REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Un fost ofiţer de securitate român, în „cârdăşie” cu mafia italiană: 70 de kg de cocaină urmau să ajungă în Portul Constanţa

Un fost ofiţer de securitate român, în „cârdăşie” cu mafia italiană: 70 de kg de cocaină urmau să ajungă în Portul Constanţa

Replica API 17 octombrie 2014 | 00:35 158

Droguri ascunse în materiale feroase

Droguri ascunse în materiale feroase

Anchetă de amploare a procurorilor DIICOT în cooperare cu autorităţi judiciare din Italia. Aceştia au reuşit să anihileze o grupare infracţională specializată în trafic de droguri. Mai exact, la mijloc este vorba de cetăţeanul român Marian Mohan, de 61 de ani, fost ofiţer de securitate, care era în cârdăşie cu mafia italiană, o periculoasă organizaţie criminală cunoscută sub denumirea “N’Dragheta”, specializată în săvârşirea de infracţiuni privind traficul de droguri şi omucideri. Drogurile erau aduse din Bolivia, fiind vorba de 70 de kilograme de cocaină, ascunse în conteinere cu materiale feroase şi care urmau să ajungă în Portul Constanţa.

Procurorii DIICOT - Structura Centrală, în data de 1 februarie 2014, au început urmărirea penală „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc. Ulterior, în data de 15 octombrie 2014, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Mohan Marian (61 de ani), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de droguri de mare risc. Astfel, conform probelor administrate în cauză, faţă de inculpat există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna noiembrie 2013, i-a ajutat pe numiţii Scuteri Angelo, Valellonga Marino, Bellucci Pietro şi Tripodi Demetrio (cetăţeni italieni) să achiziţioneze şi să transporte cocaină provenită din Bolivia cu destinaţia Milano (Italia). Beneficiarii acestor droguri erau cetăţenii italieni Scuteri Angelo, Valellonga Marino, Bellucci Pietro şi Tripodi Demetrio care sunt membrii unei celule mafiote din Calabria - Italia, aflată în structura uneia dintre cele mai periculoase organizaţii criminale cunoscută sub denumirea “N’Dragheta”, specializată în săvârşirea de infracţiuni privind traficul de droguri şi omucideri, aspect despre care inculpatul avea cunoştinţă. Pentru ca drogurile să fie transportate cu succes din Bolivia în Italia şi pentru a evita interceptarea drogurilor de către autorităţi, furnizorii acestora le-au disimulat în material feros, au păstrat contactul permanent cu inculpatul Mohan Marian (telefonic şi prin intermediul poştei electronice), care, prin intermediul firmei sale SC „Elzurom Aginvest” SRL, a intermediat operaţiuni de import mărfuri.

Cocaina urma să ajungă în Portul Constanţa

Întrucât în urma investigaţiilor efectuate în cauză, autorităţile române au obţinut datele de identificare ale containerului în care au fost disimulate drogurile, precum şi informaţii referitoare la ruta de transport maritim cu destinaţia finală Portugalia - Sines, procurorii DIICOT - Structura Centrală au încunoştiinţat organele judiciare din Italia. În urma cooperării juridiciare internaţionale, autorităţile vamale din Olanda - Portul Rotterdam au efectuat în data de 17 aprilie 2014 un control conspirat, ocazie cu care s-a constatat că în container se afla material feros reciclabil (provenit din Bolivia), printre care şi un număr de 7 (şapte) profile metalice suspecte, în interiorul cărora a fost găsită cantitatea totală de 70 kg cocaină. Containerul fusese expediat în data de 10.02.2014 din portul Matarani (Peru), la bordul navei Hansa Ronneburg, cu traseu prin Panama, unde a fost transbordat pe nava Ever Reward şi transportat până la New York, unde a fost din nou transbordat pe nava Cosco Nagoya, cu destinaţi finală Portugalia, pentru societatea S.C „Elzurom Aginvest” SRL, care aparţine inculpatului Mohan Marian şi numitului Bellucci Pietro. În timpul efectuării acestor operaţiuni, inculpatul Mohan Marian împreună cu furnizorul drogurilor şi numitul Scuteri Angelo au schimbat destinaţia finală, respectiv Portul Constanţa, intenţionând să îl transporte ulterior pe cale terestră până la Milano, inculpatul fiind persoana care urma să se ocupe şi de acest transport. Transbordarea şi îmbarcarea repetată a acestui container pe mai multe vase maritime au fost efectuate pentru a eluda şi a face dificilă o eventuală investigaţie. Autorităţile italiene au dispus în data de 15 septembrie reţinerea şi ulterior arestarea preventivă a numiţilor Ameduri Rocco, Belucci Pietro, Di Giorgio Antonio, Jerino Giuseppe, Scuteri Angelor, Tripodi Demetrio şi Vallelonga Marino, pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în scopul comiterii de infracţiuni privind traficul de droguri. În cadrul anchetei procurorii DIICOT şi poliţiştii DCCO au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale. Procurorii DIICOT - Structura Centrală au solicitat joi, 16 octombrie, Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a inculpatului Mohan Marian pentru o perioadă de 30 de zile.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218