Uleiul de porumb: sănătos sau nu?
Uleiul de porumb este un ulei vegetal rafinat utilizat pe scară largă la gătit și, în special, la prăjit, scrie doc.ro.
Sursă foto: Shutterstock
De asemenea, uleiul de porumb are multe alte întrebuințări și este utilizat în mod obișnuit în scopuri industriale sau ca ingredient în produse cosmetice.
Porumbul trebuie să treacă printr-un proces complex de rafinare pentru a se produce uleiul de porumb. Acest proces conferă uleiului de porumb multe caracteristici unice, deși nu toate sunt pozitive.
Valori nutriționale ulei de porumb
Uleiul de porumb reprezintă 100% grăsime, fără proteine sau carbohidrați. O lingură (15 ml) de ulei de porumb conține:
• calorii: 122;
• grăsimi: 14 g;
• vitamina E: 13% din aportul zilnic de recomandat.
În timpul procesului de extragere a uleiului de porumb din porumb, se pierd multe vitamine și minerale. Cu toate acestea, uleiul are o cantitate destul de mare de vitamina E. Vitamina E este un nutrient solubil în grăsimi care acționează ca un antioxidant antiinflamator în organism.
Antioxidanții sunt compuși care neutralizează moleculele numite radicali liberi, care îți pot crește riscul de afecțiuni precum boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer, atunci când numărul lor devine prea mare.
În plus, uleiul de porumb conține aproximativ 30-60% acid linoleic, un tip de grăsime polinesaturată Omega-6. Grăsimile polinesaturate includ grăsimile Omega-6 și Omega-3. Acestea din urmă sunt asociate cu scăderea inflamației și o stare de sănătate mai bună atunci când sunt prezente în corpul într-un raport de aproximativ Omega-6 la Omega-3 de 4:1.
Cu toate acestea, dietele multor oameni conțin prea multe grăsimi inflamatorii Omega-6 și insuficiente grăsimi antiinflamatoare Omega-3.
Uleiul de porumb are un raport Omega-6 la Omega-3 de 46:1, ceea ce poate contribui la acest dezechilibru.
Utilizări ulei de porumb
Uleiul de porumb are o varietate de întrebuințări în ceea ce privește gătitul și nu numai.
Uleiul de porumb este folosit ca agent de curățare și lubrifiant industrial, precum și pentru a produce combustibil pentru motoarele pe benzină și Diesel.
În plus, uleiul de porumb este inclus în multe produse cosmetice, săpunuri lichide, șampoane, vopsele și cerneluri. De asemenea, a fost folosit la producerea anumitor insecticide și la fabricarea biodieselului (biocombustil sintetic lichid).
Mai mult decât atât, uleiul de porumb este cel mai cunoscut ulei de prăjit. Are un punct de fum (de ardere) foarte ridicat (temperatura la care uleiul începe să ardă) de aproximativ 232 ° C, fiind ideal pentru prăjirea alimentelor, făcându-le crocante fără să le arde.
Uleiul de porumb este disponibil pe scară largă, ceea ce îl face o alegere foarte des întâlnită în bucătarii. Poate fi achiziționat de la aproape orice magazin alimentar și folosit în mai multe moduri, cum ar fi pentru:
• sotare și prăjire;
• sosuri de salată și preparate marinate;
• prăjituri, pâine și alte produse de patiserie.
Cum este produs uleiul de porumb
Uleiul de porumb trebuie să treacă printr-un proces amplu de rafinare pentru a fi extras din porumb.
Cu un conținut de grăsime de numai aproximativ 1-4%, porumbul nu este un aliment natural uleios. Prin urmare, trebuie să treacă printr-un proces extins pentru a putea extrage uleiul din porumb.
Semințele (sâmburii) de porumb trebuie mai întâi presate mecanic pentru a separa uleiul. Uleiul trece apoi printr-o serie de procese chimice pentru a îndepărta impuritățile, precum și mirosurile, și gusturile nedorite.
Următoarele procese care sunt implicate în producția uleiului de porumb elimină multe vitamine și minerale și pot chiar introduce substanțe nocive:
• Extragerea hexanului: porumbul este spălat cu o soluție care conține o substanță chimică numită hexan care îl face să elibereze ulei. Cercetătorii au demonstrat că hexanul are un impact negativ asupra sistemului nervos la oameni și animale.
• Dezodorizarea: mirosurile și gusturile nedorite sunt îndepărtate din ulei, împreună cu unii compuși sănătoși. Înainte de acest pas, mirosul și gustul pe care îl are uleiul de porumb l-ar face nepotrivit pentru gătit.
• Iernarea: ceara și grăsimile saturate sunt îndepărtate din ulei pentru ca acesta să rămână lichid la temperaturi scăzute. Fără iernare, multe uleiuri vegetale s-ar solidifica la temperaturi scăzute.
Beneficii potențiale ulei de porumb
Uleiul de porumb pare să aibă efecte benefice asupra sănătății întocmai cum au demonstrat unele studii.
Uleiul de porumb conține compuși care pot promova sănătatea inimii, cum ar fi fitosterolii, vitamina E și acidul linoleic.
Bogat în fitosteroli
Uleiul de porumb este plin de fitosteroli, care sunt compuși pe bază de plante cu o structură similară cu colesterolul găsit la animale. Fitosterolii sunt potențial antiinflamatori, iar o dietă bogată în alimente antiinflamatoare poate reduce riscul de apariție a anumitor afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer1,2.
Uleiul de porumb are un conținut ridicat de fitosterol în comparație cu alte uleiuri de gătit, cum ar fi uleiurile de arahide, măsline și canola. Uleiul de porumb este deosebit de bogat în fitosterol beta-sitosterol.
Studiile3,4,5 în eprubetă au descoperit că beta-sitosterolul poate avea proprietăți antitumorale. Într-un studiu, beta-sitosterolul a reușit să încetinească semnificativ creșterea celulelor canceroase pulmonare, fără a avea niciun efect asupra celulelor pulmonare sănătoase.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane pentru a înțelege potențialele proprietăți anticancerigene ale beta-sitosterolului.
În plus, fitosterolii sunt cunoscuți că ajuta la blocarea absorbției de colesterol de către organism. Astfel, ele pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol, care este un factor de risc pentru boli de inimă.
Poate promova sănătatea inimii
Deoarece uleiul de porumb conține compuși sănătoși pentru inima, cum ar fi vitamina E, acidul linoleic și fitosterolii, vă poate reduce riscul de boli de inimă.
Vitamina E este un antioxidant puternic, așa că o dietă bogată în acest nutrient poate preveni deteriorarea oxidativă a inimii și a vaselor de sânge cauzate de radicalii liberi în exces.
Unele studii6,7 mai arată că uleiul de porumb însuși ajută la reducerea colesterolului, în special a colesterolului rău (LDL), probabil datorită conținutului său de fitosterol.
Dezavantaje uleiul de porumb
Uleiul de porumb are unele dezavantaje semnificative care pot depăși beneficiile sale potențiale pentru sănătate.
Bogat în grăsimi Omega-6
Uleiul de porumb este bogat în acid linoleic, adică grăsimi Omega-6 care pot fi dăunătoare dacă sunt consumate în exces. Conform celor mai multe cercetări, corpul uman trebuie să mențină un raport Omega-6 la Omega-3 de aproximativ 4:1, pentru o sănătate optimă.
Majoritatea oamenilor consumă aceste grăsimi într-un raport de aproximativ 20:1, mâncând mult mai multe grăsimi Omega-6 decât Omega-3.
Acest dezechilibru a fost legat de afecțiuni precum obezitatea, afectarea funcționării creierului, depresie și bolile de inimă.
Un echilibru adecvat al acestor grăsimi este important, deoarece grăsimile Omega-6 tind să fie proinflamatorii, mai ales atunci când nu sunt prezente suficiente grăsimi antiinflamatorii Omega-3.
Limitarea uleiului de porumb și a altor alimente bogate în grăsimi Omega-6 în timp ce crești aportul de alimente bogate în grăsimi Omega-3, cum ar fi peștele gras și semințele de chia, poate ajuta la scăderea inflamației și la promovarea sănătății în general.
Uleiul de porumb, fabricat cu porumb modificat genetic?
Uleiul de porumb poate fi produs din porumb modificat genetic (OMG) pentru a fi rezistent la insecte și la anumite ucigași, cum ar fi glifosatul.
Mulți oameni sunt îngrijorați de efectele acumulării de glifosat în organism în urma consumului de alimente OMG-uri rezistente la glifosat care au fost tratate cu cantități mari de erbicid.
În plus, există speculații că alimentele modificate genetic și glifosatul pot contribui la creșterea rapidă a alergiilor alimentare și a ratelor de intoleranță. În timp ce mai multe studii pe termen scurt au concluzionat că alimentele modificate genetic sunt sigure, lipsesc cercetările pe termen lung.
Uleiul de porumb, un produs extrem de rafinat
Uleiul de porumb este un produs extrem de rafinat. Trebuie să treacă printr-un proces amplu pentru a fi extras din porumb și a fi făcut comestibil.
Acest proces face ca uleiul de porumb să fie mai probabil să se oxideze, ceea ce înseamnă că la nivel molecular, începe să piardă electroni, devenind instabil. Nivelurile ridicate de compuși oxidați din corpul tău îți pot crește riscul de apariție a anumitor boli.
De fapt, beta-sitosterolul din uleiul de porumb se oxidează pe măsură ce este încălzit pentru perioade lungi, cum ar fi într-o friteuză. Cu toate acestea, vitamina E antioxidantă ajută la încetinirea acestui proces.
Încălzirea uleiului de porumb produce, de asemenea, acrilamidă antinutrientă, un compus foarte reactiv care a fost legat de probleme cu funcția nervoasă, hormonală și musculară.
Acrilamida a fost clasificată ca un potențial cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC).
Așadar, deoarece uleiul de porumb nu este cea mai sănătoasă alegere pentru gătit, poți opta pentru alternative mai sănătoase, care includ uleiul de măsline și uleiul de nucă de cocos.

Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a precizat că nu mai recomandă persoanelor nevaccinate să...1006
Este vedeta verii, este delicios, plin de apă și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Profitați de acest...337
Procesul patologic de ateroscleroză, de îngustare a arterelor coronare, este cel care stă la baza bolii coronariene...243
Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului...487


ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 3.68 m/s
Presiune: 1007 milibari

Simona Halep (30 de ani, 15 WTA) a învins-o în semifinalele turneului de tenis de la Toronto pe americanca Jessica...110
David Popovici a devenit și campion european după ce a evoluat, sâmbătă, în finala probei de 100 m liber din...100
Sportivele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioane olimpice la Tokyo, au câştigat medaliile de aur,...204
Simona Halep, locul 15 WTA, şi Sorana Cîrstea, locul 38 mondial, şi-au aflat adversarele din primul tur la...406


În weekendul prelungit cu ocazia Zilei Marinei, Constanța va beneficia și de un spectacol de lumini, culoare și...690
Un accident rutier a avut loc în cursul dimineții de vineri, 12 august a.c., în jurul orei 04:30, la ieșire de pe...5238
Primarul orașului Constanța, Vergil Chițac, în cursul zilei de vineri, 12 august a.c., a organizat o conferință de...5734
CFR Călători a anunţat vineri că modifică temporar mersul trenurilor. Cei care au cumpărat bilete pentru perioada...576
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri, că foarte multe din amendamentele primite şi examinate...260
Dănuț Pop, președintele Partidului Ecologist Român, critică angajarea la Banca Națională a celebrei astroloage...273
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat vineri, în cadrul unei...224
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat, vineri, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând...291
Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3549
Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2815
A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5341
Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4162
Metallica, Mariah Carey, Rosalia şi Jonas Brothers se vor reuni anul acesta la New York pentru Global Citizen Festival,...228
Elton John ar putea continua să cânte în metavers mult timp după ce va renunţa la turnee, relatează miercuri...238
Basistul trupei The Pogues, Darryl Hunt, a murit la vârsta de 72 de ani, a anunţat marţi formaţia britanică de punk...223
Jurnalistul Victor Ciutacu a reacționat, pe Facebook, după ce, într-o emisiune, fostul lider social-democrat Liviu...709
Conducerea Republicii Moldova i-a obligat pe liderii transnistreni să anunțe Chișinăul despre deplasările lor în...746
Un bărbat înarmat și echipat cu vestă antiglonț s-a apropiat de sediul FBI din Ohio. Acesta a fugit după un schimb...503
Directorul FBI, Christopher Wray, a revenit miercuri asupra amenințărilor de pe rețelele de socializare la adresa sa...496
Un român în vârstă de 38 de ani a murit după ce a căzut de la etajul unui bloc din landul german Saxonia-Anhalt,...707
Procesul patologic de ateroscleroză, de îngustare a arterelor coronare, este cel care stă la baza bolii coronariene...243
Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de un...267
Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului...487
Un număr de 6.469 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu...533