REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Uleiul de porumb: sănătos sau nu?

Uleiul de porumb: sănătos sau nu?

Replica API 4 decembrie 2021 | 00:00 902

Uleiul de porumb este un ulei vegetal rafinat utilizat pe scară largă la gătit și, în special, la prăjit, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

De asemenea, uleiul de porumb are multe alte întrebuințări și este utilizat în mod obișnuit în scopuri industriale sau ca ingredient în produse cosmetice.

Porumbul trebuie să treacă printr-un proces complex de rafinare pentru a se produce uleiul de porumb. Acest proces conferă uleiului de porumb multe caracteristici unice, deși nu toate sunt pozitive.

Valori nutriționale ulei de porumb

Uleiul de porumb reprezintă 100% grăsime, fără proteine sau carbohidrați. O lingură (15 ml) de ulei de porumb conține:

• calorii: 122;

• grăsimi: 14 g;

• vitamina E: 13% din aportul zilnic de recomandat.

În timpul procesului de extragere a uleiului de porumb din porumb, se pierd multe vitamine și minerale. Cu toate acestea, uleiul are o cantitate destul de mare de vitamina E. Vitamina E este un nutrient solubil în grăsimi care acționează ca un antioxidant antiinflamator în organism.

Antioxidanții sunt compuși care neutralizează moleculele numite radicali liberi, care îți pot crește riscul de afecțiuni precum boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer, atunci când numărul lor devine prea mare.

În plus, uleiul de porumb conține aproximativ 30-60% acid linoleic, un tip de grăsime polinesaturată Omega-6. Grăsimile polinesaturate includ grăsimile Omega-6 și Omega-3. Acestea din urmă sunt asociate cu scăderea inflamației și o stare de sănătate mai bună atunci când sunt prezente în corpul într-un raport de aproximativ Omega-6 la Omega-3 de 4:1.

Cu toate acestea, dietele multor oameni conțin prea multe grăsimi inflamatorii Omega-6 și insuficiente grăsimi antiinflamatoare Omega-3.

Uleiul de porumb are un raport Omega-6 la Omega-3 de 46:1, ceea ce poate contribui la acest dezechilibru.

Utilizări ulei de porumb

Uleiul de porumb are o varietate de întrebuințări în ceea ce privește gătitul și nu numai.

Uleiul de porumb este folosit ca agent de curățare și lubrifiant industrial, precum și pentru a produce combustibil pentru motoarele pe benzină și Diesel.

În plus, uleiul de porumb este inclus în multe produse cosmetice, săpunuri lichide, șampoane, vopsele și cerneluri. De asemenea, a fost folosit la producerea anumitor insecticide și la fabricarea biodieselului (biocombustil sintetic lichid).

Mai mult decât atât, uleiul de porumb este cel mai cunoscut ulei de prăjit. Are un punct de fum (de ardere) foarte ridicat (temperatura la care uleiul începe să ardă) de aproximativ 232 ° C, fiind ideal pentru prăjirea alimentelor, făcându-le crocante fără să le arde.

Uleiul de porumb este disponibil pe scară largă, ceea ce îl face o alegere foarte des întâlnită în bucătarii. Poate fi achiziționat de la aproape orice magazin alimentar și folosit în mai multe moduri, cum ar fi pentru:

• sotare și prăjire;

• sosuri de salată și preparate marinate;

• prăjituri, pâine și alte produse de patiserie.

Cum este produs uleiul de porumb

Uleiul de porumb trebuie să treacă printr-un proces amplu de rafinare pentru a fi extras din porumb.

Cu un conținut de grăsime de numai aproximativ 1-4%, porumbul nu este un aliment natural uleios. Prin urmare, trebuie să treacă printr-un proces extins pentru a putea extrage uleiul din porumb.

Semințele (sâmburii) de porumb trebuie mai întâi presate mecanic pentru a separa uleiul. Uleiul trece apoi printr-o serie de procese chimice pentru a îndepărta impuritățile, precum și mirosurile, și gusturile nedorite.

Următoarele procese care sunt implicate în producția uleiului de porumb elimină multe vitamine și minerale și pot chiar introduce substanțe nocive:

• Extragerea hexanului: porumbul este spălat cu o soluție care conține o substanță chimică numită hexan care îl face să elibereze ulei. Cercetătorii au demonstrat că hexanul are un impact negativ asupra sistemului nervos la oameni și animale.

• Dezodorizarea: mirosurile și gusturile nedorite sunt îndepărtate din ulei, împreună cu unii compuși sănătoși. Înainte de acest pas, mirosul și gustul pe care îl are uleiul de porumb l-ar face nepotrivit pentru gătit.

• Iernarea: ceara și grăsimile saturate sunt îndepărtate din ulei pentru ca acesta să rămână lichid la temperaturi scăzute. Fără iernare, multe uleiuri vegetale s-ar solidifica la temperaturi scăzute.

Beneficii potențiale ulei de porumb

Uleiul de porumb pare să aibă efecte benefice asupra sănătății întocmai cum au demonstrat unele studii.

Uleiul de porumb conține compuși care pot promova sănătatea inimii, cum ar fi fitosterolii, vitamina E și acidul linoleic.

Bogat în fitosteroli

Uleiul de porumb este plin de fitosteroli, care sunt compuși pe bază de plante cu o structură similară cu colesterolul găsit la animale. Fitosterolii sunt potențial antiinflamatori, iar o dietă bogată în alimente antiinflamatoare poate reduce riscul de apariție a anumitor afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer1,2.

Uleiul de porumb are un conținut ridicat de fitosterol în comparație cu alte uleiuri de gătit, cum ar fi uleiurile de arahide, măsline și canola. Uleiul de porumb este deosebit de bogat în fitosterol beta-sitosterol.

Studiile3,4,5 în eprubetă au descoperit că beta-sitosterolul poate avea proprietăți antitumorale. Într-un studiu, beta-sitosterolul a reușit să încetinească semnificativ creșterea celulelor canceroase pulmonare, fără a avea niciun efect asupra celulelor pulmonare sănătoase.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane pentru a înțelege potențialele proprietăți anticancerigene ale beta-sitosterolului.

În plus, fitosterolii sunt cunoscuți că ajuta la blocarea absorbției de colesterol de către organism. Astfel, ele pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol, care este un factor de risc pentru boli de inimă.

Poate promova sănătatea inimii

Deoarece uleiul de porumb conține compuși sănătoși pentru inima, cum ar fi vitamina E, acidul linoleic și fitosterolii, vă poate reduce riscul de boli de inimă.

Vitamina E este un antioxidant puternic, așa că o dietă bogată în acest nutrient poate preveni deteriorarea oxidativă a inimii și a vaselor de sânge cauzate de radicalii liberi în exces.

Unele studii6,7 mai arată că uleiul de porumb însuși ajută la reducerea colesterolului, în special a colesterolului rău (LDL), probabil datorită conținutului său de fitosterol.

Dezavantaje uleiul de porumb

Uleiul de porumb are unele dezavantaje semnificative care pot depăși beneficiile sale potențiale pentru sănătate.

Bogat în grăsimi Omega-6

Uleiul de porumb este bogat în acid linoleic, adică grăsimi Omega-6 care pot fi dăunătoare dacă sunt consumate în exces. Conform celor mai multe cercetări, corpul uman trebuie să mențină un raport Omega-6 la Omega-3 de aproximativ 4:1, pentru o sănătate optimă.

Majoritatea oamenilor consumă aceste grăsimi într-un raport de aproximativ 20:1, mâncând mult mai multe grăsimi Omega-6 decât Omega-3.

Acest dezechilibru a fost legat de afecțiuni precum obezitatea, afectarea funcționării creierului, depresie și bolile de inimă.

Un echilibru adecvat al acestor grăsimi este important, deoarece grăsimile Omega-6 tind să fie proinflamatorii, mai ales atunci când nu sunt prezente suficiente grăsimi antiinflamatorii Omega-3.

Limitarea uleiului de porumb și a altor alimente bogate în grăsimi Omega-6 în timp ce crești aportul de alimente bogate în grăsimi Omega-3, cum ar fi peștele gras și semințele de chia, poate ajuta la scăderea inflamației și la promovarea sănătății în general.

Uleiul de porumb, fabricat cu porumb modificat genetic?

Uleiul de porumb poate fi produs din porumb modificat genetic (OMG) pentru a fi rezistent la insecte și la anumite ucigași, cum ar fi glifosatul.

Mulți oameni sunt îngrijorați de efectele acumulării de glifosat în organism în urma consumului de alimente OMG-uri rezistente la glifosat care au fost tratate cu cantități mari de erbicid.

În plus, există speculații că alimentele modificate genetic și glifosatul pot contribui la creșterea rapidă a alergiilor alimentare și a ratelor de intoleranță. În timp ce mai multe studii pe termen scurt au concluzionat că alimentele modificate genetic sunt sigure, lipsesc cercetările pe termen lung.

Uleiul de porumb, un produs extrem de rafinat

Uleiul de porumb este un produs extrem de rafinat. Trebuie să treacă printr-un proces amplu pentru a fi extras din porumb și a fi făcut comestibil.

Acest proces face ca uleiul de porumb să fie mai probabil să se oxideze, ceea ce înseamnă că la nivel molecular, începe să piardă electroni, devenind instabil. Nivelurile ridicate de compuși oxidați din corpul tău îți pot crește riscul de apariție a anumitor boli.

De fapt, beta-sitosterolul din uleiul de porumb se oxidează pe măsură ce este încălzit pentru perioade lungi, cum ar fi într-o friteuză. Cu toate acestea, vitamina E antioxidantă ajută la încetinirea acestui proces.

Încălzirea uleiului de porumb produce, de asemenea, acrilamidă antinutrientă, un compus foarte reactiv care a fost legat de probleme cu funcția nervoasă, hormonală și musculară.

Acrilamida a fost clasificată ca un potențial cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC).

Așadar, deoarece uleiul de porumb nu este cea mai sănătoasă alegere pentru gătit, poți opta pentru alternative mai sănătoase, care includ uleiul de măsline și uleiul de nucă de cocos.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369