REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Un constănţean bolnav de CANCER şi-a recâştigat dreptul la VIAŢĂ în instanţă

Un constănţean bolnav de CANCER şi-a recâştigat dreptul la VIAŢĂ în instanţă

Replica API 6 iunie 2020 | 00:08 2085

Bolnavii de cancer sunt victime sigure ale sistemul medical din România. Unii mor cu zile pentru că nu-şi permit tratamentul vital, iar alţii ajung să lupte cu statul până-n pânzele albe pentru a le asigura, aşa cum prevede legea, medicamentele, gratuit. P.G. se află printre cei care au avut puterea să declarare război Ministerului Sănătății, cât și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, dar și Agenției Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

A mers în instanţă pentru ca magistraţii să dispună o hotărâre care să oblige instituţiile la asigurarea, în mod gratuit, a medicamentului care-l ajută în lupta cu cancerul. Şi a învins!

Acţiune în instanţă câştigată

În trecut, Ministerul Sănătății a anunțat că a inclus pe lista de medicamente compensate, produse care vor prelungi viața pacienților cu cancer. Nu și cel de care are nevoie constănțeanul pentru a trăi, și anume Bevacizumab (denumire comercială Avastin). El suferă de cancer renal.

Deși medicamentul are autorizatie de punere pe piață în Uniunea Europeană, acesta nu este mentionat în Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații. În aceste condiții, bolnavul a făcut eforturi supraomenești pentru a-și procura medicamentul, în limita posibilităților financiare. Așa că, s-a văzut nevoit să apeleze la judecători. Bărbatul a chemat în instanță atât Ministerul Sănătății, cât și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, dar și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Și a câștigat vineri, 5 iunie.

Nu e definitivă, dar e EXECUTORIE

„Admite acţiunea formulată de reclamantul Popa Gheorghe în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România. Obligă pârâţii Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la asigurarea către reclamantul Popa Gheorghe a medicamentului Bevacizumab ( denumire comercială Avastin) pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 195/36/2020, aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, Secţia a IIa Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal. Executorie fără somaţie sau trecerea vreunui termen. Cu recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Constanţa”, se arată în minuta Curţii de Apel Constanţa.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614