliartrita reumatoidă. Un studiu³ din 2015 a investigat eficacitatea aplicării uleiului esențial de mușețel diluat pe piele pentru tratamentul osteoartritei. Participanții au fost rugați să aplice uleiul de trei ori pe zi timp de trei săptămâni. Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu participanții care nu au utilizat acest tratament, uleiul esențial de mușețel a redus semnificativ nevoia de medicamente pentru ameliorarea durerii. Uleiul de mușețel poate fi aplicat local, prin masaj viguros, dar și adăugat în apa în care pacientul care suferă de dureri articulare se îmbăiază.

Poate fi util în combaterea durerilor premenstruale

Uleiul de mușețel îmbunătățește starea psihică și reduce gândurile negative. Totodată, acesta are efect antispasmodic și poate să atenueze durerile specifice ciclului menstrual.

Este de folos în tratarea insomniei

Uleiul de mușețel poate combate insomnia, datorită proprietăților sale relaxante. Unele cercetări au arătat că mirosul de ulei de mușețel induce o stare de calm, dar și de somnolență, contribuind la tratarea insomniilor ușoare. Extractul de mușețel conține substanțe cu efect similar benzodiazepinelor, despre care se știe că fac parte din clasa tranchilizantelor ușoare.

Într-un mic studiu realizat pe 60 de persoane în vârstă, participanții au fost împărțiți în două grupuri. Unui grup i s-au administrat capsule de extract de mușețel de două ori pe zi, în timp ce al doilea grup a primit un placebo. La sfârșitul studiului, a existat o creștere semnificativă a calității somnului celor care au luat extractele de mușețel în comparație cu grupul căruia i s-a administrat placebo. Pentru un somn odihnitor, folosește ulei esențial într-un recipient pentru aromaterapie. Poți amesteca uleiul de mușețel cu ulei de lavandă pentru a-i potența efectele.

Poate contribui la menținerea frumuseții pielii

Uleiul de mușețel oferă o strălucire sănătoasă pielii, combătând totodată iritațiile de la nivel cutanat datorită proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene. Mușețelul poate fi folosit pentru tratarea eczemelor, a rănilor minore și a iritațiilor de la nivelul pielii. Un articol din 2018 a investigat modul în care extractul de mușețel roman a influențat vindecarea unei răni infectate la șobolani. Unguentul cu mușețel a accelerat vindecarea rănilor și a declanșat o activitate antibacteriană semnificativ mai mare comparativ cu unguentul cu tetraciclină și placebo. Aplică un strat de ulei de mușețel pe pielea cu probleme, după ce ai curățat-o în prealabil cu apă călduță, pentru a te asigura că se deschid porii.

Poate ajuta la eliminarea mătreții

Mătreața este o problemă cu care multe persoane se confruntă recurent, iar mușețelul poate reprezinta o soluție naturală și eficientă pentru această neplăcere. Totodată, uleiul de mușețel hidratează scalpul.

Ce contraindicații are uleiul de mușețel?

Având în vedere că stimulează circulația sangvină în zona pelvină, uleiul de mușețel nu ar trebui folosit în perioada sarcinii. De asemenea, mușețelul poate interacționa cu medicamente precum ciclosporina și warfarina. Persoanele care sunt în tratament cu aceste medicamente eliberate pe bază de rețetă trebuie să aibă aprobarea medicului curant înainte de a utiliza ulei de mușețel. Acest ulei nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor și în locuri în care animalele de companie pot avea acces la el.

Foarte important, atunci când este folosit pentru uz intern, trebuie ales un ulei de mușețel de calitate superioară și nu se consumă mai mult de 14 zile la rând. Recomandat este să se ceară sfatul medicul de familie cu privire la consumul intern de ulei de mușețel.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218