REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Un constănțean a fost ținta escrocilor pe OLX: M-a blocat!

Un constănțean a fost ținta escrocilor pe OLX: M-a blocat!

Replica API 3 august 2022 | 00:00 7027

Chiar dacă oamenii legii au atras atenția cu privire la țepele de pe internet, chiar și siteurile afectate postând informații pentru a-și proteja utilizatorii, iată că escrocii nu au nici o reținere. Un constănțean ne-a relatat că a postat un anunț atât pe Olx cât și pe Facebook și, în câteva ore, a primit patru mesaje prin care era atras în capcane.

”Am postat că vând un produs. Nici bine nu s-au publicat anunțurile, pe Olx și pe Facebook Market, că am și primit primul mesaj pe WhatsApp că este interesat, dar să i-l trimit prin transport Olx și dacă știu cum funcționează. M-am prins imediat despre ce e vorba, dar am decis să-i spun că nu vând decât cu predare personală în Constanța. După aproape 30 de minute am primit alt mesaj, cu aceeași întrebare. Apoi altul...”, a declarat, pentru Replica, persoana în cauză.

Al treilea mesaj pe care l-a primit conținea mesajul: ”Voi face plata prin OLX cu FAN-Courier și se va emite un link pentru ca să primiți banii în contul dvs bancar. După ce îi primiți, curierul vă va contacta pentru locația de unde să ridice coletul, puteți da coletul chiar de acasă. Plătesc eu livrarea”.

”În acel moment nu am mai rezistat, pentru că știam și de tehnica aceasta de înșelăciune. Și atunci i-am spus că-l dau la ziar. Și mi-a dat block”, a mai spus persoana.

Însă, escrocii nu s-au oprit aici, aceleași tehnici fiind aplicate și pe Facebook. ”Am mai primit un mesaj de genul și pe Facebook, dar chiar l-am ignorat. Ce mă frapează pe mine este cât de mulți escroci sunt și te agasează de-a dreptul”, a mai spus contănțeanul.

Așa cum este precizat mai sus, aceste tehnici de înșelăciune au fost aduse în atenția opiniei publice atât de către Poliția Română cât și de site-urile în numele cărora se dădeau țepele.

Primul pas al înșelăciunii: Te vor contacta în afara chatului OLX

Escrocii te vor contacta prin WhatsApp deoarece au numărul tău de telefon, care este afișat în anunț. Te vor întreba dacă articolul este disponibil, dar vor face multe greșeli gramaticale. Aceștia par cetățeni străini care folosesc instrumente de traducere. Vor insista asupra unei metode de livrare sau de plată și te vor convinge că sunt de încredere trimițându-ți imagini cu articole din centrul de ajutor.

Pasul 2: Îți vor trimite un link pentru plată

Linkul te va direcționa către un site web care în general este foarte asemănător cu site-ul OLX sau al serviciului Livrare prin OLX. Aici ți se va cere să introduci detaliile bancare. Dacă trebuie să primești bani, nu trebuie în nicio situație să furnizezi numărul cardului tău, data de expirare și codul CVV. Dacă introduci detaliile tale, îți vor fi furați banii! Nu trebuie să furnizezi decât numărul tău IBAN. Atenție! Nu introduce niciodată detaliile tale pe site-uri web care nu îți sunt cunoscute!

Pasul 3: Vor insista să introduci datele tale

Escrocii vor dori să cumpere articolul dar vor face presiuni asupra ta, deoarece se grăbesc. În acest moment ar trebui să pui capăt conversației și să raportezi utilizatorul. În sesizarea ta poți include o captură de ecran cu conversația voastră, numărul persoanei și linkul pe care ți l-a trimis.

”Reține: cardul tău este folosit doar pentru plăți! Pe acesta nu primești bani! Dacă vrei să primești bani, folosește numărul IBAN”, au spus reprezentanții OLX.

L.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Romania. Scammeri au trimis prin agentiile de recrutare sageti care sa ia pulsul si sa vada cum se tranzactioneaza n Romania. Asta e prima faza.urmeaza faza 2 prin care vor spune sa dati banii unuia cu care tre sa te intalnesti prin oras. Asta este metoda patentata deja in State.Indienii sunt recunoscuti la nivel mondial prin aceste metode. Kolkata New Delhi si Mumbai sunt hub uri internationale ale scammerilor. Daca MAI ul nu stie sa citeasca cu atentie acest mesaj si daca vor sa i opreasca o pot face.asa ca DRAGI ROMANI NU PUNETI BOTUL. Maddeeeerrrrchoot
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614