REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Uleiul de pește, util în recuperarea după un infarct miocardic

Uleiul de pește, util în recuperarea după un infarct miocardic

Replica API 19 august 2020 | 00:00 876

Uleiul de pește este un tip de grăsime sănătoasă, o sursă importantă de Omega-3 și este recomandat la scară largă pentru scăderea tensiunii arteriale, diminuarea inflamației, încetinirea progresiei aterosclerozei, fluidizarea sângelui și prevenirea trombozelor, dar și în ținerea sub control a bătăilor neregulate ale inimii, scrie doc.ro.

Numeroase studii îi atribuie efecte benefice și în cazul celor care au suferit evenimente cardiace majore, precum infarctul miocardic. Dr. Raymond Kwong a condus o cercetare, în 2016, pe 360 de pacienți care au suferit un atac de cord. Jumătate dintre aceștia au primit timp de 6 luni 4 grame de suplimente cu acizi grași Omega-3 zilnic, iar cealaltă jumătate a primit pastile placebo 1.

În urma investigațiilor prin rezonanță magnetică realizate după cele 6 luni, s-a observat o îmbunătățire a funcției cardiace în cazul pacienților care au luat suplimentele cu Omega-3. Dr. Gregg Fonarow, profesor de cardiologie de la Universitatea din California, Los Angeles, a declarat că studii anterioare care au folosit același principiu au oferit rezultate mixte, însă că "valoarea studiului (nou) sugerează că suplimentarea cu ulei de pește la doză zilnică de 4 grame poate ajuta inimă în procesul de vindecare după un atac de cord și sugerează că studii suplimentare sunt justificate".

Surse bune de Omega-3 sunt somonul, halibutul negru, tonul, sardinele, macroul, heringul și păstrăvul. Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru organism, însă aceștia trebuie obținuți din alimentație sau din suplimente alimentare. Cu toate că efectele benefice sunt dovedite, discutați cu un medic înainte de a lua orice tip de suplimente.

Ce este important să reții despre Omega-3 din uleiul de pește

Oamenii de știință spun că acizii grași Omega-3 care sunt obținuți din uleiul de pește îmbunătățesc recuperarea mușchiului inimii (numit miocard) după un infarct miocardic.

Administrarea unor doze mari de acizi grași Omega-3 din uleiul de pește îmbunătățește funcționarea mușchiului inimii și reduce afectarea cardiacă după un infarct miocardic suferit de pacient. Chiar dacă uleiul de pește poate să ajute pacienții după un infarct miocardic, specialiștii spun că o analiză amplă a unor studii nu arată că acesta poate ajuta în prevenirea problemelor inimii.

Studiul menționat mai sus arată că acizii grași Omega-3 sunt un tratament sigur și eficient în ce privește îmbunătățirea "remodelării cardiace", așa că poate fi un remediu promițător în ceea ce privește reducerea incidenței insuficienței cardiace sau a decesului, care sunt motive majore de îngrijorare pentru pacienții care au suferit un infarct miocardic.

Cercetătorii spun că aceste rezultate sugerează că acizii grași Omega-3 permit inimii să se contracte mai bine și, de asemenea, reduc fibroza în regiunea inimii care nu este deteriorată.

De asemenea, cercetătorii au observat o reducere în privința biomarkerilor pentru inflamație, ceea ce sugerează că acizii grași Omega-3 au unele proprietăți antiinflamatorii.

Ani la rând, Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii au recomandat ca oamenii să consume pește gras, bogat în acizi grași Omega-3, de cel puțin două ori pe săptămână, datorită potențialelor sale beneficii pentru inimă. Specialiștii spun că un număr mare de persoane nu urmează acest sfat. Creșterea aportului de Omega-3 în cazul multor dintre pacienții din studiul dr. Kwong a arătat că aceste grăsimi bune pot ajuta la bună funcționare a inimii.

Alte studii care atestă importanța acizilor grași Omega-3

Acizii grași sunt o componentă-cheie a membranelor celulare și ajută la îndeplinirea mai multor funcții în organism, inclusiv la buna funcționare a sistemului imunitar și la posibila îmbunătățire a funcției cognitive.

Beneficiile asupra sănătății cardiovasculare ale EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidului dacosahexanoic) variază de la modulări la nivelul funcției endoteliale (prin homeostază prostaglandină, relaxare a pereților vaselor de sânge) la efecte antiaritmice (risc redus de fibrilație ventriculară, o mai bună capacitate de adaptare a mușchilor cardiaci) .

Conform Societății Europene de Cardiologie, pacienții cardiaci ar trebui să utilizați 1 g EPA + DHA pe zi după un atac de cord recent, precum și în cazuri de insuficiență cardiacă cronică.

Pacienții cardiaci (11.323 la număr) care au fost eligibili să participe la studiul GISSI-HF controlat au suferit, cel mai devreme cu 3 luni înainte, un atac de cord. Timp de 3 ani și jumătate au folosit 1 g EPA + DHA (raport EPA / DHA = 1,2 / 1) pe zi, pe lângă tratamentele convenționale (medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, medicamente pentru colesterol). Datorită suplimentării cu acizi grași Omega-3, riscul de deces subit s-a redus cu 45% .

În studiul GISSI-HF controlat, pacienții cu insuficiență cardiacă cronică (indiferent de fracția de ejecție a ventriculului stâng) 3.494 de pacienți au primit 1 g EPA + DHA / dag (raport EPA / DHA = 1,2 / 1) pe zi. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, datorită suplimentării cu Omega-3 la 1.000. 18 pacienți au fost salvați și 17 spitalizări din cauza problemelor cardiovasculare au fost prevenite.

Pacienții care au fost nevoiți să facă față unei intervenții chirurgicale bypass, mai exact 79, au primit 2 g EPA + DHA / zi (Raport EPA / DHA = 1,2 / 1) într-un test de control controlat cu placebo începând cu 5 zile înainte de operație până la externarea din spital. Datorită suplimentării cu Omega-3, aceștia au fost spitalizați pentru o perioadă mai scurtă de timp și au avut un risc redus de 54,4% de a se confrunta cu fibrilație atrială postoperatorie.

La pacienții hiperlipidemici, 16.511 la număr, cu un nivel mediu de trigliceride de 216 mg/dl, suplimentarea cu 3,25 g EPA + DHA pe zi, a dus, în medie, la o reducere a nivelului de trigliceride de 40 mg/dl.Un nivel de trigliceride sever crescut (> 500 mg / dl) poate fi redus cu 45% în urma unei doze de 3-4 g EPA + DHA / zi.

La pacienții cu hipertensiune arterială suplimentarea cu cel puțin 3,3 g EPA + DHA pe zi s-a putut reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică cu 2,9 și 1,6 mm Hg. Cele mai puternice efecte ale suplimentării cu EPA + DHA au fost observate la pacienții hipertensivi netratați: reduceri de 4,51 mm Hg și 3,05 mm Hg în tensiunea arterială sistolică și, respectiv, diastolică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369