Un ANGAJAT al PENITENCIARULUI Poarta Albă, SANCȚIONAT din cauza mesajelor de pe WhatsApp!
Un ANGAJAT al PENITENCIARULUI Poarta Albă, SANCȚIONAT din cauza mesajelor de pe WhatsApp!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDetalii interesante au ieșit la iveală după ce un angajat al Penitenciarului Poarta Albă a ajuns în fața Comisiei de Disciplină, pe motiv că a vorbit urât pe WhatsApp. Mai exact, un alt coleg a făcut print screen la conversația de pe grupul de WhatsApp al sindicaliștilor și l-a prezentat superiorilor. Doar că persoana mustrată a mers în instanță și a câștigat.
Foto cu mesajele whatsapp: arhivă
Mai exact, a fost înregistrată la secretariatul comisiei de disciplină sesizarea cu numărul 179/CD/08.05.2020, un agent șef principal de poliție penitenciară având calitatea de persoană sesizată. Conform sesizării sus-menționate, a fost adusă la cunoștința comisiei de disciplină faptul că: „...în data de 05.05.2020, pe grupul de Whatsapp destinat membrilor sindicatului, un agent șef principal de politie penitenciară ar fi proferat expresii triviale la adresa mai multor polițiști de penitenciare angajați ai Penitenciarului". În acest sens a fost prezentat și un print screen al conversației.
Penitenciar
La propunerea comisiei de disciplină, directorul unității a dispus sancționarea disciplinară cu „Mustrare scrisă", începând cu data de 26.05.2020, data înregistrării Referatului final nr. 215-CD/PCTPA/26.05.2020, sancțiune disciplinară prevăzută de art. 141 lit. „a" din Legea nr. 145/2019.
Persoana sancționată a mers în instanță, Tribunalul Constanța decizând anularea Deciziei Directorului Penitenciarului Constanța - Poarta Albă.
Ce a spus instanța
”Relativ la aspectele reținute în sarcina petentului se constată că afirmația reclamantului a avut un caracter general, fără a viza în mod direct o persoană sau un grup de persoane, fiind făcută în contextul unui conversații pe o rețea de socializare, apreciată ca fiind cu caracter privat, modul de exprimare neputând conduce la concluzia că reprezenta manifestarea unor nemulțumiri referitoare la activitatea profesională a unor persoane în calitate de șefi, colegi, subalterni sau a persoanei care a sesizat abaterea, la modul în care aceste persoane își exercită atribuțiile sau calitățile lor morale și personale. În acest context se apreciază că nu poate fi reținută incidența disp. art. 119 lit. e din Legea nr. 145/2019 care instituie obligația polițistului de penitenciare de a fi disciplinat, respectuos și corect față de șefi, colegi sau subalterni. Totodată înscrisurile atașate nu probează data postării mesajului și faptul că reclamantul se afla la momentul de referință în exercitarea atribuțiunilor de serviciu pentru a se reține incidența art. 6 lit. b din OMJ 2794/2004. În contextul analizat instanța apreciază că în speță nu se poate reține în sarcina reclamantului existența unei fapte săvârșită cu vinovăție în sensul prevederilor legale anterior enunțate ca element al răspunderii disciplinare, aspect față de care se impune admiterea contestației cu consecința anulării deciziei contestate”, potrivit instanței.
Liliana IONIȚĂ
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.