REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Un batran din Baneasa a murit dupa ce a contractat virusul West Nile

Un batran din Baneasa a murit dupa ce a contractat virusul West Nile

Replica API 31 august 2010 | 00:00 104

Feriti-va de tantari!

Feriti-va de tantari!

Doi vârstnici au decedat pe patul de spital după ce au contractat virusul West Nile, transmis de ţânţari. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat luni apariţia a şapte cazuri de infectare cu virusul West Nile şi a solicitat convocarea de urgenţă a Comisiei de Epidemiologie. Consilierul ministrului Sănătăţii, dr. Geza Molnar, şi preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie susţine că "nu ne aşteaptăm la o epidemie, ci la cazuri sporadice", dar cu toate acestea recomandă persoanelor care prezintă semne de boală - febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri articulare sau musculare, să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau la serviciile de boli infecţioase.

Conform ministerului, în luna august a.c., un pacient în vârstă de 75 de ani din Bucureşti şi altul de 79 de ani din judeţul Constanţa au decedat în urma înţepăturilor de ţânţari infestaţi. Cel din urmă, Petre Popescu, a fost internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa alături de alţi 13 pacienţi cu temperaturi ridicate. De acolo, bărbatul a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase şi în ciuda eforturilor depuse de medici, el a încetat să mai răspundă tratamentelor. "Decesele au survenit în 19 şi 22 august, fiind confirmate în cursul dimineţii de luni. Cei doi pacienţi care au decedat în urma îmbolnăvirii cu virusul West Nile aveau şi alte boli, precum diabet şi afecţiuni cardiovasculare", susţine dr. Geza Molnar.

Ministerul a anunţat forurile europene şi a alertat comisiile de specialitate

Consilierul ministrului mai menţionează şi faptul că: "Epidemia din 1996 a rămas ca şi citat în toată literatura de specialitate medicală pe motivul că în acel an s-au înregistrat 330 de cazuri pe un teritoriu destul de larg, începând din Tulcea, Constanţa şi până aproape de Oltenia. În cazul de faţă vorbim de un sistem de alertă. Ministerul a anunţat forurile europene şi a alertat comisiile de specialitate. Alte două cazuri de infestare cu virusul West Nile sunt în evaluare. Pentru a evita o eventuală izbucnire epidemiologică este nevoie de această supraveghere corectă începând de la medicina primară şi până la serviciile de urgenţă şi boli contagioase", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, dr. Geza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Facem precizarea că bărbatul din localitatea constănţeană Băneasa, decedat la Spitalul Judeţean, a fost suspect de meningită. Conform necropsiei, bărbatul suferea de congestie meningo-cerebrală, atrofie cervicală, stază pulmonară cronică, hipertrofie ventricul stâng, miocardoscleroză difuză, stază hepatică cronică, hemangiom lob drept şi gastrită atrofică. El a decedat însă din cauza virusului West Nile. Ministrul Sănătăţii recomandă populaţiei să folosească substanţe pentru îndepărtarea ţânţarilor, plase la geamuri şi desecarea apelor stagnate.

Pentru virusul West Nile nu există vaccin

"Tratament specific pentru West Nile nu există, nu există antibiotic. Tratamentul este simptomatic. Dacă bolnavul este cu febră trebuie antiinflamatorii, antiperetice, dacă e deshidratat e nevoie de perfuzii, dacă are meningită - tratament adecvat. După unele date din literatură, virusul nu lasă imunitate de durată şi poate să primească din nou", a mai spus dr. Geza Molnar cu privire la tratamentul în cazul infectării cu virusul West Nile. Ministerul Sănătăţii susţine că la copii infecţia trece neobservată, iar în cazul celor care contactează virusul vindecarea este totală, cu condiţia ca aceştia să nu prezinte şi alte probleme de sănătate. Medicii mai spun că boala este transmisibilă prin intermediul ţânţarilor şi nu de la persoană infectată la cea sănătoasă, iar specialiştii recomandă populaţia să evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari. Menţionăm că zilele trecute Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a solicitat primăriilor din judeţ să aplice măsurile de prevenire şi combatere a focarelor active de ţânţari cât şi a omizilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218