REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Un analist pe probleme de terorism din cadrul CIA, arestat pentru că a oferit presei informaţii secrete

Un analist pe probleme de terorism din cadrul CIA, arestat pentru că a oferit presei informaţii secrete

Replica API 11 octombrie 2019 | 00:00 431

Un analist pe probleme de terorism din cadrul CIA a fost arestat miercuri sub acuzaţia că a oferit presei informaţii secrete despre sistemul de armament al unui stat străin, a anunţat Ministerul american al justiţiei, citat de Reuters.

Henry Kyle Frese, în vârstă de 30 de ani, a pus respectivele informaţii clasificate la dispoziţia a doi jurnalişti, în 2018 şi 2019, şi ele au fost publicate în cel puţin opt articole diferite, potrivit actului de acuzare prezentat miercuri la un tribunal districtual din Virginia.

Cei doi reporteri implicaţi în acest caz erau colegi, iar unul dintre ei ar fi avut cu Frese o "relaţie romantică", mai afirmă FBI (poliţia federală americană).

Ministerul justiţiei nu i-a identificat pe ziarişti, menţionând doar că lucrau pentru două publicaţii diferite ale aceleiaşi companii-mamă.

Este al şaselea caz federal în mai puţin de doi ani legat de scurgeri de informaţii clasificate. Administraţia preşedintelui Donald Trump a lansat o campanie împotriva acestui fenomen în 2017, aminteşte Reuters.

În primul caz, fosta analistă de informaţii Reality Winner a divulgat site-ului de ştiri Intercept o informaţie despre interferenţa rusă în campania din 2016. Similar, mai devreme în acest an fostul analist Daniel Everette Hale a fost acuzat că a comunicat aceluiaşi site informaţii despre un program american de atacuri cu drone.

Reality Winner a fost prima persoană acuzată de divulgare de informaţii secrete din 2013, a precizat miercuri pentru presă John Demers, directorul Diviziei pentru securitate naţională din Ministerul american al justiţiei.

FBI a mai stabilit între altele în ancheta sa că Frese era abonat la contul public de Twitter al unuia dintre cei doi jurnalişti şi a avut aceeaşi adresă de rezidenţă cu acesta din august 2017 până în august 2018.

În primăvara lui 2018, unul dintre jurnalişti l-a sunat pe Frese, iar a doua zi acesta a început să caute informaţii despre chestiuni care nu erau legate de responsabilităţile sale de lucru, arată FBI. Şapte zile mai târziu, reporterul respectiv, o femeie, prezentată în raportul FBI ca "Jurnalist 1", i-a trimis un mesaj direct pe Twitter lui Frese rugându-l să discute cu un anume "Jurnalist 2", un reporter cu mai multă experienţă. Frese a acceptat, pentru a o ajuta astfel pe aşa-zisa "Jurnalist 1" să "avanseze" în carieră.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614