rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Uleiul de porumb: sănătos sau nu?

Uleiul de porumb este un ulei vegetal rafinat utilizat pe scară largă la gătit și, în special, la prăjit, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

De asemenea, uleiul de porumb are multe alte întrebuințări și este utilizat în mod obișnuit în scopuri industriale sau ca ingredient în produse cosmetice.

Porumbul trebuie să treacă printr-un proces complex de rafinare pentru a se produce uleiul de porumb. Acest proces conferă uleiului de porumb multe caracteristici unice, deși nu toate sunt pozitive.

Valori nutriționale ulei de porumb

Uleiul de porumb reprezintă 100% grăsime, fără proteine sau carbohidrați. O lingură (15 ml) de ulei de porumb conține:

• calorii: 122;

• grăsimi: 14 g;

• vitamina E: 13% din aportul zilnic de recomandat.

În timpul procesului de extragere a uleiului de porumb din porumb, se pierd multe vitamine și minerale. Cu toate acestea, uleiul are o cantitate destul de mare de vitamina E. Vitamina E este un nutrient solubil în grăsimi care acționează ca un antioxidant antiinflamator în organism.

Antioxidanții sunt compuși care neutralizează moleculele numite radicali liberi, care îți pot crește riscul de afecțiuni precum boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer, atunci când numărul lor devine prea mare.

În plus, uleiul de porumb conține aproximativ 30-60% acid linoleic, un tip de grăsime polinesaturată Omega-6. Grăsimile polinesaturate includ grăsimile Omega-6 și Omega-3. Acestea din urmă sunt asociate cu scăderea inflamației și o stare de sănătate mai bună atunci când sunt prezente în corpul într-un raport de aproximativ Omega-6 la Omega-3 de 4:1.

Cu toate acestea, dietele multor oameni conțin prea multe grăsimi inflamatorii Omega-6 și insuficiente grăsimi antiinflamatoare Omega-3.

Uleiul de porumb are un raport Omega-6 la Omega-3 de 46:1, ceea ce poate contribui la acest dezechilibru.

Utilizări ulei de porumb

Uleiul de porumb are o varietate de întrebuințări în ceea ce privește gătitul și nu numai.

Uleiul de porumb este folosit ca agent de curățare și lubrifiant industrial, precum și pentru a produce combustibil pentru motoarele pe benzină și Diesel.

În plus, uleiul de porumb este inclus în multe produse cosmetice, săpunuri lichide, șampoane, vopsele și cerneluri. De asemenea, a fost folosit la producerea anumitor insecticide și la fabricarea biodieselului (biocombustil sintetic lichid).

Mai mult decât atât, uleiul de porumb este cel mai cunoscut ulei de prăjit. Are un punct de fum (de ardere) foarte ridicat (temperatura la care uleiul începe să ardă) de aproximativ 232 ° C, fiind ideal pentru prăjirea alimentelor, făcându-le crocante fără să le arde.

Uleiul de porumb este disponibil pe scară largă, ceea ce îl face o alegere foarte des întâlnită în bucătarii. Poate fi achiziționat de la aproape orice magazin alimentar și folosit în mai multe moduri, cum ar fi pentru:

• sotare și prăjire;

• sosuri de salată și preparate marinate;

• prăjituri, pâine și alte produse de patiserie.

Cum este produs uleiul de porumb

Uleiul de porumb trebuie să treacă printr-un proces amplu de rafinare pentru a fi extras din porumb.

Cu un conținut de grăsime de numai aproximativ 1-4%, porumbul nu este un aliment natural uleios. Prin urmare, trebuie să treacă printr-un proces extins pentru a putea extrage uleiul din porumb.

Semințele (sâmburii) de porumb trebuie mai întâi presate mecanic pentru a separa uleiul. Uleiul trece apoi printr-o serie de procese chimice pentru a îndepărta impuritățile, precum și mirosurile, și gusturile nedorite.

Următoarele procese care sunt implicate în producția uleiului de porumb elimină multe vitamine și minerale și pot chiar introduce substanțe nocive:

• Extragerea hexanului: porumbul este spălat cu o soluție care conține o substanță chimică numită hexan care îl face să elibereze ulei. Cercetătorii au demonstrat că hexanul are un impact negativ asupra sistemului nervos la oameni și animale.

• Dezodorizarea: mirosurile și gusturile nedorite sunt îndepărtate din ulei, împreună cu unii compuși sănătoși. Înainte de acest pas, mirosul și gustul pe care îl are uleiul de porumb l-ar face nepotrivit pentru gătit.

• Iernarea: ceara și grăsimile saturate sunt îndepărtate din ulei pentru ca acesta să rămână lichid la temperaturi scăzute. Fără iernare, multe uleiuri vegetale s-ar solidifica la temperaturi scăzute.

Beneficii potențiale ulei de porumb

Uleiul de porumb pare să aibă efecte benefice asupra sănătății întocmai cum au demonstrat unele studii.

Uleiul de porumb conține compuși care pot promova sănătatea inimii, cum ar fi fitosterolii, vitamina E și acidul linoleic.

Bogat în fitosteroli

Uleiul de porumb este plin de fitosteroli, care sunt compuși pe bază de plante cu o structură similară cu colesterolul găsit la animale. Fitosterolii sunt potențial antiinflamatori, iar o dietă bogată în alimente antiinflamatoare poate reduce riscul de apariție a anumitor afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer1,2.

Uleiul de porumb are un conținut ridicat de fitosterol în comparație cu alte uleiuri de gătit, cum ar fi uleiurile de arahide, măsline și canola. Uleiul de porumb este deosebit de bogat în fitosterol beta-sitosterol.

Studiile3,4,5 în eprubetă au descoperit că beta-sitosterolul poate avea proprietăți antitumorale. Într-un studiu, beta-sitosterolul a reușit să încetinească semnificativ creșterea celulelor canceroase pulmonare, fără a avea niciun efect asupra celulelor pulmonare sănătoase.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane pentru a înțelege potențialele proprietăți anticancerigene ale beta-sitosterolului.

În plus, fitosterolii sunt cunoscuți că ajuta la blocarea absorbției de colesterol de către organism. Astfel, ele pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol, care este un factor de risc pentru boli de inimă.

Poate promova sănătatea inimii

Deoarece uleiul de porumb conține compuși sănătoși pentru inima, cum ar fi vitamina E, acidul linoleic și fitosterolii, vă poate reduce riscul de boli de inimă.

Vitamina E este un antioxidant puternic, așa că o dietă bogată în acest nutrient poate preveni deteriorarea oxidativă a inimii și a vaselor de sânge cauzate de radicalii liberi în exces.

Unele studii6,7 mai arată că uleiul de porumb însuși ajută la reducerea colesterolului, în special a colesterolului rău (LDL), probabil datorită conținutului său de fitosterol.

Dezavantaje uleiul de porumb

Uleiul de porumb are unele dezavantaje semnificative care pot depăși beneficiile sale potențiale pentru sănătate.

Bogat în grăsimi Omega-6

Uleiul de porumb este bogat în acid linoleic, adică grăsimi Omega-6 care pot fi dăunătoare dacă sunt consumate în exces. Conform celor mai multe cercetări, corpul uman trebuie să mențină un raport Omega-6 la Omega-3 de aproximativ 4:1, pentru o sănătate optimă.

Majoritatea oamenilor consumă aceste grăsimi într-un raport de aproximativ 20:1, mâncând mult mai multe grăsimi Omega-6 decât Omega-3.

Acest dezechilibru a fost legat de afecțiuni precum obezitatea, afectarea funcționării creierului, depresie și bolile de inimă.

Un echilibru adecvat al acestor grăsimi este important, deoarece grăsimile Omega-6 tind să fie proinflamatorii, mai ales atunci când nu sunt prezente suficiente grăsimi antiinflamatorii Omega-3.

Limitarea uleiului de porumb și a altor alimente bogate în grăsimi Omega-6 în timp ce crești aportul de alimente bogate în grăsimi Omega-3, cum ar fi peștele gras și semințele de chia, poate ajuta la scăderea inflamației și la promovarea sănătății în general.

Uleiul de porumb, fabricat cu porumb modificat genetic?

Uleiul de porumb poate fi produs din porumb modificat genetic (OMG) pentru a fi rezistent la insecte și la anumite ucigași, cum ar fi glifosatul.

Mulți oameni sunt îngrijorați de efectele acumulării de glifosat în organism în urma consumului de alimente OMG-uri rezistente la glifosat care au fost tratate cu cantități mari de erbicid.

În plus, există speculații că alimentele modificate genetic și glifosatul pot contribui la creșterea rapidă a alergiilor alimentare și a ratelor de intoleranță. În timp ce mai multe studii pe termen scurt au concluzionat că alimentele modificate genetic sunt sigure, lipsesc cercetările pe termen lung.

Uleiul de porumb, un produs extrem de rafinat

Uleiul de porumb este un produs extrem de rafinat. Trebuie să treacă printr-un proces amplu pentru a fi extras din porumb și a fi făcut comestibil.

Acest proces face ca uleiul de porumb să fie mai probabil să se oxideze, ceea ce înseamnă că la nivel molecular, începe să piardă electroni, devenind instabil. Nivelurile ridicate de compuși oxidați din corpul tău îți pot crește riscul de apariție a anumitor boli.

De fapt, beta-sitosterolul din uleiul de porumb se oxidează pe măsură ce este încălzit pentru perioade lungi, cum ar fi într-o friteuză. Cu toate acestea, vitamina E antioxidantă ajută la încetinirea acestui proces.

Încălzirea uleiului de porumb produce, de asemenea, acrilamidă antinutrientă, un compus foarte reactiv care a fost legat de probleme cu funcția nervoasă, hormonală și musculară.

Acrilamida a fost clasificată ca un potențial cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC).

Așadar, deoarece uleiul de porumb nu este cea mai sănătoasă alegere pentru gătit, poți opta pentru alternative mai sănătoase, care includ uleiul de măsline și uleiul de nucă de cocos.

sâmbătă, 4 decembrie 2021543
GANDUL.RO
Gheorghe Dincă, dezvăluiri înfiorătoare din penitenciar: 'Am violat-o pe Alexandra! Am legat-o de pat și...'
Comentarii
mai mult...Sănătate
13 aug 00:11SănătateCDC nu mai recomandă persoanelor nevaccinate să intre în carantină după expunerea la Covid-19

Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a precizat că nu mai recomandă persoanelor nevaccinate să...1006

13 aug 00:00SănătateFructul cu gust şi textură asemănătoare fripturii de porc care reduce riscul de AVC şi infarct278
13 aug 00:00SănătateVaccinul anti-HPV ar putea preveni cancerul cervical la femeile cu celule precanceroase, arată ultimele studii204
13 aug 00:00SănătateSucul care întărește inima, subțiază talia și previne constipația

Este vedeta verii, este delicios, plin de apă și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Profitați de acest...337

13 aug 00:00SănătateCât timp trebuie să fierbi cafeaua la ibric pentru a avea aroma perfectă343
13 aug 00:00SănătateStudiu: Coronavirusuri înrudite cu SARS infectează anual circa 66.000 de persoane în Asia de Sud-Est232
13 aug 00:00SănătateDe ce este bypassul aortocoronarian o operație salvatoare de viață

Procesul patologic de ateroscleroză, de îngustare a arterelor coronare, este cel care stă la baza bolii coronariene...243

13 aug 00:00SănătateStudiul care dă peste cap tot ce se știa despre depresie: De ce sunt antidepresivele ineficiente267
13 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 297 de persoane cu COVID, internate la terapie intensivă221
13 aug 00:12SănătateCercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer 'foarte promiţător'

Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului...487

13 aug 00:17SănătateMinisterul Sănătăţii: Peste 6.400 de cazuri noi de COVID-19533
13 aug 00:18SănătateMotivul pentru care oamenii dorm mai prost în ultima vreme. Pierdem 40 de ore de somn anual373
Vremea
20.9°20.9° - 21.9° duminică, 14 august 2022
ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 3.68 m/s
Presiune: 1007 milibari

Loto
6/4910286301133
5/401124382340
joker591622431
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 aug 00:00SportSimona Halep s-a calificat în finala turneului de tenis de la Toronto

Simona Halep (30 de ani, 15 WTA) a învins-o în semifinalele turneului de tenis de la Toronto pe americanca Jessica...110

14 aug 23:20SportDavid Popovici este campion european: a stabilit un nou record mondial la 100 m liber, la CE de la Roma

David Popovici a devenit și campion european după ce a evoluat, sâmbătă, în finala probei de 100 m liber din...100

14 aug 23:29SportCanotaj: Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioane europene la Munchen, în proba de dublu vâsle

Sportivele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioane olimpice la Tokyo, au câştigat medaliile de aur,...204

14 aug 23:29SportDuel șoc la Cincinnati: Serena Williams - Emma Răducanu. Care va fi adversara Simonei Halep

Simona Halep, locul 15 WTA, şi Sorana Cîrstea, locul 38 mondial, şi-au aflat adversarele din primul tur la...406

Local
13 aug 12:39LocalCine se va ocupa de spectacolul de lumini de Ziua Marinei, la Constanța!

În weekendul prelungit cu ocazia Zilei Marinei, Constanța va beneficia și de un spectacol de lumini, culoare și...690

13 aug 00:03LocalImagini șocante de la accidentul din Ovidiu: A zburat cu mașina peste sensul giratoriu și a luat foc! Video

Un accident rutier a avut loc în cursul dimineții de vineri, 12 august a.c., în jurul orei 04:30, la ieșire de pe...5238

13 aug 21:03LocalFocuri de artificii vor aprinde cerul Constanței, de Ziua Marinei!

556

13 aug 19:31LocalScandalul dintre două familii din Henri Coandă a continuat cu bătăi și la instanță!

Două familii din Henri Coandă au ajuns în instanță, pe motiv că nu... se mai suportă, între ele fiind frecvente...1073

13 aug 21:00LocalTrei indivizi s-au supărat pe umbrelele de pe plajă, la Vama Veche! Video

Trei tineri care au ales să vină pe litoral au decis să arate cât de ”șmecheri” sunt ei, prin acțiuni...1687

13 aug 21:03LocalPeste 250 de pompieri, pregătiți să intervină, pe durata weekendului prelungit de Sfânta Maria

Peste 250 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța,...301

12 aug 00:04LocalVergil Chițac a luat stațiunea Mamaia la pas: Săptămâna viitoare mai am jumătate!

Primarul orașului Constanța, Vergil Chițac, în cursul zilei de vineri, 12 august a.c., a organizat o conferință de...5734

13 aug 21:03LocalCFR Călători modifică temporar mersul trenurilor

CFR Călători a anunţat vineri că modifică temporar mersul trenurilor. Cei care au cumpărat bilete pentru perioada...576

13 aug 21:04LocalJale în sudul litoralului! Rută ocolitoare pentru evitarea aglomerației

901

Politică
13 aug 00:00PoliticăPredoiu: Foarte multe din amendamentele primite s-au regăsit în proiectele de modificare a legilor Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri, că foarte multe din amendamentele primite şi examinate...260

13 aug 00:00PoliticăDănuț Pop, președinte PER: 'Mugur Isărescu ne ia la misto și pune BNR într-o lumină neprofesionistă'

Dănuț Pop, președintele Partidului Ecologist Român, critică angajarea la Banca Națională a celebrei astroloage...273

13 aug 00:00PoliticăPremierul, de Ziua Tineretului: Este nevoie de solidaritate între generaţii pentru a depăşi dificultăţile

229

13 aug 00:00PoliticăPSD propune 'stabilirea prețurilor la un nivel decent' în domeniul energiei

PSD transmite că nu susține diminuarea schemei de compensare a prețurilor și susține că soluția corectă este...250

13 aug 00:00PoliticăVicepreşedintele PMP: În timp ce românii o duc din ce în ce mai rău, coaliţia îşi atribuie o mare victorie

În timp ce valoarea coşului zilnic a crescut cu aproximativ 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut,...298

13 aug 00:00PoliticăMarcel Ciolacu anunță schimbări în domeniul energiei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că la nivelul Guvernului, dar şi al partidului pe care îl conduce se...311

13 aug 00:00PoliticăCseke Attila: Aproape 95% dintre proiectele depuse pe cele trei apeluri prin PNRR sunt eligibile

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat vineri, în cadrul unei...224

13 aug 23:16PoliticăMarcel Ciolacu: Când va fi cazul unei remanieri, nu o ţine nimeni secretă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat, vineri, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând...291

13 aug 00:08PoliticăProiectul rectificării bugetare, pus în dezbatere publică. Ce instituții primesc mai mulți bani

535

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3549

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2815

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

4991

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5341

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4162

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8427

Monden
13 aug 00:00MondenMetallica şi Mariah Carey, capete de afiş ale Global Citizen Festival, dedicat combaterii sărăciei

Metallica, Mariah Carey, Rosalia şi Jonas Brothers se vor reuni anul acesta la New York pentru Global Citizen Festival,...228

13 aug 00:00MondenElton John ar putea avea un viitor artistic în metavers după încheierea ultimului său turneu

Elton John ar putea continua să cânte în metavers mult timp după ce va renunţa la turnee, relatează miercuri...238

13 aug 00:00MondenDistribuţia spectacolului 'Grease the Musical' din West End dedică întregul sezon Oliviei Newton-John

248

13 aug 00:00MondenCătălin Scărlătescu a slăbit incredibil de mult! Uite cât de mari au putut să-i rămână hainele

Cătălin Scărlătescu, 50 de ani, este cunoscut pentru lupta îndelungată cu kilogramele în plus. Simpaticul chef a...357

13 aug 00:00MondenBritney Spears și-a abandonat copiii? Nu au mai vorbit de aproape jumătate de an

Viața de familie a solistei Britney Spears pare să fie un haos total, în continuare, în ciuda unei aparențe...384

13 aug 00:00MondenTommy Lee, cu penisul la vedere pe internet! Vedeta și-a îngrozit fanii

Se știe că Tommy Lee Jones este un personaj extrem de controversat și de-a lungul timpului au existat numeroase...542

13 aug 01:28MondenBasistul trupei The Pogues, Darryl Hunt, a murit la 72 de ani

Basistul trupei The Pogues, Darryl Hunt, a murit la vârsta de 72 de ani, a anunţat marţi formaţia britanică de punk...223

13 aug 00:07MondenCiutacu anunță public că Dragnea nu are ce căuta la el la emisiune

Jurnalistul Victor Ciutacu a reacționat, pe Facebook, după ce, într-o emisiune, fostul lider social-democrat Liviu...709

13 aug 00:13MondenFlorin Salam, în stare gravă la spital, manelistul, internat și trecut pe oxigen!

3521

Mapamond
13 aug 00:12MapamondTensiune în creștere în R. Moldova: Chișinăul impune o măsură umilitoare pentru oficialii din Transnistria

Conducerea Republicii Moldova i-a obligat pe liderii transnistreni să anunțe Chișinăul despre deplasările lor în...746

13 aug 00:12MapamondUn bărbat înarmat a atacat un sediu FBI la 3 zile după perchezițiile de la reședința lui Donald Trump

Un bărbat înarmat și echipat cu vestă antiglonț s-a apropiat de sediul FBI din Ohio. Acesta a fugit după un schimb...503

13 aug 00:13MapamondUn avion Wizz Air aproape că le-a luat capetele turiștilor de pe insula greacă Skiathos

757

13 aug 00:00MapamondCoreea de Nord susţine că a învins pandemia de coronavirus

La trei luni de la prima confirmare a unui focar de coronavirus în Coreea de Nord, autorităţile spun că au învins...255

13 aug 00:00MapamondBen Wallace: Este improbabil ca Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească...240

13 aug 00:12MapamondFostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat regiunile separatiste din estul Ucrainei

O delegaţie de oficiali ruşi condusă de fostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat joi regiunile separatiste din...454

13 aug 00:13MapamondDirectorul FBI a fost amenințat cu moartea după percheziția la casa lui Trump

Directorul FBI, Christopher Wray, a revenit miercuri asupra amenințărilor de pe rețelele de socializare la adresa sa...496

13 aug 00:14MapamondUn român a murit în Germania după ce a căzut de la geam în timp ce încerca să-și sperie un coleg

Un român în vârstă de 38 de ani a murit după ce a căzut de la etajul unui bloc din landul german Saxonia-Anhalt,...707

13 aug 00:14MapamondAmbasada Chinei în România: Declarația Ministrului de Externe al Chinei, despre vizita lui Pelosi în Taiwan!

542

Sănătate
13 aug 00:00SănătateDe ce este bypassul aortocoronarian o operație salvatoare de viață

Procesul patologic de ateroscleroză, de îngustare a arterelor coronare, este cel care stă la baza bolii coronariene...243

13 aug 00:00SănătateStudiul care dă peste cap tot ce se știa despre depresie: De ce sunt antidepresivele ineficiente

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de un...267

13 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 297 de persoane cu COVID, internate la terapie intensivă

221

13 aug 00:00SănătateSucul care întărește inima, subțiază talia și previne constipația

Este vedeta verii, este delicios, plin de apă și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Profitați de acest...337

13 aug 00:00SănătateCât timp trebuie să fierbi cafeaua la ibric pentru a avea aroma perfectă

Cafeaua la ibric nu se va demoda niciodată, în ciuda tuturor espressoarelor care sunt pe piaţă. Pentru a obţine o...343

13 aug 00:00SănătateStudiu: Coronavirusuri înrudite cu SARS infectează anual circa 66.000 de persoane în Asia de Sud-Est

Aproximativ 66.000 de persoane din Asia de Sud-Est sunt infectate în fiecare an cu coronavirusuri înrudite cu SARS şi...232

13 aug 00:12SănătateCercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer 'foarte promiţător'

Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului...487

13 aug 00:17SănătateMinisterul Sănătăţii: Peste 6.400 de cazuri noi de COVID-19

Un număr de 6.469 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu...533

13 aug 00:18SănătateMotivul pentru care oamenii dorm mai prost în ultima vreme. Pierdem 40 de ore de somn anual

373

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT