REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Un disc rar al formaţiei The Beatles, deţinut de John Lennon, va fi licitat în Liverpool

Un disc rar al formaţiei The Beatles, deţinut de John Lennon, va fi licitat în Liverpool

Replica API 22 martie 2019 | 00:00 440

Un disc al formaţiei The Beatles, care s-a aflat în posesia lui John Lennon, considerat unul dintre cele mai rare ale trupei, ar putea fi vândut la o licitaţie cu suma de 136.000 de lire, relatează joi Press Association.

Aşa-numita copertă ''butcher'' (măcelar) a albumului ''Yesterday And Today'', care îi înfăţişa pe "cei patru fabuloşi" zâmbind în timp ce pozau îmbrăcaţi în halate albe, acoperiţi cu bucăţi de carne crudă şi păpuşi decapitate, a provocat indignare în perioada lansării sale în Statele Unite, în 1966.

Realizată de fotograful australian Robert Whitaker, fotografia ar fi reprezentat o metodă de protest a membrilor The Beatles contra Războiului din Vietnam.

Controversa a dus la retragerea imaginii şi înlocuirea ei cu o copertă mai prietenoasă, în care membrii trupei stau în jurul unui cufăr vechi.

Foto: (c) www.discogs.com

În ciuda schimbării de ultim moment, casa de înregistrări a formaţiei, Capitol, a avut de suferit şi se pare că acesta a fost singurul album The Beatles din cauza căruia compania a pierdut bani.

Copia albumului deţinută de Lennon urmează să fie licitată, preţul de pornire fiind de 136.000 de lire.

Albumul s-a aflat pe peretele apartamentului artistului din clădirea newyorkeză The Dakota până când acesta l-a oferit lui Dave Morrell, un fan The Beatles şi colecţionar de bootleg-uri. Discul conţine semnătura artistului: ''Pentru Dave de la John Lennon, 7 decembrie '71''.

Lennon, care a fost împuşcat în faţa clădirii de apartamente în anul 1980, a schiţat pe spatele copertei un desen cu un bărbat care ţine o lopată şi stă lângă un câine, în faţa unui soare care apune.

Pe copertă se regăsesc de asemenea autografe de la Ringo Starr şi Paul McCartney, pe care Morrell le-a obţinut ulterior.

Se pare că aceasta este singura copie ''butcher'' a acestui album care are trei semnături ale membrilor The Beatles.

''Nu există niciun album The Beatles în lume care se compară cu acesta în privinţa rarităţii şi a valorii sale'', a declarat Gary Hein, expert în istoria formaţiei.

Albumul rar se numără printre suvenirurile The Beatles care urmează să fie licitate la evenimentul anual organizat de Julien's Auctions, intitulat ''Music Icons: The Beatles In Liverpool''.

Licitaţia va avea loc la The Beatles Story Museum din Liverpool, la data de 9 mai.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920