REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° ConstanÈ›a Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° ConstanÈ›a Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Un copil considerat supradotat pentru că se întreba dacă "am putea trăi fără viaţă", numit la şefia Companiei Naţionale de Drumuri

Un copil considerat supradotat pentru că se întreba dacă "am putea trăi fără viaţă", numit la şefia Companiei Naţionale de Drumuri

Replica API 3 iunie 2013 | 00:00 686

23 de ani, cu de toate: pictoriţă, poetă, eseistă, cameramană, dansatoare etc

23 de ani, cu de toate: pictoriţă, poetă, eseistă, cameramană, dansatoare etc

Politicienii aflaţi la putere sunt acuzaţi, de regulă, că nu promovează oameni noi în structurile de stat decât pe baza veşnicelor principii ale clientelismului şi nepotismului. Din exces de zel, se mai găseşte însă câte unul care-şi cocoaţă pupilul până în fruntea unei companii de interes naţional, sperând c-o să fie apoi lăudat pentru cum ştie el să promoveze tineretul, mândria ţării. Nu avem nici cea mai vagă idee despre cum a dat Mihai Voicu, şeful Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, peste Ibolya Edit Gyenge, din Bistriţa. Am aflat însă, iniţial cu surprindere, că o tânără de 23 de ani, fără nici o legătură cu domeniul transporturilor sau managementul, este reprezentantul statului român în Adunarea Generală a Acţionarilor a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN) din România.

Din pură curiozitate, am încercat să aflăm mai multe despre Ibolya Edit Gyenge, iar după câteva minute surprinderea s-a transformat în stupefacţie. În declaraţia de avere, depusă din calitatea sa de consilier în cadrul Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul (unde nu are nici un CV), aflăm doar că este angajată a două ONG-uri (FACIAS- Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului şi GRADO- Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului) şi că încasează drepturi de autor de la SC All News SRL, firmă care editează publicaţia Ghimpele, parte a trustului Intact. În plus, Ibolya Edit Gyenge este studentă la Universitatea Bucureşti - Facultatea de Ştiinţe Politice, specializarea (atenţie!) Arhitectură, Arte Ambientale şi Design, după cum se arată într-un document oficial al Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, care anunţa că Ibolya este beneficiara unei burse. Ceea ce e interesant, de abia acum urmează: Ibolya Edit Gyenge de la CNADN este considerat unul din copiii supradotaţi ai României, o adevărată personalitate enciclopedică, după cum se prezintă chiar ea, cu o lipsă de modestie, în circumstanţe normale, specifică geniilor, dar în cazul ei frizând zbârnâitor snobismul. De fapt, rar ne-a fost dat să admirăm în toată splendoarea sa un copil atât de special (interpretaţi cuvântul în toate accepţiunile sale, curaj!), care să epateze printr-o abordare de-a dreptul autistă a realităţii. E dansatoare, poetă, eseistă, cameramană, realizatoare TV, pictoriţă, mai nou politician şi manager la stat, pentru fiecare har având atârnată câte-o diplomă, de-ai crede că a revoluţionat toate artele posibile. În realitate, este o devoratoare insaţiabilă de platitudini şi adeptă a trăirilor filosofice de genul "Ana are mere. Mere are Ana?". Fără alte comentarii, spicuim doar câteva cugetări din opera ibolyană, lăsând oamenii normali, nu atât de dotaţi, precum ea, să afle cu ce şefi ne-au pricopsit veselii noştri politicieni. Toate textele sunt autentice şi pot fi admirate pe supradotati.ro, comunitate în care fusese acceptată când avea 17 ani.

Spune asta la 17 ani şi e copil supradotat: "Viaţa este cel mai mare cadou care a fost dat vreodată fiinţei"

Ibolya Edit Gyenge, despre cariera ei în televiziune: "De la filmatul cu camera ascunsă în policlinica pentru a scoate la lumină condiţiile precare, mergând pe linia accidentelor, cadavrelor, filmat în închisoare şi până la filmatul pe ascuns a unor boschetari am avut activităţi destul de multe"; "Realizatorul trebuie să construiască pe baza unui fir subţire de mătase, o funie groasă care să nu poată fii ruptă şi care să aibă la cele două capete cele două părţi constitutive, invitatul şi telespectatorul. Realizatorul trebuie chiar să se cofunde cu acea funie. Mi-au plăcut provocarile şi am realizat chiar o ediţie a emisiunii în limba engleză fără ajutor. Am avut o invitată din Rhode Island alături de care am purtat o conversaţie timp de o oră în limba engleză şi, bineînţeles tradusă în limba română de mine". Ibolya Edit Gyenge, despre viaţă: "Din punctul meu de vedere viaţa este o grădină. Trandafirii sunt iubirea, crinii sunt frumuseţea, margaretele reprezintă sănătatea şi floarea-soarelui reprezintă energia. Fericit este acela ce are în grădina lui trandafiri, crini, margarete şi floarea-soarelui pentru că acela deţine cheia desăvârşirii. O altă calitate a mea este că deţin această cheie a desăvârşirii adică am în viaţă parte de trandafiri, crini, margarete şi floarea-soarelui". Ibolya Edit Gyenge, testament poetic: "De voi pleca.... / De voi pleca la drum etern/ Cu sufletu-mi de scriitor/ Vă voi lăsa un strop din el/ În lucrări, nemuritor./ Să-l apreciaţi şi să-l iubiţi/ Căci sufletu-mi mie viaţă/ Viaţa mi-e tot ce am scris/ Sufletu-mi mie operă./ Nu voi lăsa ca sufletu-mi să fie batjocorit/ De cei ce în viaţa lor posacă/ Arta nu au iubit/ Ci au trăit într-o mare seacă./ De voi pleca la drum etern/ Cu sufletu-mi nemuritor/ Nu-mi pomeniţi numele/ Pomeniţi-mi sufletul de scriitor". Şi favorita noastră, din cât am avut tăria de a parcurge din opera şi viaţa junei de la CNADN, Ibolya Edit Gyenge: "Ce este de fapt viaţa? Când se naşte cineva spunem că a primit darul divin, viaţa. Naşterea este un moment din viaţă, nu este singurul, dar este cel fundamental. Nu toate sufletele sunt atât de privilegiate încât să se nască. Există suflete blocate între viaţă şi eternitate. Viaţa este cel mai mare cadou care a fost dat vreodată fiinţei. Am putea "trăi" fără viaţă? Am putea trăi fără sentimentul plăcut de a exista, de a simţi plăcuta adiere a prospeţimii vieţii? Fericirea, tristeţea, bucuria, înţelepciunea, dorinţa, sunt sentimente care nu ar exista în noi dacă nu ar fi viaţa. Viaţa ne este dată, noi trebuie să o trăim".

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218