REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Un funcţionar ANAF din Mangalia, trimis în judecată alături de mai mulţi coreeni!

Un funcţionar ANAF din Mangalia, trimis în judecată alături de mai mulţi coreeni!

Replica API 10 iulie 2015 | 21:33 744

Pe lângă funcţionarul ANAF, implicat şi un avocat

Unfuncţionar public de execuţie din cadrul ANAF/DGFP Biroul Mangalia, respectiv Cătălin Prisacaru, a fost trimis în judecată alături de mai mulţi coreeni dar şi cetăţeni români, aceştia în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale. Mai exact, Prisacaru este acuzat pentru comiterea mai multor infracţiuni, între care că a desfăşurat, prin intermediul paravanului unei firme administrate de soţia sa, activităţi de evidenţă financiar contabilă pentru mai multe societăţi aflate de altfel în portofoliul său de verificare fiscală, (deşi avea calitatea de inspector fiscal la ANAF Mangalia şi pe cale de consecinţă era incompatibil). De asemenea, el i-ar fi sprijinit pe ceilalţi administratori să săvârşească infracţiunea de evaziune fiscală.

Mai mulţi indivizi, reprezentanţi ai unor firme subcontractoare de la Şantierul Daewoo Heavy Industries Mangalia, au fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, pentru evaziune fiscală. Este vorba despre Sungwhun Park, cetăţean coreean, faptele fiind comise în perioada 2012 – 2014. Acesta este administrator la S.C. Daekwang Technology Improvement S.R.L., Skeleton Engineering S.R.L. şi S.C.Koti Ship. El este acuzat că folosit creditul societăţii în interes personal - respectiv a banilor din casieria societăţii, resepctiv suma de 34.222,84 lei, că a înregistrat cheltuieli nedeductibile în valoare de 7.200 lei şi 975.867. De asemenea, acesta a evidenţiat în actele contabile de operaţiuni nereale/operaţiuni fictive, respectiv a unui contract de prestări servicii de consultanţă cu S.C. S.C.M., în valoare de 120.000 lei, referitor la care a dedus ilegal fără drept TVA, încălcând prevederile art. 21 alin. 4 lit. m din legea 571/2003 privind codul de procedură fiscală şi ale pct. 48 din Normele Metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2014, prejudiciul cauzat bugetului de stat pe relaţia cu S.C. Daekwang Technology Improvement S.R.L. cauzând astfel un prejudiciu in echivalent de 48.000 lei. În sarcina acestuia s-a reţinut şi infracţiunea de evaziune fiscală, prejudiciul creat fiind de 1.058.097,04 lei. De asemenea, inculpat este şi Sungwoo Park, tot cetăţean coreean, administrator la Lachesis International S.R.L., S.C. Jun Who Electricity S.R.L. şi împuternicit administrator la S.C. General Electric Sky S.R.L., Jinhyo Shin, administrator la S.C. Sejintech Rom S.R.L., Suokjo Jung, administrator la S.C. Kim & Jang Engeneering şi fost administrator la S.C. Kim & Jang International, Lee Juhwan, administrator de fapt al S.C. Sejintech Rom S.R.L, Seong Cheol Park, administrator la S.C. Pronav Equipments S.R.L., Jeong Jaemyeong, dministrator la S.C. Cheonhee S.R.L., Cătălin Prisacaru, funcţionar public de execuţie la ANAF/DGFP Biroul Mangalia, Nistor Ene, administrator si asociat împreună cu Nelu Pintilie tot administrator şi asociat la S.C. Enav Prod S.R.L.

Pe lângă funcţionarul ANAF, implicat şi un avocat

Lista inculpaţilor continuă cu Dan Sorin Dăscălina, avocat în Baroul Tulcea, care a înlesnit cu intenţie activitatea infracţională a inculpatului Park Sungwhun şi S.C. Koti Ship S.R.L., de a ascunde, prin cesiunea fictivă a părţilor sociale deţinute în cadrul societăţii - către un terţ insolvabil - comiterea anterioară a infracţiunii de evaziune fiscală. Pe listă apare şi Marin Stan, administrator al S.C. Conav Irimar S.R.L., Nistor Ene şi Nelu Pintilie, asociaţi la Enav Prod S.R.L. şi Viorel Boboşatu, administrator la S.C. Viomar Shipnav S.R.L.. Calitate de inculpate în dosar au şi societăţile comerciale. Menţionăm că finalizarea activităţii de urmărire penală şi sesizarea instanţei de judecată cu rechizitoriu, reprezintă o etapă procesuală prevăzută de Codul de procedură penală, situaţie care nu poate înfrânge în niciun mod prezumţia de nevinovăţie. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Curţii de Apel Constanţa. Cât despre funcţionarul ANAF, acesta mai este acuzat şi de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută - art. 12 lit. a din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, complicitate la evaziune fiscală - art. 48 Cod penal cu referire la art. 9 lit. c din Legea 241/2005 (2 fapte) - pe relaţia cu S.C. Koti Ship S.R.L. şi complicitate la cesiune fictivă de părţi sociale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218