REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ULTIMATUM pentru GUVERN de la FERMIERII DOBROGENI! VIDEO

ULTIMATUM pentru GUVERN de la FERMIERII DOBROGENI! VIDEO

Replica API 4 august 2020 | 00:00 1982

Producătorii agricoli din județele Constanța și Tulcea au ținut să tragă un ultim semnal de alarmă înainte de a trece la proteste și blocarea activității. Grupul de Inițiativă Civică a Producătorilor Agricoli din Dobrogea este o mișcare civică care a luat naștere în mod spontan din cauza nemulțumirilor față de Guvernul României și Ministerul Agriculturii, care nu au venit în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă agricultorii din județul Constanța și nu numai.

Situația din agricultură este critică

Fermierii dobrogeni cer guvernanților să adopte o ordonanță de urgență care să suspende ratele la credite pentru echipamente, utilaje și terenuri agricole pentru o perioadă de minimum un an cu prelungirea automată a maturității creditului, mai ales în condițiile în care măsura nu are niciun impact bugetar.

„Situația din agricultură în acest an este critică. Nu avem precipitații de doi ani, iar agricultura în zona noastră a ajuns la limita suportabilității. Am înființat culturi în toamnă, pe care nu le-am recoltat. În primăvară le-am întors, am înființat alte culturi, care s-au uscat de asemenea și pe care le vom reîntoarce. Avem cheltuieli mărite de trei ori într-un singur an și venituri zero. Atunci, toate problemele cumulate, ajung să ne pună în situația în care nu mai putem continua. Cererea noastră este ca pe lângă despăgubirile statului de 900 lei/ha, să se vină și cu măsuri complementare în sensul suspendării ratelor pe perioadă de un an, un an și jumătate, astfel încât să ajungem la recolta următoare. De asemenea, trebuie să se investească în sistemul de irigații din Dobrogea, pentru că este cea mai aridă regiune a țării. Suntem hotărâți să trecem la proteste dacă situația nu se va schimba, vom ieși cu utilajele agricole pe drumurile naționale, așa cum s-a întâmplat în alte părți. Eu totuși cred că în acest moment nu se înțelege gravitatea situației.”, a declarat, pentru „Replica”, Theodor Ichim, fermier din județul Constanța.

Petiție online înaintată prim-ministrului României și ministrului Agriculturii

Agricultorii dobrogeni cer trei măsuri clare prin care Guvernul României să-i ajute în această perioadă greu încercată de secetă. Dincolo de proteste, fermierii anunță că dacă nu vor primi sprijinul autorităților, acest lucru va avea efecte negative și în ceea ce privește veniturile pe care le vor încasa administrațiile locale.

„Principala nemulțumire este aceea că de când s-a declarat starea de calamitate la nivelul județului Constanța, nu s-a luat niciun fel de măsură care să-i sprijine și să-i protejeze. Tocmai de aceea, acest grup de inițiativă a producătorilor agricoli din Dobrogea a lansat o petiție online pentru a fi semnată și înaintată prim-ministrului României și ministrului Agriculturii, prin care se solicită trei lucruri foarte importante. Primul lucru ar fi suspendarea ratelor la credite și bănci pentru o perioadă de minimum un an. Este o măsură care-i protejează pe fermieri în fața creditorilor și nu vor mai fi executați. Majoritatea fermierilor din județul Constanța nu au recoltat nici măcar un bob de grâu. O altă măsură pe care o cerem este acordarea subvențiilor în avans, cele care erau acordate la finalul anului trebuie să fie acordate în luna august, tocmai pentru a-i ajuta pe fermieri să înființeze noile culturi.”, ne-a precizat Răzvan Filipescu, unul dintre inițiatorii Grupului de Inițiativă Civică a Producătorilor Agricoli din Dobrogea.

„N-am crezut niciodată că va veni Dumnezeu să ne pedepsească”

Nicolae Anghel, primarul localității Castelu, afirmă că a avertizat încă din anul 1997 asupra lipsei sistemului de irigații și urmărilor dezastruoase pentru agricultură. Doar că, de atunci și până în prezent nu s-a schimbat nimic, iar fermierii încă se roagă în fiecare an pentru ploi care să le salveze recoltele.

Video

„Suntem într-un moment de dezastru. În anul 1997 am fost în ședință la Direcția Agricolă, să acorde subvenția pentru irigații și am avertizat de atunci să se modernizeze sistemul de irigații și să nu se mai irosească banii. A venit momentul când s-au făcut asociații pentru sistemele de irigații și eu am fost primul din județul Constanța care am făcut această asociație, au fost patru în toată țara. Am crezut în viitorul agriculturii prin irigații. Într-un moment a venit istoria în care IAS-urile s-au desființat, iar consumul de apă nu a mai putut fi susținut de persoanele privatizate la acea vreme. În proporție de 100% suntem vinovați că s-a distrus acel sistem de irigații. N-am crezut niciodată că va veni Dumnezeu să ne pedepsească și acum plătim cu toții. Suntem într-un moment de răscruce și cred că este cazul să ne unim cu toții. Trag un semnal de alarmă pentru cei care ne reprezintă, ca treapta a doua a irigațiilor să fie făcută în maximum 12 luni.” Nicolae Anghel, primarul comunei Castelu.

Video:

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fiecare bussines cu riscurile lui!Cand iese profit,mucles!
0
1
sa plateasca filipescu ca tacsu a distrus o parte din agricultura dobrogeana !
3
0
sa investeasca in sisteme de irigatii, astia sunt spaculanti, unde sunt banii grasi luati din subventii? fernierii adevarati nu se plang de secata! daca era grindina, inundatii sau alte calamitati ii credeam
3
0
dumnezeu ne pedepseste ca santem rau sisteme de irigat erau aproape in toata tara pe vremea comunistilor si le am distrus la ce vreti sa ne astepam atunci erau bani acum banii se duc pe apa sambetei in loc sa fie investiti cu cap
2
0
de cipani nu o sa imi fie mila vreodata
4
0
Dar cind va fost bine atatia ani, si cand le dati doi lei la aia care leati luat panatul, ati zis ceva? Mwistilor
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614