REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Un deputat PSD solicită "schimbarea radicală" a relaţiei României cu Ucraina

Un deputat PSD solicită "schimbarea radicală" a relaţiei României cu Ucraina

Replica API 29 iulie 2014 | 00:00 179

Soluţie extremă

Soluţie extremă

"Aşa ne răsplăteşte Kievul pentru sprijinul pe care i-l acordăm, trimiţându-ne fraţii la moarte?", este poziţia pe care deputatul PSD, Bogdan Diaconu, a adoptat-o după vestea cutremurătoare care a căzut pe capul românilor din Bucovina de Nord. Sute de bucovineni, ca niciodată, au luat poziţie împotriva indicaţiilor guvernamentale, de la Kiev. Românii din regiunea Cernăuţi, au blocat, vineri seară, mai multe drumuri, printre care şi autostrada spre Kiev, în semn de protest faţă de mobilizarea tinerilor pentru război. Totul a pornit din satul românesc Ostriţa, unde 280 de tineri au primit ordin de mobilizare în armată, ceea ce a declanşat proteste în lanţ. Bucovinenii susţin că vor să trăiască în pace şi nu vor să lupte într-un război ruso-ucrainean, total străin de ei şi, în Lehăceni, raionul Noua Suliţă, oamenii au dat foc ordinelor de mobilizare chiar în mijlocul străzii. Diaconu i-a vizitat pe românii din Ucraina la Ismail în urmă cu mai bine de o lună şi acum susţine că "relaţia cu Ucraina trebuie să sufere o modificare radicală", întrucât "Kievul egalează Rusia în cruzime şi dovedeşte că nu e cu nimic mai bună decât Moscova". În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţilee de români din afara graniţelor ţării, Diaconu consideră că românii din Ucraina nu au obligaţia să apere statul ucrainean care le-a închis şcolile şi a făcut tot posibilul să-i asimileze.

"Ucraina a găsit soluţia exterminării românilor din regiunea Cernăuţi: îi trimite în prima linie a frontului în locul ucrainenilor! Aşa ne răsplăteşte Kievul pentru sprijinul pe care i-l acordăm, trimiţându-ne fraţii la moarte?", este poziţia vehementă a deputatului PSD.

Aproximativ 500.000 de români locuiesc în Ucraina, dispersaţi în localităţi din Bucovina de Nord, regiunea Odessa sau Transcarpatia, constituind a doua minoritate ca pondere din ţară, după populaţia rusă. Regiunea, cu o suprafaţă de 6.262 km, a fost ocupată la 28 iunie 1940 de către URSS, printr-un ultimatum adresat statului român în urma pactului Molotov - Ribbentrop.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614