REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ultravioletele - când sunt bune sau dăunătoare?

Ultravioletele - când sunt bune sau dăunătoare?

Replica API 15 august 2020 | 00:00 1211

Ultravioletele sunt radiaţii invizibile pentru ochiul uman, cu o frecvenţă mai mare decât a luminii de culoare violet.

Spectrul UV poate fi descompus în trei benzi - UVA, UVB si UVC, cu o lungime de undă cuprinsă între 200nm şi 400nm. Ultravioletele naturale, produse de soare, variază între 100 şi 106 nm. Pe lângă acestea, soarele mai emite şi radiaţii X, lumina vizibilă, infraroşie şi unde radio, scrie doc.ro.

Este dificil de stabilit energia radiatiilor UV care ajung pe pământ la un moment dat, pentru că aceasta depinde de anotimp, nori, umiditate, latitudine şi altitudine. Oricum, cea mai mare parte a radiaţiilor UV solare sunt de tip UVA, însă întâlnim şi folosim des o mulţime de aparate ce utilizează ultraviolete, de la filtrele complexe de apă cu lămpi ultraviolete germicide, la zonele de alimente perisabile din supermarket, până la lămpile din salonale cosmetice pentru manichiurile cu ojă semipermanentă şi permanentă, stomatologie, bronzare sau cabinetele medicale, cu scop terapeutic.

Fiecare domeniu foloseşte alt spectru din cele trei tipuri de UV

Ultraviolete de tip C (UVC), 100 - 280 nm., folosite în lămpi germicide. Ultraviolete de tip B (UVB), 280 - 315 nm., bronzare, aplicaţii industriale, dermatologie. Ultraviolete de tip A (UVA), 315 - 400 nm., bronzare şi terapia PUVA pentru psoriazis şi vitíligo.

Radiaţiile ultraviolete se folosesc în medicină pentru tratarea unor boli ale pielii, mai precis a psoriazisului, vitiligoului sau acneei. Ani de zile, în tratarea psoriazis şi vitiligo s-a folosit PUVA terapia, ce presupune şi administrarea de psoraleni - senzibilizatori ai pielii. În ultima vreme acest tratament a pierdut din popularitate datorita riscului crescut de apariţie a cancerului de piele, menținându-se doar terapia cu UVB de banda îngustă (311nm) ce au fost identificate ca având cel mai scăzut risc de cancer sau îmbătrânire prematură a pielii.

Mecanismul UVB în tratamentul vitiligo acţionează printr-un uşor efect imunosupresiv, responsabil de distrugerea melanocitelor. Pe acest fond, radiaţiile UVB stimulează dezvoltarea celulelor pigmentare rămase în foliculii de păr, care migrează spre zonele unde melanocitele au fost pierdute şi le înlocuiesc.

Prevenția expunerii la o cantitate prea mare

Razele ultraviolete prezintă beneficii atunci când expunerea este controlată. Sun Meter este un produs recomandat de Societatea Română de dermatologie pentru educarea expunerii sănătoase la soare, pentru persoanele de orice vârstă, de la copii, la vârstnici. Acesta este un dispozitiv inteligent, foarte ușor de folosit, care îți permite să cunoști nivelul de radiații ultraviolete la care ai fost expus în timpul unei zile. Sun Meter este disponibil în două variante, plasture și brățară, rezistente la apă și transpirație și trebuie purtate pe tot parcursul zilei. Culoarea acestora se modifică în funcție de cantitatea radiațiilor acumulate, de la galben spre roz, semnalând momentul în care ar trebui să aplici mai multă crema cu factor de protecție solară sau chiar să renunți la expunere, să te acoperi sau să te retragi la umbră. Este un dispozitiv esențial pentru cei care lucrează în aer liber în zilele călduroase, grădinăresc sau desfășoară diverse activități recreative sub soarele arzător al verii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218