REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Un compus anticancerigen, descoperit în frunzele de salcie

Un compus anticancerigen, descoperit în frunzele de salcie

Replica API 30 mai 2020 | 00:00 933

La mai bine de un secol după ce salcia a dat lumii aspirina, un alt potențial medicament a fost găsit în tulpina și în frunzele de salcie - de data aceasta cu proprietăți anti-cancer, arată un nou studiu realizat de Rothamsted Research și Universitatea din Kent, scrie doc.ro.

Salcia este extrem de cunoscută ca sursă de compuși medicinali, unul dintre aceștia fiind salicina, progenitorul aspirinei. Utilitatea scoarței de salcie în medicină a fost înregistrată de civilizațiile antice grecești, asiriene și egiptene, dar prima investigare științifică a acesteia ca remediu pentru febră a avut loc în 1763. Izolarea unui principiu activ, salicina, a fost urmată de o perioadă de prescriere a componentelor din salcie pentru atenuarea durerii până în 1897, când compania Bayer a produs analogul sintetic, aspirina (acetilsalicilat), unul dintre cele mai timpurii și mai de succes medicamente inspirate din natură.

Pe lângă utilizările consacrate ale aspirinei pentru atenuarea durerii și în caz de tromboză, există în prezent un interes reînnoit pentru posibilități de tratament suplimentare - de exemplu, în terapia cancerului. S-a sugerat, de asemenea, că activitatea medicamentoasă a extractelor din salcie nu poate fi contabilizată doar de nivelurile de salicină, indicând și un potențial pentru noi metaboliți bioactivi sau sinergici. Mai mult, există și un interes clinic crescut în utilizarea extractelor din scoarță de salcie, în special în tratamentul pe termen lung al durerii artritice.

O substanță din salcie poate distruge celulele canceroase

În acest context, o echipă de cercetători a descoperit o substanță numită miyabeacină, care a dovedit că poate distruge diverse celule canceroase, chiar și pe cele rezistente la alte medicamente. O particularitate interesantă este activitatea sa împotriva neuroblastomului, un cancer greu de tratat și frecvent la copii, unde rata de supraviețuire generală este sub 50%. În testele de laborator, miyabeacina s-a dovedit, de asemenea, eficientă împotriva mai multor linii de celule de cancer la sân, gât și ovarian.

Autorii studiului afirmă că, în timp ce acțiunea farmaceutică a salicinei, ingredientul activ din aspirină, este bine cunoscută, proprietățile farmacologice ale miyabeacinei sunt potențial și mai mari. Având în vedere că rezistența la tratament reprezintă o problemă semnificativă în anumite cazuri de cancer, cum ar fi neuroblastomul, sunt necesare noi medicamente cu moduri de acțiune inedite, iar miyabeacina pare să ofere o oportunitate viabilă în acest sens.

Din punct de vedere structural, aceasta conține două grupe de salicină care îi conferă o potențială doză dublă de proprietăți anti-inflamatoare și anti-coagulare a sângelui pe care le asociem cu aspirina. Cu toate acestea, rezultatele studiului, care raportează activitatea miyabeacinei împotriva unui număr semnificativ de celule canceroase, inclusiv cu rezistență dobândită la medicamente, adaugă dovezi suplimentare pentru farmacologia multifuncțională a salciei.

După cancerele cerebrale, neuroblastomul este cea mai frecventă tumoră solidă observată la copiii sub 5 ani. Echipa de cercetători a efectuat testele inițiale de viabilitate a miyabeacinei pe o linie de celule de la un pacient cu neuroblastom în stadiul 4 și pe o sub-linie rezistentă la medicamente.

Cercetătorii au declarat că următorii pași sunt extinderea producției de miyabeacină din salcie și furnizarea mai multor materiale pentru testarea medicală ulterioară. E posibil, spun aceștia, ca, datorită succesului imens al aspirinei, evaluarea medicamentoasă a altor salicinoizi din salcie să fi fost neglijată în mare parte de știința modernă, însă noul studiu arată că salcia are și alte proprietăți decât cele știute.

Scoarța de salcie, asociată cu multe beneficii pentru sănătate

Scoarța de salcie este utilizată ca remediu pentru diverse probleme de sănătate, sub formă de ceai, gemoderivat sau tinctură. Unele dintre cele mai importante rezultate ale proprietăților antiinflamatorii ale scoarței de salcie sunt reducerea febrei și stimularea funcționării adecvate a căilor respiratorii în perioadele reci. De asemenea, pentru multe femei care suferă de cicluri abundente sau de simptome menstruale severe, o cană cu ceai de salcie poate ușura aceste neplăceri.

Conținutul ridicat de tanin poate ajuta la calmarea stomacului și la prevenirea stresului gastrointestinal în timpul altor boli sau în perioade în care sistemul imunitar este slăbit. Scoarța de salcie poate avea acțiune lentă, dar efectele sale pot fi de lungă durată. În plus, remediile din scoarță de salcie pot contribui la îmbunătățirea mobilității articulațiilor. Înainte de a se începe adminsitrarea remediilor din scoarță de salcie, e bine să se ceară sfatul unui medic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920