REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Un deţinut de la Valu, dat în consemn la frontieră şi căutat de poliţişti în toată ţara

Un deţinut de la Valu, dat în consemn la frontieră şi căutat de poliţişti în toată ţara

Replica API 4 iunie 2013 | 00:00 234

L-aţi văzut? Şi-a luat tălpăşiţa de la o lucrare a JT Group Oil

L-aţi văzut? Şi-a luat tălpăşiţa de la o lucrare a JT Group Oil

Ore întregi de căutări! Un deţinut aflat în custodia Penitenciarului Poarta Albă, Secţia exterioară Valu lui Traian, care în luna august avea toate şansele să se libereze, a pus pe jar autorităţile din România. Alexandru Liviu Puenaru, în vârstă de 28 ani, condamnat la 3 ani pentru furt, din care ispăşise deja doi ani din pedeapsă, a fost declarat dispărut şi dat în consemn la frontieră. Bărbatul era încadrat în câmpul muncii în afara locului de detenţie. Persoana privată de libertate este căutată încă de luni după-amiaza de sute de oameni, în gări, autogări, la aeroport, iar la Giurgiu-localitatea sa natală, mascaţii patrulează pe străzi, dar deocamdată fără succes.

Poliţiştii constănţeni au instituit mai multe filtre rutiere la toate ieşirile din judeţ pentru identificarea deţinutului, precum şi a maşinilor de marfă şi a celor înmatriculate. Potrivit Ancăi Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, peste 70 de poliţişti au controlat luni toate autovehiculele şi autoturismele care s-au aflat pe raza judeţului Constanţa. Poliţiştii au verificat identitatea conducătorilor auto şi a pasagerilor, documentele maşinilor şi încărcătura acestora, inclusiv a portbagajelor. Lor li s-au alăturat 40 de cadre ale Penitenciarului Poarta Albă şi jandarmi. Cu toţi au un numitor comun: prinderea deţinutului fugar! Liniştea Penitenciarul Poarta Albă a fost întreruptă brutal. Deţinutul a părăsit punctul de lucru la care fusese repartizat. El făcea parte dintr-un grup de 20 deţinuţi şi executa muncă necalificată încă din 22.05.2013, la o clădire aflată în construcţie, în Constanţa. Fusese transferat la Poarta Albă de la Timişoara. "Persoana privată de libertate executa pedeapsa în regim semideschis şi urma să fie analizat în comisia de propuneri pentru liberare condiţionată la începutul lunii august 2013. În vederea capturării deţinutului au fost dispuse măsuri specifice în astfel de situaţii, respectiv: blocarea căilor de acces - posibile direcţii de deplasare, alarmarea personalului, trimiterea de urgenţă a mai multor echipe de căutare formate din personalul unităţii, precum şi cooperarea cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa", au declarat reprezentanţii Penitenciarului Poarta Albă. Bărbatul, cu domiciliul în localitatea Giurgiu, are constituţie slabă, înălţimea de 175 cm., păr şaten închis şi, la momentul părăsirii punctului de lucru, era îmbrăcat în pantaloni scurţi, un tricou de culoare roşie inscripţionat cu un desen cu flăcări şi pantofi tip sport.

Directorul Dincă: S-a dus să ia o roabă şi nu s-a mai întors

Conducerea penitenciarului a dispus demararea unei anchete administrative care să analizeze circumstanţele care au condus la producerea evenimentului. "Deţinutul se afla la un punct de lucru în Constanţa, la societatea JT Group Oil. Îşi desfăşura activitatea la un bloc, muncă necalificată, alături de alţi 20 de deţinuţi. Aceştia erau supravegheaţi de doi angajaţi ai Penitenciarului Poarta Albă. După pauza de masă, în jurul orei 13.30, nu a mai fost de găsit. Mâncarea a fost adusă de la unitatea penitenciară. A mâncat, s-a dus să ia o roabă şi nu s-a mai întors. Deţinutul lucra de puţin timp acolo. A fost selecţionat la muncă pe 16 mai. Am declanşat o anchetă, am fost şi la poliţie, la locurile unde credem noi că ar putea merge şi sperăm să-l găsim", a declarat, pentru "Replica", comisarul şef de penitenciare Gelu Dănuţ Dincă, directorul Penitenciarului Poarta Albă. Directorul penitenciarului nu îşi poate explica gestul deţinutului. "Mai avea două luni până intra în comisia de liberare. Avea şanse să fie liberat. Nu a avut abateri. În august trebuia să plece acasă, nu ştiu ce a fost în mintea lui", a declarat comisarul şef de penitenciare Gelu Dănuţ Dincă. Directorul unităţii penitenciare şi poliţiştii constănţeni au verificat toate informaţiile pe care le avea despre deţinut. "Ţinem legătura cu autorităţile din Giurgiu, am vorbit cu persoanele private de libertate care stăteau în aceeaşi cameră cu el. În bagajele sale nu am găsit nici un indiciu, nici o informaţie care ne-ar putea ajuta. Am contactat familia lui, dar ne-au spus că nu ştiu nimic de el. Mama lui era speriată, a făcut o prostie. Am rugat familia să coopereze, să ne sprijine, să-l putem găsi. A fost dat în consemn la frontieră, poliţiştii au instituit filtre în judeţ, iar 40 de cadre de la Penitenciarul Poarta Albă sunt în stradă", a declarat comisarul şef de penitenciare Gelu Dănuţ Dincă.

Deţinutul lucra la o construcţie demarată de firma JT Group Oil

Menţionăm faptul că imobilul la care deţinutul îşi desfăşura activitatea aparţine societăţii JT Group Oil, firmă controlată de familia liberalului Jean Paul Tucan. "Eu nu sunt acţionar la JT Group Oil. Nu e societatea mea şi nu am habar. Poliţia să-l prindă şi să-l încarcereze. Firma aceea are o grămadă de angajaţi şi de directori. Credeţi că eu ştiu ce se întâmplă acolo? Penitenciarul prestează un serviciu, pentru care este plătit, şi el răspunde de oamenii lui dacă vin la muncă sau dacă evadează. Sunt destui deţinuţi în penitenciar care pot să-l înlocuiască pe cel evadat", a spus, mai în glumă, mai în serios, Tucan. Acesta s-a aflat ieri la punctul de lucru din Constanţa. Bogdan Aldea, asociatul Alinei Tucan în firmă, susţine că nu ar exista un contract cu Penitenciarul Poarta Albă."Nu ştiu absolut nimic din ceea ce mă întrebaţi. JT Group Oil nu are contract cu penitenciarul. Poate cei de la penitenciar v-au dezinformat, nu cunosc cazul", a spus Aldea.

Deţinutul riscă doi ani pentru evadare, iar gardienii sunt anchetaţi disciplinar

În cazul în care deţinutul va fi prins, acesta va fi inclus în categoria persoanelor private de libertate cu grad sporit de risc şi va fi cercetat de Comisia de Disciplină a Penitenciarului Poarta Albă. Pentru evadare, tânărul riscă între şase luni şi doi ani de închisoare, iar cei doi gardieni care asigurau paza deţinutului fac obiectul unei ample anchete, a menţionat Gabi Botezan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă. Bărbatul a fost dat în urmărire la nivel naţional, şi au fost dispuse măsuri specifice în astfel de situaţii. Cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu această persoană sunt rugaţi să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze 112.

Iată ce ofertă de forţă de muncă avantajoasă are Penitenciarul Poarta Albă

Site-ul Penitenciarului Poarta Albă ne informează că: "astăzi, 3.06.2013, sunt 1.443 persoane private de libertate", dar şi faptul că unitatea pune la dispoziţie aganţilor economici, în condiţii avantajoase, forţă de muncă specială cu persoanele private de libertate în următoarele domenii: lucrări de terasament -executare de săpături pentru fundaţii clădiri, drumuri, poduri etc; lucrări de construcţii dezafectare (demolare), suprastructura, infrastructura (fundaţii, instalaţii); lucrări de igienizare si salubrizare, întreţinere spaţii verzi; lucrări de defrişare; reciclare şi sortare deşeuri; agricultură: legumicultură, horticultură, zootehnie; orice alte tipuri de lucrări cu materiale puse la dispoziţie de beneficiar.

Care sunt avantajele?

"Nu vă ocupaţi de selecţia personalului-o facem noi pentru dumneavoastră; nu plătiţi contribuţii salariale la bugetul de stat nici pentru angajaţi nici pentru angajator- platiţi doar o prestare de serviciu pe baza unui contract încheiat cu instituţia noastră, de contribuţii ne ocupăm noi; beneficiaţi de deducerea TVA-ulu înscris pe factură; beneficiaţi de o fortă de munca disciplinată, constantă, stabilă, cu un grad ridicat de productivitate, obişnuită să respecte regulile, -nu se pune problema absentării din cele mai diverse motive sau părăsirii locului de muncă înainte de terminarea programului; nu trebuie să asiguraţi bonuri de masă - de hrană ne ocupăm noi; activitatea se poate desfăşura şi la sediul Penitenciarului Poarta Albă sau la Secţia exterioară Valu lui Traian- beneficiaţi de reducerea cheltuielilor cu utilităţile; preţurile sunt negociabile -în funcţie de durata contractului, complexitatea lucrărilor şi numărul persoanelor private de libertate solicitate", se arată pe site-ul unităţii penitenciare.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218