REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Un elev de 10 la bacalaureat NU VREA să dea la facultate - vezi de ce!

Un elev de 10 la bacalaureat NU VREA să dea la facultate - vezi de ce!

Replica API 10 iulie 2014 | 00:00 553

Sunt cei mai buni din Constanţa, au obţinut note foarte mari la examenul de bacalaureat, reuşind să promoveze cu medii excepţionale. Vorbim despre Andreea Mihaela Năiţă, absolventă a Liceului Teoretic Ovidius, de Paul Emilian Sterpu - Liceul Teoretic Traian, şi de Naomi Ţarălungă - Liceul Teoretic George Călinescu, cei clasaţi pe primele trei locuri în judeţ, toţi cu media 9,95, urmaţi fiind de Isabela Dumitru, de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, care a promovat cu media 9,90 şi de Daniela Staicu, din cadrul aceluiaşi colegiu, care a obţinut aceeaşi medie de 9.90 la bacalaureat.

Toţi au muncit ani la rândul, au învăţat foarte mult şi au făcut sacrificii pentru a atinge această performanţă. Paul Emilian Sterpu, de exemplu, nu se aştepta să se afle în fruntea clasamentului. "Mă aşteptam să iau note mari, dar nu să fiu printre primii trei din judeţ", ne-a declarat absolventul Liceului Teoretic Traian. Paul se pregăteşte acum pentru examenul de admitere la facultate. "Vreau să dau la Politehnică, specializarea Automatică şi Calculatoare, în Bucureşti. Dau examen la fizică şi matematică, iar nota obţinută la aceste materii va conta 80%, în timp ce media de la bacalaureat va conta doar 20%", ne-a mai declarat Paul Sterpu. Acesta mai spune că nu şi-a făcut planuri exacte de viitor, însă îşi doreşte să se perfecţioneze în domeniul IT. Tot la Politehnică vrea să meargă şi Isabela Dumitru, eleva Colegiului Mircea cel Bătrân, care a obţinut la bacalaureat media 9.90. Este un elev foarte bun, a dus renumele liceului său, alături de alţi colegi, până la NASA, dar a participat şi la nenumărate olimpiade, unde a avut rezultate foarte bune. Bela, aşa cum este alintată de cei dragi, se aştepta să obţină această medie la bacalaureat. "M-am aşteptat la aceste rezultate. Am muncit destul de mult, am început să mă pregătesc pentru facultate din vara trecută şi a fost destul de solicitant, o muncă destul de intensă", ne-a spus ea. Sacrificii a făcut foarte multe, şi nu de puţine ori şi-a refuzat prietenele atunci când o invitau în oraş sau la film. "Am avut noroc cu prietenle mele care m-au înţeles. Au înţeles că trebuie să pun şcoala pe primul plan. Am mai ieşit din când în când, să mai iau o pauză, pentru că nu pot să lucrez non stop", a declarat Isabela. După ce va termina Politehnica, Bela îşi doreşte să se înscrie şi la Psihologie. Este un alt vis de-al ei pe care este dispusă să-l realizeze. "Aş vrea să rămân în acest domeniu cu IT-ul, dar sper ca, la un moement dat, să pot să studiez şi Psihologia. După ce voi termina pe prima facultate, voi da examen şi la Psihologie. Este un vis pe termen lung", a mai precizat absolventa Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân.

Naomi, originară din Jurilovca, mutată cu chirie la Constanţa: "Deşi poate părea surprinzător, nu dau la facultate"

Şi Naomi Ţarălungă, de la Liceul Teoretic George Călinescu, se află printre cei trei elevi care au obţinut cele mai mare note din judeţ (9,95). Contrar aşteptărilor noastre, aceasta spune că nu va studia mai departe. Nu va da la facultate pentru că este de părere că diploma de licenţă nu-i va aduce nici un beneficiu. Vrea să se facă traducător. "Deşi poate părea surprinzător, nu dau la facultate pentru că a investi într-o diplomă de licenţă, necesită timp, energie, şi resurse, pentru ca, în final, această diplomă să nu fie apreciată. Am ales să profesez în domeniul traducerilor. Am nevoie doar de o autorizaţie pe care o voi obţine prin susţinerea unui examen la Bucureşti. Sunt mult prea dezamăgită de această societate, astfel încât să-mi pierd aceşti ani frumoşi într-o universitate. Îmi doresc foarte mult să devin profesoară de engleză. Ca suplinitor, pot preda fără facultate", ne-a dezvăluit Naomi Ţarălungă. Trebuie precizat faptul că absolventa a depus eforturi foarte mari, pe parcursul celor patru ani de liceu, pentru a studia şi pentru a promova cu această medie. Ea locuieşte în Jurilovca, judeţul Tulcea, şi a stat în Constanţa cu chirie. Cetăţile din zona în care locuieşte au făcut-o să iubească istoria, materia pentru care a optat şi la bacalaureat şi a luat nota maximă. Stăpână pe sine, Naomi era convinsă că va obţine aceste note şi că se va afla printre primii. "Mă aşteptam să iau o notă mare, deoarece nu erau materii imposibil de învăţat. M-am pregătit pentru ele pe parcurs, mergând la olimpiade, la istorie şi logică. Îmi plac foarte mult aceste materii, sunt pasiunea mea, în special istoria. Cred că a pornit de la faptul că, în zona în care locuiesc, sunt foarte multe cetăţi", a conchis ea. Deşi se spune că, în mediul rural, elevii sunt mai puţin pregătiţi, ei bine, Ana Maria Constantinescu sparge regula. Ea a promovat examenul de bacalaureat cu media 9,90. Este absolventă a Liceului Tehnologic Topraisar. Ea a obţinut la Limba şi Literatura Română nota 9,70, la Matematică şi la Biologie vegetală şi animală a obţinut nota 10.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102