REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
26.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Un comisar UE exclude modificări semnificative ale listei investiţiilor verzi

Un comisar UE exclude modificări semnificative ale listei investiţiilor verzi

Replica API 29 ianuarie 2022 | 00:00 621

Comisia Europeană (CE) nu va face revizuiri fundamentale ale propunerilor care clasifică ca sustenabile energia nucleară şi gazele naturale, a afirmat Mairead McGuinness, comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, în pofida obiecţiilor unor state membre UE, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Mairead McGuinness

Potrivit propunerii Comisiei Europene, investiţiile în centrale atomoelectrice ar urma să fie considerate ''verzi'' dacă folosesc cele mai recente standarde tehnologice şi sunt însoţite de un plan concret de eliminare a deşeurilor radioactive. Obiectivul este de a orienta astfel investiţiile private către activităţile care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, propunerea Executivului comunitar prevede că producţia de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziţie către energia curată, gazele naturale generând emisii cu 50% mai mici faţă de cărbune.

"Poate reuşim să modificăm propunerea într-un fel sau altul, pentru a rezolva unele obiecţii. Dar de fapt avem o marjă de manevră limitată", a declarat McGuinness într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Marţi, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, membru al Partidului Verzilor, a declarat că Berlinul ar trebui să voteze împotriva includerii energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi, dacă propunerea nu va fi modificată.

În timpul dezbaterilor din ultimele luni, Germania şi alte state membre UE au spus că investiţiile pe segmentul gazelor naturale sunt necesare pentru a se renunţa la cărbune, care este mult mai poluant. Alte ţări susţin că eticheta de finanţare verde a unui combustibil fosil va submina credibilitatea UE, care vrea să fie lider global al combaterii schimbărilor climatice.

McGuinness susţine că energia nucleară şi gazele naturale sunt necesare ca tehnologii de tranziţie "şi în acest mod vor fi cu siguranţă etichetate, pentru un viitor mai bun şi mai curat".

Taxonomia UE privind investiţiile sustenabile ar putea să se dovedească crucială pentru energia nucleară şi centralele electrice, deoarece va condiţiona accesul acestor instalaţii la anumite capitaluri sau subvenţii, apreciază analiştii.

Bruxellesul este presat să utilizeze regulile privind finanţarea ecologică pentru a garanta că banii din fondul său de revenire în valoare de 750 miliarde de euro merg spre proiecte verzi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369