REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Un ADEVĂRAT SPECTACOL! Festivalul de Lupte și Reconstituiri Istorice DAPYX de la Medgidia, un succes!

Un ADEVĂRAT SPECTACOL! Festivalul de Lupte și Reconstituiri Istorice DAPYX de la Medgidia, un succes!

Replica API 6 mai 2019 | 00:47 599

„La Medgidia, eroii nu mor niciodată!”

Pentru al treilea an consecutiv, Primăria municipiului Medgidia a continuat în perioada 2-5 mai 2019, mult așteptata tradiție a organizării Festivalului Internațional de Jocuri și Reconstituiri Istorice „Dapyx”.

Întregul stadion ”Iftimie Ilisei” a devenit scena unei ample desfășurări de forțe sub stindardul luptelor și reconstituirilor istorice aparținând celor patru mari perioade istorice: Antichitate, Antichitate Târzie, Ev Mediu, Epocile Modernă și Contemporană. Principala sursă de inspirație a evenimentui o reprezintă perioada istorică în care se face remarcat regele get Dapyx, străvechi stăpânitor și erou al ținuturilor dobrogene, care a refuzat să se predea Imperiului Roman, luptând până la moarte, în luptele geto-romane din anii 29-28 a. Chr.

Festivalul are o semnificație aparte anul acesta întrucât, ca dovadă a valorii și profundei sale semnificații pentru întreaga regiune dobrogeană, în perioada 2019 - 2020, Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice - DAPYX este finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin proiectul “Culture in Eternity”, cod proiect RO-BG 423.

Sub genericul „La Medgidia, eroii nu mor niciodată!", municipiul Medgidia a devenit locul de întâlnire al iubitorilor de istorie și muzică de calitate cu membrii asociațiilor culturale de pretutindeni și cu personalități ale vieții cultural-artistice din țară.

Startul activităților a fost dat de o paradă desfășurată pe principalele artere ale municipiului, la care au participat membrii ai asociațiilor și grupurilor de reconstituiri istorice prezente la eveniment: Asociația Culturală Tomis din Constanța împreună cu colaboratori din grupul din Medgidia și Asociația "Edelweiss Ost" din București; Asociația Cavalerul Danubian din Craiova; Truverii; Asociația Amicii Muzeului din Zalău; Asociația Grupul de Reconstituire Istorică Terra Ultrasilvana din Brașov; Asociația Tradiția Militară din București; Asociația Castrum Novis din Sibiu; DVX Anticae din Bulgaria; Mos Maiorum Ulpiae Serdicae din Bulgaria; Ordinul Cavalerilor de Mediaș; Cavaleria teutonă; Vulturii din Țara Calatei; Asociația Enciclopedia Dacică din Alba Iulia; Asociația Tradiții Ostășești din București; Grupul de dans “Balkandzhiyche” din Bulgaria; Asociația Astra Dobrogeană; Asociația Dobrogea Străbună; Cercetașii marini din Constanța și Medgidia.

Zilnic, daci, romani, vikingi, cavaleri templieri, medievali timpurii, otomani, gladiatori, membri ai Asociațiilor de Reconstituiri Istorice au desfășurat numeroase manifestări cultural-istorice, iar cei peste 270 de reenactori au organizat concursuri de tir cu arcul, aruncare la țintă a crucii de luptă, expoziții de arme și armuri, întreceri de măiestrie, dansuri și jocuri medievale. Au fost reconstituite importante evenimente istorice precum: ultima luptă a regelui Dapyx, invazia barbarilor, lupta tomitanilor cu goţii, lupta de la Adrianopole între goți și legionarii târzii pentru Antichitatea Târzie sau lupta medievalilor cu otomanii pentru perioada Evului Mediu. Startul serilor de spectacol a fost dat de ansambluri și trupe de dans naționale și internaționale, alături de interpreți locali. Zeci de mii de oameni au urmărit cu atenție scena energizată de figuri marcante ale muzicii românești, precum: Tharmis, Plăieșii, Taraful din Clejani, Damian Drăghici, Orchestra Valahia, Lavinia Gostea, Petrică Mîțu Stoian, Orchestra Valahia, Elena Gheorghe, Irina Rimes și Smiley.

Finalul spectacolului de reconstituire istorică a fost sărbătorit printr-o binevenită descătușare de energie și voie bună pe stadionul „Iftimie Ilisei”, cu ocazia marii bătălii cu perne, în care s-au implicat atât membrii asociațiilor culturale cât și publicul larg. Încheierea zilelor de demonstrații culturale și artistice a fost marcată de un spectaculos foc de artificii care a impresionat publicul prezent în Medgidia.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Paine si Dapix asta place la popor si asta va da Vrabie ... mai putin cu siguranta, curatenia si treaba bine facuta - vezi asfaltarea - in Medgidia
1
0
Parerea mea e ca se puteau face multe lucruri bune pentru oras cu acesti bani ! Orasul nu are un muzeu , nu are piete agroalimentare moderne , nu are parcuri . locuri de joaca pt. copii , trotuare , cosuri de gunoi , casa de cultura e mica pt. nevoile actuale , iluminatul stradal , o mizerie in tot orasul , caini vagabonzi , etc ., dar s-au dublat taxele si impozitele pt. chiolhanele lor ! De vina sunt primarul si consilierii locali .
2
0
Taxe mari, strazi neasfaltate, scandaluri si betivaneala...muzica si circ
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218