REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Un deputat PNL a lansat o petiţie online: Cei care refuză un loc de muncă rămân fără ajutor social

Un deputat PNL a lansat o petiţie online: Cei care refuză un loc de muncă rămân fără ajutor social

Replica API 12 februarie 2018 | 00:55 394

Deputatul PNL Florin Roman a iniţiat o petiţie online prin care propune modificarea alineatulului (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, astfel încât persoanele apte de muncă să îşi piardă ajutorul social dacă refuză un loc de muncă.

„În România, o formă de asistenţă socială pe care statul o oferă familiilor şi persoanelor singure este reprezentată de venitul minim garantat. Acesta se întemeiază pe principiul solidarităţii sociale în cadrul unei politici naţionale de asistenţă socială”, se arată în textul petiţiei, lansată pe site-ul formaţiunii.

În prezent, legea prevede că persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii.

Roman precizează că tot actuala legislaţie dă dreptul acestor persoane să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă, însă din practică se constată că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului.

Conform statisticilor de pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente - 55.457, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 2.643. Pentru luna aprilie 2017 statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente -243.006, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 17.712.

Considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că, nu de puține ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu mașini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulți dintre ei își maltratează copii și nu-i lasă să meargă la școală sau, în cele mai bune cazuri când îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizația dată de stat.

Politica în domeniul social ar trebui să fie orientată direct spre cei nevoiași și nu pentru cei ce doresc să eludeze statul. Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăța și poate nu e rea ideea de a îi obliga pe părinții beneficiari de ajutoare sociale să îi lase pe aceștia la școală sub sancțiunea de a fi privați de un drept social pe care statul îl acordă. Totuși, un prim pas în acest sens consider că se poate face prin încetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat dacă refuză un loc de muncă.

Propunerea de față vine în sprijinul autorităților locale care au nevoie de forță de muncă și modifică alineatul (7) al articolului 15 în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiția ca refuzul acestuia duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat”, se arată în petiția postată pe siteul partidului.

sursa

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai Florine u crezi ca le da voe Dragnea si cu Tariceanu sa mearga la munca,pai cine ii mai voteaza,ca astea sunt votanti lor asistati sociali,puturosi si cu hotii.
4
0
Asa trebuia facut de mult,nu incurajarea puturosilor,ei primesc ajutor mai mare ,decat multi pensionari care au muncit in conditii mizere.Sa vedem masura corecta,nu vrei munca,nu primesti ajutor,lenesii sa fie descurajati de pomeni.
5
0
Aceasta mafie social democrata,denumida scurt Psd,prin legile date atenteaza grav la viata acestui popor.Legile date si noul cod fiscal sunt de toata rusinea.Ni se opreste aproape 45% din salariu pt ca ,ei sa-si poata plati masa de manevra odata la 4 ani.Oameni tineri ,puternici,hoarde intregi de tigani,boschetarii si betivii localitatilor ,prostituatele si pestii,iata asiguratii sociali pt care psd-ul ne baga mana in buzunar.Astia sunt protejatii lor.Blestemata sa fii ciuma rosie!
5
0
PSD nu va lovi niciodata in votantii sai. Asistatii sociali sunt cei care decid soarta Romaniei. Ei ne conduc prin PSD.
8
0
De ce nu face neica-muie asta si o petitie ca finlanda sa nu se mai dea ora inainte sau inapoi ptr confortul cetatenilor care se adapteaza greu la schimbarea orei?
2
3
de ce face un deputat PNL acesta propunere? de prost, ar trebui sa fie initiativa guvernului, daca raman fara forta de munca, dar PSd-ul nu va face niciodata acesta initiativa datorita faptului ca isi vor pierde masa de votanti. asa ca stai in banca ta deputa PNL.
4
2
dar si orice patron care plateste la gri sau la negru sa i se intrzica sa mai faca afaceri
8
1
Chiar sunt curios daca se aproba !
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369