REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Un deţinut condamnat pentru omor a terminat facultatea şi vrea să facă master în ştiinţe penale

Un deţinut condamnat pentru omor a terminat facultatea şi vrea să facă master în ştiinţe penale

Replica API 11 septembrie 2012 | 00:00 123

Educaţie după gratii: Peste 40 de puşcăriaşi încep şcoala la Poarta Albă

Educaţie după gratii: Peste 40 de puşcăriaşi încep şcoala la Poarta Albă

Pregătirile de şcoală în Penitenciarul Poarta Albă sunt în toi. În această toamnă peste 40 de puşcăriaşi vor intra în bănci pentru a învăţa să scrie şi să citească sau pentru a-şi continua cursurile. În închisoarea de la malul mării va fi organizată şi o festivitate pentru începerea noului an şcolar. Astfel, pe 17 septembrie, cei peste 40 de învăţăcei îşi vor cunoaşte dascălii şi vor asista la primele ore. Cei care reuşesc să treacă cu bine de examene, la sfârştitul anului şcolar vor beneficia şi de o reducere din pedeapsă cu 30 de zile. Oficialii unităţii aflată în subordinea Administraţiei Naţionale a penitenciarelor spun că de la an la an solicitările deţinuţilor de a urma alfabetizarea după gratii sunt în creştere. Şcolarizarea deţinutilor este integrată în sistemul naţional de învăţământ, iar după liberare unii dintre ei pot opta pentru continuarea cursurilor.

Dacă unii deţinuţi, deşi au vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, învaţă pentru prima oară să scrie şi să citească, alţii visează la studii universitare, ba chiar la un master în ştiinţe penale. Ultima solicitare de acest gen vine de la Ciprian Sîntea, condamnat şi încarcerat pentru omor, care aşteaptă acum cu nerăbdare să fie pus în libertate. Din închisoare a intrat la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii "Andrei Şaguna", apoi s-a transferat la Universitatea "Spiru Haret", la Facultatea de Drept, iar acum vrea să se specializeze în ştiinţe penale. "Pentru studii universitare s-au primit trei solicitări de la două persoane condamnate pentru omor, iar una este încarcerată pentru combaterea traficului şi consumului de droguri. Unul mai are câteva luni până la liberare, în cazul său instanţa a rămas în pronunţare, altul este abia la începutul pedepsei, iar cel de-al treilea mai are de executat aproximativ un an şi jumătate din pedeapsă. Unul doreşte să urmeze Universitatea Maritimă din Constanţa, Electromecanică Navală, altul vrea să frecventeze Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Româno-Americană, iar un deţinut care a absolvit Facultatea de Drept, la Universitatea Spiru Haret, vrea să facă un master în ştiinţe penale", susţin reprezentanţii Penitenciarului Poarta Albă.

Profesorii de la Colegiul Agricol Poarta Albă îi învaţă alfabetul pe deţinuţi

Cei care au grijă de cei aflaţi în spatele gratiilor spun că pentru anul şcolar 2012-2013 înscrierile se mai pot face până pe 14 septembrie a.c. "Pentru anul şcolar 2012-2013, până la acest moment, avem înscrise 21 de persoane private de liberate, cu regim maximă siguranţă şi semideschis, pentru clasele I-IV, iar alţi 24 de deţinuţi pentru clasele V-VIII. Dacă primim toate documentele necesare, persoanele private de libertate se mai pot înscrie la cursuri până pe 14 septembrie. În cadrul penitenciarului avem afiliată o clasă la Colegiul Agricol Poarta Albă, iar profesorii de acolo le predau deţinuţilor", spun angajaţii Penitenciarului Poarta Albă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369