REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Un Brexit fără acord ar afecta securitatea Regatului Unit, avertizează şeful Departamentului antiterorist britanic

Un Brexit fără acord ar afecta securitatea Regatului Unit, avertizează şeful Departamentului antiterorist britanic

Replica API 8 august 2019 | 00:00 342

Neil Basu

Siguranţa şi securitatea Regatului Unit vor avea de suferit în cazul unui Brexit fără acord şi niciun fel de planificare sau pregătiri nu poate elimina acest risc, a avertizat şeful Departamentului antiterorist din cadrul Scotland Yard, Neil Basu, citat miercuri de The Guardian şi politico.eu.

Neil Basu a spus că în cazul unui Brexit fără acord se vor pierde mijloace importante de combatere a infracţionalităţii.

'Putem limita efectele negative, dar ele ar fi sisteme mai lente. Acele sisteme şi instrumente au fost dezvoltate în Uniunea Europeană pentru motive foarte bune. Ele au fost foarte bune. Noi tocmai am subscris la schimbul de date biometrice. Într-un scenariu de Brexit fără acord, am pierde toate acestea. Ar trebui să renegociem'', a subliniat oficialul britanic într-un interviu în care a atras, de asemenea, atenţia că sporirea personalului poliţiei şi al serviciilor de securitate nu mai este suficientă pentru combaterea terorismului.

Principalele trei avantaje care s-ar pierde printr-un Brexit fără acord sunt accesul rapid la informaţii prin baza de date a Sistemului de Informaţii Schengen II, datele privind numele pasagerilor şi capacitatea de a folosi mandatul de arestare european.

''S-ar crea un risc imediat de a putea veni în această ţară oameni care sunt infractori ce au comis fapte grave sau chiar persoane date în urmărire, fără ca noi să avem cunoştinţă de asta. Se creează un risc'', a adăugat Neil Basu.

Un Brexit fără acord ar însemna ca Regatul Unit să revină la Convenţia europeană privind extrădarea, semnată în 1957, conform căreia extrădarea unui suspect ar putea dura chiar câţiva ani, comparativ cu şase săptămâni, cât durează prin folosirea mandatului de arestare european. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367