REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Un constănţean care PICASE în capcana ETNOBOTANICELOR vorbeşte după 2 ani: „Nu eram eu...”

Un constănţean care PICASE în capcana ETNOBOTANICELOR vorbeşte după 2 ani: „Nu eram eu...”

Replica API 31 octombrie 2017 | 00:00 234

Familia s-a zbătut să-l scoată din ghearele care-l împingeau spre moarte

Familia s-a zbătut să-l scoată din ghearele care-l împingeau spre moarte

Cotidianul Replica de Constanţa publica, în vara anului 2015, un material în care prezenta cazul unui minor căzut în capcana drogurilor. Familia a trecut printr-un calvar pentru a-şi salva copilul şi, cu ajutorul specialiştilor din cadrul Centrului Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa, a reuşit! De atunci au trecut doi ani şi puţin. Reporterii Replica l-au revăzut pe minor, acum în vârstă de 17 ani, care a precizat că a renăscut. Merge la şcoală, munceşte şi are planuri de viitor.

August 2015 vs octombrie 2017! Este vorba despre cele două întâlniri ale reporterilor cotidianului Replica de Constanţa cu Liviu (îi vom spune aşa pentru a-i proteja identitatea). Vara anului 2015 a fost prima etapă a minorului de după înlăturarea „morţii la plic”, aşa cum mai sunt cunoscute etnobotanicele, din viaţa sa. Trecuse printr-o perioadă neagră, el fumând alături de prieteni prin scări de bloc sau alte locuri publice. Nu-şi prea aduce aminte mare lucru, doar că îi era mereu rău şi era nervos.

Părinţii au luptat pentru a-l scoate din ghearele ce se pregăteau să-l arunce în braţele morţii şi, cu înţelepciune, răbdare şi pentru că au apelat la specialiştii din cadrul Centrului Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa, au reuşit! Astfel, în vara anului 2015 au fost de acord să ne relateze prin ce au trecut, tocmai pentru a pune în gardă şi alţi părinţi care s-ar putea afla într-un episod similar. Acum, după doi ani şi puţin, ne-am revăzut cu Liviu, tot la Centrul Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa, unde continuă să vină întrucât aşa se simte în siguranţă, dar şi pentru a-i ajuta pe alţii.

Timpul a trecut frumos peste viaţa tânărului de 17 ani, care se simte ca şi cum ar fi renăscut. „S-au schimbat multe lucruri de atunci. Nu mai evit să mă uit în ochii oamenilor, am mai multă încredere în mine, mă simt stăpân pe acţiunile mele. Muncesc, merg la şcoală…, recunosc, mai am şi absenţe. Dar încerc să fiu cât se poate de responsabil. Am strâns bani de maşină, de şcoala de şoferi… Aştept să împlinesc vârsta”, a declarat, pentru Replica, Liviu. Ochii îi strălucesc şi chipul i se luminează când enumeră lucrurile pe care a reuşit să şi le achiziţioneze din banii munciţi de el, dar mai ales când vorbeşte despre prietena lui şi despre faptul că s-a apucat de sport. „Am o prietenă, da! Cât despre prieteni…, nu ştiu ce să spun.

Mai degrabă cunoştinţe. Nu am mai avut tendinţa de a mă apuca de etnobotanice. Dar, din păcate, fumez ţigări normale şi acesta este motivul pentru care încă vin aici. Când mă uit înapoi… nu ştiu, mi se pare că nu eram eu. Parcă era altcineva. Nu, nu aş vrea să mai fiu acolo. Îmi este bine acum. M-am apucat şi de sport, Kickbox, box şi acum fac MMA. Am câştigat şi medalii, premii. Părinţii mă susţin în continuare, au mult mai multă încredere în mine. Mă înţeleg foarte bine cu ei”, a mai relatat Liviu.

Nu-şi mai ascunde privirea!

Ne priveşte cu demnitate, iar când aude de alţi tineri care, acum, ar putea fi în starea în carea era el în 2015, tresare şi spune: „Important este să vorbească! Să spună prin ce trec! Să meargă la părinţi şi să discute cu ei, să-şi spună problemele. Îi vor ajuta. Chiar dacă la început poate că îi vor certa, apoi îi vor susţine”. Putem spune că, da!, Liviu este un exemplu prin care se demonstrează că se poate să ieşi din ghearele drogurilor!

„Participă la întâlnirile de grup, sună când are nevoie de un sfat, de un sprijin. Am rămas aproape de el în continuare şi faptul că încă are încredere este foarte important. Şi spunem asta pentru că, aşa cum fac mai toţi, la început a venit neîncrezător. Acum vine, mă întreabă, îmi cere sfaturi, ceea ce mă bucură. Nu este singurul. Avem mai mulţi beneficiari vechi care vin la centru şi cu care ne aducem aminte de unde am plecat şi unde am ajuns. Este foarte bine să nu uite de unde au plecat şi la fel de important este să ştie ce au realizat în acest timp. A fost greu, atât pentru ei cât şi pentru familie, dar acum rezultatele se văd”, a declarat psihologul Carmen Lipan din cadrul Centrului Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa.

Specialiştii antidrog amintesc pe această cale faptul că ANA, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) din fiecare municipiu reşedinţă de judeţ din România, acordă servicii de asistenţă integrată (medicale, psihologice şi sociale) persoanelor consumatoare de droguri şi aparţinătorilor acestora. Serviciile sunt de tip ambulatoriu, gratuite şi confidenţiale. Sediul CPECA Constanţa este situat în mun. Constanţa, Aleea Mimozelor, nr.4, tel./fax. 0241.555.105, email: cpeca.constanta@ana.gov.ro. Mai multe informaţii se regăsesc şi pe site-ul infodrog.ro.

Liliana CHIRU

Citeşte întreaga poveste din 2015 AICI:

https://www.replicaonline.ro/lupta-unei-familii-din-constanta-pentru-a-si-smulge-copilul-din-ghearele-drogurilor-mergeam-noaptea-pe-strazi-si-il-cautam-in-scarile-blocurilor-236851/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218