Un elev a umblat în catalogul electronic al școlii ca să nu rămână corigent! Vezi ce a pățit
Un elev a umblat în catalogul electronic al școlii ca să nu rămână corigent! Vezi ce a pățit
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestNotele școlare reprezintă munca și pregătirea elevilor, dar pentru unii tentația de a trișa este mai puternică. Dima Andrei-Lucian, elev la Colegiul Național „Spiru Haret” din Tulcea, și-a modificat situația școlară, accesând fără drept catalogul electronic al liceului. Faptele sale, ce includ modificarea unor note și motivarea unor absențe, au fost descoperite, iar instanța l-a condamnat pentru acces ilegal la un sistem informatic și fals informatic.
Calificativele școlare reflectă efortul depus de elevi și rezultatele obținute de aceștia. Digitalizarea procesului educațional oferă avantaje, dar poate fi exploatată în moduri nepermise. La Colegiul Național „Spiru Haret” din Tulcea, Dima Andrei-Lucian a accesat ilegal catalogul electronic al școlii pentru a-și modifica notele și absențele. Incidentul a fost investigat de autorități, iar elevul a fost condamnat.
Cum a reușit elevul să-și modifice rezultatele
În anul școlar 2022-2023, colegiul „Spiru Haret” a implementat un catalog electronic în cadrul unui program-pilot. Profesorii, elevii și părinții aveau acces la sistem, folosind un nume de utilizator și parole securizate. Între 3 aprilie și 31 mai 2023, Dima Andrei-Lucian, elev în clasa a XII-a, a accesat conturile mai multor profesori, folosindu-se de datele salvate în calculatoarele din clasă.
Corigent la mate, dar as în a modifica
Printre modificările realizate de elev, în catalogul electronic, se numără: nota 2 la matematică, pusă pe 18 octombrie și transformată în 7, pe data de 13 mai 2023; nota 3 la matematică, înregistrată pe 17 ianuarie 2023 și schimbată în 4, pe 29 mai 2023; nota 2 la matematică, din 21 martie 2023 și modificată în 4, pe data de 30 mai 2023. De asemenea, el a introdus note inexistente: nota 10 la o disciplină, adăugată pe 10 mai 2023; nota 8 la filosofie, pusă pe data de 12 mai 2023 și nota 9 la o altă disciplină, adăugată pe data de 12 mai 2023. În total, Dima Andrei-Lucian a realizat 28 de modificări ilegale și a motivat 19 absențe la discipline precum filosofie, informatică și religie.
Cum și-au dat seama administratorii de modificări
Lunar, o copie a catalogului virtual era salvată automat în aplicația informatică, prilej cu care atât administratorii aplicației, cât și profesorii au constatat efectuarea unor modificări neautorizate în sistem, întrucât fiecare modificare din conturile platformei fusese înregistrată în sistemul informatic. Dima Andrei-Lucian a fost cercetat penal pentru acces ilegal la un sistem informatic și fals informatic.
Elevul a recunoscut faptele în timpul procesului și a optat pentru judecarea simplă. La 12 decembrie a.c., judecătorii din cadrul Tribunalului Tulcea l-au condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 4 ani; 90 de zile de muncă în folosul comunității, la o instituție din Tulcea, și participarea la un program de reintegrare socială.
Sentința a fost însoțită de avertismentul că orice abatere ulterioară poate duce la revocarea suspendării și executarea pedepsei în regim de detenție.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News