REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Un constănţean vrea să ducă steagul României la Polul Nord!

Un constănţean vrea să ducă steagul României la Polul Nord!

Replica API 28 noiembrie 2015 | 01:00 216

Ambiţie

Ambiţie

Ştefan Sipos

Ştefan Sipos, din Constanţa, doreşte să ducă steagul României la Polul Nord, fiind vorba despre o cursă de 300 de kilometri peste tundra Arctică. Însă, ca acest lucru să fie posibil, Ştefan participă la un concurs unde trebuie să primească voturi. Detalii se pot găsi aici: “http://www.fjallravenpolar.com/UserProfile/217” „O cursă de 300 de km peste tundra Arctică. Cursa durează 4 zile şi participanţii vor conduce o sanie trasă de câini de la Signaldalen, Norvegia, până în pădurile din jurul Jukkasjarvi, Suedia - Lapland. Condiţiile pot fi vitrege câteodată, chiar dacă vremea e relativ stabilă în aprilie în nord în jurul Cercului Arctic. 20 de participanţi din toată lumea vor sosi la linia de finish în Vakkara la marginea oraşului Kiruna.

Poţi întâmpina vânturi puternice, căderi de zăpadă masive în traseul tău şi condiţii de vizibilitate scăzută. O întreagă aventură. De pe coastă, peste munţii Paras în nordul Norvegiei călătoria continuă la o altitudine de 800 de metri peste munţii Scandinaviei de-a lungul graniţei Norvegiei cu Suedia. Se va ajunge la Treriksroset unde cele trei graniţe Norvegia, Suedia şi Finlanda se întâlnesc şi va continua peste acest platou înalt spre Tavvavuoma. Tavvavuoma este una din zonele cele mai mari de permafrost din Europa.

Pământul îngheţat permanent de-a lungul timpului a format în mlaştină formaţiuni în formă de valuri numite Palsas. Aceasta este una din cele mai expuse zone ale cursei la elementele naturii. Pe vreme senină vizibilitatea ajunge aici la 50 de km, pe vremea rea nu există nimic să oprească vântul şi zăpada să mature tundra. După această porţiune se trece într-un mediu montan, mai puţin “dramatic” cu munţi şi creşte rotunde şi dulci.

Se va merge spre sud către zona din jurul Tornestrask, iar spaţiile deschise vor fi înlocuite de pădurici de mesteceni de munte. Tornetrask este al şaselea lac al Suediei ca mărime, 70 de km lungime şi 15-20 lăţime. Lacul este izvorul răului Tornealven şi de aici cursa urmează cărări peste gheaţă folosite de oameni încă de la începuturile timpurilor. Peisajul este format din munţi joşi cu pădurici de mesteceni de munte, şi pin, iar vegetaţia se îndeseşte cu cât ne apropiem de destinaţie Jukkasjarvi”, a scris constănţeanul pe Facebook.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614