rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Uleiul de porumb: sănătos sau nu?

Uleiul de porumb este un ulei vegetal rafinat utilizat pe scară largă la gătit și, în special, la prăjit, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

De asemenea, uleiul de porumb are multe alte întrebuințări și este utilizat în mod obișnuit în scopuri industriale sau ca ingredient în produse cosmetice.

Porumbul trebuie să treacă printr-un proces complex de rafinare pentru a se produce uleiul de porumb. Acest proces conferă uleiului de porumb multe caracteristici unice, deși nu toate sunt pozitive.

Valori nutriționale ulei de porumb

Uleiul de porumb reprezintă 100% grăsime, fără proteine sau carbohidrați. O lingură (15 ml) de ulei de porumb conține:

• calorii: 122;

• grăsimi: 14 g;

• vitamina E: 13% din aportul zilnic de recomandat.

În timpul procesului de extragere a uleiului de porumb din porumb, se pierd multe vitamine și minerale. Cu toate acestea, uleiul are o cantitate destul de mare de vitamina E. Vitamina E este un nutrient solubil în grăsimi care acționează ca un antioxidant antiinflamator în organism.

Antioxidanții sunt compuși care neutralizează moleculele numite radicali liberi, care îți pot crește riscul de afecțiuni precum boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer, atunci când numărul lor devine prea mare.

În plus, uleiul de porumb conține aproximativ 30-60% acid linoleic, un tip de grăsime polinesaturată Omega-6. Grăsimile polinesaturate includ grăsimile Omega-6 și Omega-3. Acestea din urmă sunt asociate cu scăderea inflamației și o stare de sănătate mai bună atunci când sunt prezente în corpul într-un raport de aproximativ Omega-6 la Omega-3 de 4:1.

Cu toate acestea, dietele multor oameni conțin prea multe grăsimi inflamatorii Omega-6 și insuficiente grăsimi antiinflamatoare Omega-3.

Uleiul de porumb are un raport Omega-6 la Omega-3 de 46:1, ceea ce poate contribui la acest dezechilibru.

Utilizări ulei de porumb

Uleiul de porumb are o varietate de întrebuințări în ceea ce privește gătitul și nu numai.

Uleiul de porumb este folosit ca agent de curățare și lubrifiant industrial, precum și pentru a produce combustibil pentru motoarele pe benzină și Diesel.

În plus, uleiul de porumb este inclus în multe produse cosmetice, săpunuri lichide, șampoane, vopsele și cerneluri. De asemenea, a fost folosit la producerea anumitor insecticide și la fabricarea biodieselului (biocombustil sintetic lichid).

Mai mult decât atât, uleiul de porumb este cel mai cunoscut ulei de prăjit. Are un punct de fum (de ardere) foarte ridicat (temperatura la care uleiul începe să ardă) de aproximativ 232 ° C, fiind ideal pentru prăjirea alimentelor, făcându-le crocante fără să le arde.

Uleiul de porumb este disponibil pe scară largă, ceea ce îl face o alegere foarte des întâlnită în bucătarii. Poate fi achiziționat de la aproape orice magazin alimentar și folosit în mai multe moduri, cum ar fi pentru:

• sotare și prăjire;

• sosuri de salată și preparate marinate;

• prăjituri, pâine și alte produse de patiserie.

Cum este produs uleiul de porumb

Uleiul de porumb trebuie să treacă printr-un proces amplu de rafinare pentru a fi extras din porumb.

Cu un conținut de grăsime de numai aproximativ 1-4%, porumbul nu este un aliment natural uleios. Prin urmare, trebuie să treacă printr-un proces extins pentru a putea extrage uleiul din porumb.

Semințele (sâmburii) de porumb trebuie mai întâi presate mecanic pentru a separa uleiul. Uleiul trece apoi printr-o serie de procese chimice pentru a îndepărta impuritățile, precum și mirosurile, și gusturile nedorite.

Următoarele procese care sunt implicate în producția uleiului de porumb elimină multe vitamine și minerale și pot chiar introduce substanțe nocive:

• Extragerea hexanului: porumbul este spălat cu o soluție care conține o substanță chimică numită hexan care îl face să elibereze ulei. Cercetătorii au demonstrat că hexanul are un impact negativ asupra sistemului nervos la oameni și animale.

• Dezodorizarea: mirosurile și gusturile nedorite sunt îndepărtate din ulei, împreună cu unii compuși sănătoși. Înainte de acest pas, mirosul și gustul pe care îl are uleiul de porumb l-ar face nepotrivit pentru gătit.

• Iernarea: ceara și grăsimile saturate sunt îndepărtate din ulei pentru ca acesta să rămână lichid la temperaturi scăzute. Fără iernare, multe uleiuri vegetale s-ar solidifica la temperaturi scăzute.

Beneficii potențiale ulei de porumb

Uleiul de porumb pare să aibă efecte benefice asupra sănătății întocmai cum au demonstrat unele studii.

Uleiul de porumb conține compuși care pot promova sănătatea inimii, cum ar fi fitosterolii, vitamina E și acidul linoleic.

Bogat în fitosteroli

Uleiul de porumb este plin de fitosteroli, care sunt compuși pe bază de plante cu o structură similară cu colesterolul găsit la animale. Fitosterolii sunt potențial antiinflamatori, iar o dietă bogată în alimente antiinflamatoare poate reduce riscul de apariție a anumitor afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer1,2.

Uleiul de porumb are un conținut ridicat de fitosterol în comparație cu alte uleiuri de gătit, cum ar fi uleiurile de arahide, măsline și canola. Uleiul de porumb este deosebit de bogat în fitosterol beta-sitosterol.

Studiile3,4,5 în eprubetă au descoperit că beta-sitosterolul poate avea proprietăți antitumorale. Într-un studiu, beta-sitosterolul a reușit să încetinească semnificativ creșterea celulelor canceroase pulmonare, fără a avea niciun efect asupra celulelor pulmonare sănătoase.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane pentru a înțelege potențialele proprietăți anticancerigene ale beta-sitosterolului.

În plus, fitosterolii sunt cunoscuți că ajuta la blocarea absorbției de colesterol de către organism. Astfel, ele pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol, care este un factor de risc pentru boli de inimă.

Poate promova sănătatea inimii

Deoarece uleiul de porumb conține compuși sănătoși pentru inima, cum ar fi vitamina E, acidul linoleic și fitosterolii, vă poate reduce riscul de boli de inimă.

Vitamina E este un antioxidant puternic, așa că o dietă bogată în acest nutrient poate preveni deteriorarea oxidativă a inimii și a vaselor de sânge cauzate de radicalii liberi în exces.

Unele studii6,7 mai arată că uleiul de porumb însuși ajută la reducerea colesterolului, în special a colesterolului rău (LDL), probabil datorită conținutului său de fitosterol.

Dezavantaje uleiul de porumb

Uleiul de porumb are unele dezavantaje semnificative care pot depăși beneficiile sale potențiale pentru sănătate.

Bogat în grăsimi Omega-6

Uleiul de porumb este bogat în acid linoleic, adică grăsimi Omega-6 care pot fi dăunătoare dacă sunt consumate în exces. Conform celor mai multe cercetări, corpul uman trebuie să mențină un raport Omega-6 la Omega-3 de aproximativ 4:1, pentru o sănătate optimă.

Majoritatea oamenilor consumă aceste grăsimi într-un raport de aproximativ 20:1, mâncând mult mai multe grăsimi Omega-6 decât Omega-3.

Acest dezechilibru a fost legat de afecțiuni precum obezitatea, afectarea funcționării creierului, depresie și bolile de inimă.

Un echilibru adecvat al acestor grăsimi este important, deoarece grăsimile Omega-6 tind să fie proinflamatorii, mai ales atunci când nu sunt prezente suficiente grăsimi antiinflamatorii Omega-3.

Limitarea uleiului de porumb și a altor alimente bogate în grăsimi Omega-6 în timp ce crești aportul de alimente bogate în grăsimi Omega-3, cum ar fi peștele gras și semințele de chia, poate ajuta la scăderea inflamației și la promovarea sănătății în general.

Uleiul de porumb, fabricat cu porumb modificat genetic?

Uleiul de porumb poate fi produs din porumb modificat genetic (OMG) pentru a fi rezistent la insecte și la anumite ucigași, cum ar fi glifosatul.

Mulți oameni sunt îngrijorați de efectele acumulării de glifosat în organism în urma consumului de alimente OMG-uri rezistente la glifosat care au fost tratate cu cantități mari de erbicid.

În plus, există speculații că alimentele modificate genetic și glifosatul pot contribui la creșterea rapidă a alergiilor alimentare și a ratelor de intoleranță. În timp ce mai multe studii pe termen scurt au concluzionat că alimentele modificate genetic sunt sigure, lipsesc cercetările pe termen lung.

Uleiul de porumb, un produs extrem de rafinat

Uleiul de porumb este un produs extrem de rafinat. Trebuie să treacă printr-un proces amplu pentru a fi extras din porumb și a fi făcut comestibil.

Acest proces face ca uleiul de porumb să fie mai probabil să se oxideze, ceea ce înseamnă că la nivel molecular, începe să piardă electroni, devenind instabil. Nivelurile ridicate de compuși oxidați din corpul tău îți pot crește riscul de apariție a anumitor boli.

De fapt, beta-sitosterolul din uleiul de porumb se oxidează pe măsură ce este încălzit pentru perioade lungi, cum ar fi într-o friteuză. Cu toate acestea, vitamina E antioxidantă ajută la încetinirea acestui proces.

Încălzirea uleiului de porumb produce, de asemenea, acrilamidă antinutrientă, un compus foarte reactiv care a fost legat de probleme cu funcția nervoasă, hormonală și musculară.

Acrilamida a fost clasificată ca un potențial cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC).

Așadar, deoarece uleiul de porumb nu este cea mai sănătoasă alegere pentru gătit, poți opta pentru alternative mai sănătoase, care includ uleiul de măsline și uleiul de nucă de cocos.

sâmbătă, 4 decembrie 2021394
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
„Ne vom întâlni în ceruri!” Scrisoarea Isabellei către Raisa, fetița ucisă de un polițist pe trecerea de pietoni
Comentarii
mai mult...Sănătate
18 ian 00:00SănătateSpondiloza cervicală: cauze, simptome și cum tratăm durerea

Spondiloza este un termen-umbrela (sau un termen general) care se refera la degenerarea coloanei vertebrale din orice...74

18 ian 00:00SănătateEști tot timpul obosit? Suplimente pentru un plus de energie75
18 ian 00:00SănătateCe este hipertensiunea și care sunt factorii de risc81
18 ian 00:00SănătateCum este evaluată starea de sănătate post-COVID?

Cei mai mulți pacienți diagnosticați cu COVID-19 se recuperează complet în câteva săptămâni, în absența...70

18 ian 00:00SănătateAditivul alimentar E171 va fi interzis începând din această vară. Pentru ce este folosit71
18 ian 00:00SănătateDoar 4 copii la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID71
18 ian 00:00SănătateGheorghiță: „Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba“

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că deocamdată este prematur...72

18 ian 12:27SănătateUn nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus79
18 ian 00:00SănătateSunt degerăturile simptome cauzate de COVID? Răspunsul Adrianei Pistol și al lui Valeriu Gheorghiță77
18 ian 00:00SănătateRapelul cu Vaccinul Johnson &Johson protejează 85% împotriva spitalizării

Doza de rapel a vaccinului Johnson & Johnson are o eficacitate de 85% în prevenirea spitalizării, în timpul valului...63

18 ian 00:00SănătateGheorghiță: 'Au fost foarte multe discuţii să lăsăm această variantă Omicron să se răspândească'73
18 ian 00:00SănătateOctavian Jurma, PRESIUNE pentru închiderea școlilor: Dacă pandemia e un incendiu, copiii sunt surcele66
Vremea
1° - 2.3° marţi, 18 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 65%
Vânt: 11.26 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/49134240143723
5/408136172338
joker456108296
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 ian 00:00SportTenis: Franţa nu-i va permite lui Novak Djokovic să participe la turneul de la Roland Garros

Guvernul francez, care în urmă cu zece zile susţinea că tenismanul sârb Novak Djokovic ar putea participa la...113

18 ian 00:00SportAuto - F1: Fernando Alonso, operat pentru îndepărtarea plăcilor de titan fixate pe maxilar

Pilotul spaniol Fernando Alonso, dublu campion mondial de Formula 1, a suferit o intervenţie chirurgicală pentru...80

18 ian 00:00SportFotbal: Campioana Inter Milano, ţinută în şah de Atalanta în Serie A

Inter Milano, campioana en titre a Italiei la fotbal şi actualul lider al clasamentului, a obţinut doar o remiză...73

18 ian 00:00SportBob: România a calificat două echipaje masculine şi unul feminin la JO 2022

România a calificat echipajele masculine de bob-4 şi bob-2, precum şi echipajul feminin de bob-2 la Jocurile Olimpice...69

Local
18 ian 00:10LocalRAZII în județul CONSTANȚA: AMENZI pe BANDĂ RULANTĂ!

Polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar, împreună cu polițiști ai Biroului Rutier Mangalia și cei ai...295

18 ian 00:10LocalDOSAR PENAL pentru un tânăr care a prezentat certificatul de VACCINARE al altei persoane

Polițiști din cadrul Secției 2 au identificat, la data de 16 ianuarie a.c., în jurul orei 22.00, un tânăr, de 19...762

18 ian 00:11LocalMINORĂ DISPĂRUTĂ! Dacă ați VĂZUT-O, sunați la 112!

253

18 ian 00:13LocalCoronavirus la Constanța: Peste 2.500 cazuri de infectare, în rândul personalului medical

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 73.784 de persoane...202

18 ian 00:10LocalCOVID-19: Încă 2 DECESE, la Constanţa. Persoanele erau nevaccinate

Până luni, 17 ianuarie a.c., 59.257 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...283

18 ian 00:10LocalBEȚI și FĂRĂ PERMIS, pe drumurile din județ

Polițiști din cadrul Serviciului Rutier au identificat, la data de 17 ianuarie a.c., în jurul orei 1.15, un tânăr,...239

18 ian 00:11LocalACCIDENT RUTIER pe BULEVARDUL MAMAIA: a fost implicat şi un MICROBUZ

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină, luni, 17 ianuarie, pe bulevardul Mamaia, în zona...708

18 ian 00:12LocalAccident rutier pe I.L. Caragiale: Un PIETON a ajuns la SPITAL

Cadrele medicale au fost solicitate luni, 17 ianuarie, să intervină la un accident rutier produs în apropierea...368

18 ian 00:12LocalINCENDIU în COMANA: A ARS o CASĂ

222

Politică
18 ian 00:11PoliticăCiucă: Au fost analizate mai multe propuneri de diminuare a impactului creşterii preţurilor la energie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că, la nivelul Guvernului, au fost analizate mai multe propuneri pentru...169

18 ian 00:11PoliticăOprea: PSD propune în coaliţie măsuri cu efect imediat pentru stoparea creşterii facturilor la energie şi la gaze

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat luni că social-democraţii vor propune în coaliţie o serie de...146

18 ian 00:11PoliticăPropuneri proiecte de investiții din partea USR Constanța pentru bugetul 2022

208

18 ian 00:12PoliticăLucian Bode, despre cazul din Bolintin Vale: "Câteodată, polițiștii sunt în cârdășie cu infractorii"

Tragedia din Bolintin Vale a scos la iveală putregaiul din sistem, spune ministrul de Interne. Lucian Bode sustine că,...298

18 ian 00:12PoliticăMarcel Ciolacu PASEAZĂ către Nicolae Ciucă demiterea ministrului Energiei

Liderii AUR au cerut demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu, după ce facturile românilor au explodat. Liderul...242

18 ian 00:13PoliticăEugen Tomac iese la atac: PMP NU se pregătește de fuziunea cu PNL

258

Interviuri
5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat în studioul REPLICA, marți, 4 ianuarie a.c., pentru a discuta...3405

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5044

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

4017

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

Stelian Ion, fostul ministru constănțean al Justiției, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care a vorbit...3412

11 dec 00:30InterviuriCHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

Primarul Constanței, Vergil CHIȚAC, a ținut vineri, 10 decembrie, audiențe direct din studioul Replica. Edilul a...8388

10 dec 00:32InterviuriÎNGRIJIREA persoanelor VÂRSTNICE la DOMICILIU prinde contur! Video

4469

Monden
18 ian 00:00MondenDenzel Washington pregăteşte al treilea film 'Equalizer'

Denzel Washington, care este apreciat pentru interpretarea sa din „The Tragedy of Macbeth” de Joel Coen, se...84

18 ian 00:00MondenFilmul adresat copiilor și adolescenților, Harry Potter, o să fie realizat cu actori transsexuali

Producătorii de film intenționează să realizeze o serie Harry Potter cu actori transsexuali. Versiunea ar urma să...80

18 ian 00:00MondenSnoop Dogg şi top modelul Heidi Klum au lansat un single în colaborare

73

18 ian 00:00MondenProcesul intentat de „bebelușul Nevermind”: Spencer Elden a depus o nouă plângere împotriva Nirvana

Spencer Elden, cel care, bebeluș fiind, a apărut dezbrăcat pe coperta albumului „Nevermind” a depus o nouă...71

18 ian 13:10MondenPrinţul Harry vrea să beneficieze din nou de protecţia poliţiei atunci când se află în Marea Britanie

Prinţul Harry a lansat o acţiune în justiţie pentru a putea beneficia de protecţie din partea poliţiei, pe care ar...77

18 ian 00:00MondenNoul film "Scream" detronează "Spider-Man" de pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

77

Mapamond
18 ian 12:55MapamondO nouă erupţie a unui vulcan subacvatic în Tonga

O altă "erupţie mare" a fost detectată la vulcanul subacvatic din Tonga care a intrat în erupţie în urmă cu trei...214

18 ian 12:55MapamondCovid-19: Mii de oameni au protestat în Ţările de Jos împotriva politicilor guvernului de combatere a pandemiei

Mii de persoane au protestat duminică în Olanda împotriva politicilor sanitare ale guvernului pentru limitarea...228

17 ian 00:00MapamondRusia: Washingtonul se va pronunţa la începutul săptămânii privind 'viitoarele etape'

229

18 ian 12:55MapamondBenjamin Netanyahu negociază un acord de recunoaştere a vinovăţiei în procesul său de corupţie

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu negociază un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru a pune capăt...294

18 ian 12:56MapamondCOVID-19: În Austria nevaccinarea va reprezenta un delict sancţionat cu o amendă de până la 3.600 de euro

Cancelarul Karl Nehammer a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Austria va deveni la începutul...376

18 ian 12:56MapamondCriza energetică din Liban, soluționată cu ajutorul SUA

230

Sănătate
18 ian 00:00SănătateGheorghiță: „Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba“

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că deocamdată este prematur...72

18 ian 12:27SănătateUn nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus

Scleroza multiplă este foarte probabil cauzată de virusul Epstein-Barr, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor...79

18 ian 00:00SănătateSunt degerăturile simptome cauzate de COVID? Răspunsul Adrianei Pistol și al lui Valeriu Gheorghiță

77

18 ian 00:00SănătateCum este evaluată starea de sănătate post-COVID?

Cei mai mulți pacienți diagnosticați cu COVID-19 se recuperează complet în câteva săptămâni, în absența...70

18 ian 00:00SănătateAditivul alimentar E171 va fi interzis începând din această vară. Pentru ce este folosit

Comisia Europeană a adoptat, vineri, o interdicţie de utilizare a dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar,...71

18 ian 00:00SănătateDoar 4 copii la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID

Datele de eficacitate și siguranță, principala preocupare și temere a părinților în cazul vaccinării anti-COVID...71

18 ian 00:00SănătateRapelul cu Vaccinul Johnson &Johson protejează 85% împotriva spitalizării

Doza de rapel a vaccinului Johnson & Johnson are o eficacitate de 85% în prevenirea spitalizării, în timpul valului...63

18 ian 00:00SănătateGheorghiță: 'Au fost foarte multe discuţii să lăsăm această variantă Omicron să se răspândească'

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, respinge ideea conform căreia s-ar putea...73

18 ian 00:00SănătateOctavian Jurma, PRESIUNE pentru închiderea școlilor: Dacă pandemia e un incendiu, copiii sunt surcele

66

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT