REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Un AFACERIST din Constanța a așteptat certificatul de URBANISM până a dat FALIMENT

Un AFACERIST din Constanța a așteptat certificatul de URBANISM până a dat FALIMENT

Replica API 19 septembrie 2021 | 00:10 5801

Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Constanța a fost într-o mare suferință în ultimii ani, suferință ce se răsfrânge și asupra actualei administrații. Ei bine, acest haos urbanistic din oraș s-a creat din cauza faptului că fosta administrație și-a modelat arhitecții după bunul plac. Din această cauză, iată că actele de urbanism au ajuns să fie eliberate și la un an de la data depunerii documentelor. În această situație se află și o societate a unui afacerist turc, care dorea să ridice 19 imobile în cartierul Palas. Și a așteptat până... a dat faliment.

Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul că Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Constanța se află într-o situație dificilă. În ultima perioadă, mai mulți constănțeni s-au plâns de faptul că certificatele de urbanism ies foarte greu şi acest lucru le îngreunează planurile. Din momentul în care a venit la conducere noua echipă, s-au produs mai multe schimbări în Primăria Constanța. Ei bine, se pare că nici acum lucrurile nu sunt așezate complet în această direcție.

Construirea unei case sau a unui ansamblu rezidential implică parcurgea mai multor etape obligatorii. Printre acestea se numără și depunerea documentelor pentru eliberarea certificatului de urbanism, care în mod normal ar trebui să fie eliberat în cel mult 30 de zile lucrătoare. În absența certificatului de urbanism, nu poți obține autorizația de construcție. Conform deciziilor din aprilie 2019, luate de Înalta Curte de Casație și Justiție, dreptul de proprietate asupra unei construcții nu poate fi dobândit în absența celor două documente. Ca și în cazul certificatului de urbanism, autorizația de construire are un termen de maxim 30 de zile calendaristice de la date depunerii dosarului complet la autoritatea competentă. Doar că, din păcate, la Primăria Municipiului Constanța, funcționarii publici din cadrul Direcției de Urbanism au ajuns să semneze și să emită aceste acte și după o perioadă de un an de zile. În această situație se află și o societate care intenționa să construiască un ansamblu rezidențial în cartierul Palas.

A primit actul de urbanism la un an distanță!

Societatea Sevindi Trans SRL, administrată de Sevindi Harun Rasit, a solicitat și obținut de la Primăria Municipiului Constanța un certificat de urbanism ce prevedere construirea unui ansamblu rezidențial. Totul bine și frumos până aici, dar trebuie menționat faptul că documentele au fost depuse de mai bine de aproximativ un an de zile. Între timp, societatea care a solicitat actul a fost radiată. Astfel că documentul emis în luna septembrie a anului 2021 nu i-a ajutat foarte mult pe potențialii investitori.

Ce spune actuala administrație

”Eu mi-am luat certificatul de urbanism și autorizație pentru casă după o perioadă de 3 ani de zile. Ce se întâmplă acum în Constanța este faptul că sunt foarte puține persoane la urbanism. În acest sens, au fost scoase foarte multe locuri de angajare la concurs. De când a venit domnul primar Vergil Chițac, nu s-a mai auzit să se dea bani pe sub masă. Genul acela de activități, reale sau nereale, nu mai există. Genul de zumzet care plutea în Primărie nu mai există. Un lucru este cert, oamenii care se ocupă acum de aceste documente sunt depășiți de numărul mare de hârtii, pentru că acum se fac foarte atent, nu se mai fac după ureche ca până acum. Nimeni nu se va trezi într-un cartier de case cu blocuri. Lucrurile acestea s-au schimbat pentru că cetățenii au un cuvânt greu de spus, iar Primăria ascultă tot ce spun oamenii. Pe lângă atragerea de noi colegi, se lucrează foarte intens și la digitalizarea relației dintre cetățean și administrație, ca toată lumea să facă aceste lucruri, depuneri și obținere de documente foarte rapid. O digitalizare a acestor proiecte face ca acel timp să fie redus. Lumea nu va mai fi nervoasă, noi creăm oportunități de predictibilitate către cetățeni. Tindem către normalitate”, a clarificat viceprimarul Ionuț Rusu în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, pe care îl puteți urmări AICI.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
excelentele se intrec in comentarii. Domniile lor sunt impecabili si neobositi, in viata de zi cu zi. De asta orasul asta arata cum arata.
1
0
pt blocul penal de pe str renasterii cine a dat semnatura ??
2
0
De ce nu l-a intrebat pe Bucovala cum trebuie facut sa ai autorizatie peste noapte, inclusiv cu descarcare arheologica matrasita...
3
0
Amiralul este varza de Bruxel. Un APV ist fara cunostinte de administratie ajuns la conducere pe baza de carnet de partid.
7
0
Parca era prea mare aparatul birocratic. Acum au prea putini angajati
6
0
Lasati, ca se stie cum sta treaba. Domnul arhitect, mereu obosit si intirziat, semneaza ce vrea, cum vrea. Unele acte ies repede, ca mai intevine cate un consilier al primarului, sau alta persoana importanta, alte zac. Amirale esti varza cu tot cu oamenii tai!
14
5
Articol de kkt. Tot vechea administratie e de vina ce se intampla? Alt mandat nu vedeti, incompetentilor
15
7
Iar vrea amiralul sa ne spuna ce rau faceau administratiile trecute si el indreapta tot? Din ce se vede dupa doi ani la,, carma,, Constantei este doar incompetenta in administratie, haos si bineinteles hotie ca si in trecut. Deci amirale, ca sa stii, incomoetenta ta se vede de pe luna
20
5
ce urbanism,spaga si gata urbanismul.
18
0
daca era tintar primea autorizatia pe loc
24
1
DUDUIE ECONOMIA SUNTEM PE VAL.PE VALUL 4 CONFORM LUI ARAHAT.
12
6
Adio alt mandat!
29
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218