REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Un client al BCR are dobândă zero la credit. Vezi cum e posibil asta!

Un client al BCR are dobândă zero la credit. Vezi cum e posibil asta!

Replica API 9 iulie 2013 | 00:00 200

Tribunalul Bihor a decis ca un client al BCR din Oradea să nu mai plătească dobânda la credit, după ce a găsit mai multe clauze abuzive în contractul de împrumut. După ani de judecată, BCR a pierdut şi procesul prin care a vrut să-l oblige pe client să semneze un act adiţional prin care să accepte o nouă dobândă fixată de bancă. O decizie a magistraţilor bihoreni a născut o nouă specie de împrumut: creditul fără dobândă. Acest "produs bancar" nu se găseşte tocmai în oferta băncii standard a băncii, ci este un răspuns al instanţei la neregulile din contract. Judecătorii au anulat clauza de dobândă a unui credit imobiliar, considerând că aceasta este abuzivă, iar clientul va trebui să restituie de acum doar principalul, conform economica.net.

Cum s-a ajuns aici

G.V. din Oradea a o obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă la Tribunalului Bihor, în mai 2011, împotriva Băncii Comerciale Române, după ce a reclamat banca la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Instanţa a constatat existenţa unor clauze abuzive în contractul de credit, clauze care definesc modul de calcul al dobânzii variabile. Clientul a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR în martie 2008. Dobândă era fixă, de 6,2% în primul an, şi variabilă din al doilea an, după formula: "dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,20 puncte procentuale". După primul an, dobânda a crescut la peste 10%, şi rata lunară a crescut în consecinţă. Judecătoria Oradea şi Tribunalul Bihor au considerat că banca, pe lângă faptul că nu a negociat dobânda cu clientul, nici nu a definit parametrii după care aceasta se calculează, fiind în totalitate la latitudinea instituţiei de credit să o modifice, ceea ce a creat un dezavantaj clientului.

BCR şi-a dat clientul în judecată

După ce clauzele referitoare la dobândă au fost eliminate, BCR a dat în judecată clientul. Banca, prin avocaţii de la NNDKP, a cerut ca instanţa să oblige clientul să semneze un act adiţional prin care să plătească o dobândă la credit formată din Euribor 6M + 4,4 pp, plus o serie de comisioane.

BCR a mai cerut ca, în cazul în care instanţa nu este de acord cu această cerere, atunci să constate abuzul de drept al clientului, lipsa de utilitate a contractului şi să declare scadent anticipat creditul, caz în care clientul ar fi trebuit să returneze imediat toată suma împrumutată.

Chiar dacă nu mai avea clauză de dobândă în contract, BCR a continuat să perceapă o dobândă pe care a calculat-o la momentul implementării OUG 50/2010, formată din Euribor 6M + 8,9 pp.

În acest nou proces, Judecătoria Oradea decis, în iulie 2012, ca dobânda aplicată creditului să fie cea percepută în primul an, fixă, de 6,2%. Decizia a fost atacată cu recurs de ambele părţi.

Pe 1 iulie 2013, Tribunalul Bihor a respins, definitiv şi irevocabil, recursul BCR şi a admis recursul clientului, confirmând astfel că acest credit a rămas fără dobândă. Mai mult, banca trebuie să restituie şi dobânzile încasate de la client după primul an. Legea spune că, în cazul în care o clauză este considerată abuzivă, atunci aceasta trebuie eliminată din contract.

Mai mult pe www.economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102