REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Un gigant din domeniul eolienelor aşteaptă ca statul român să-l scutească de taxe

Un gigant din domeniul eolienelor aşteaptă ca statul român să-l scutească de taxe

Replica API 8 noiembrie 2012 | 00:00 132

Primarul din Mihai Viteazu ameninţă Eolica şi Iberdrola cu instanţele de judecată

Primarul din Mihai Viteazu ameninţă Eolica şi Iberdrola cu instanţele de judecată

În anul 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW, şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. Dintre aceste proiecte, Iberdrola produce pe piaţa românească energie în centrale eoliene cu o putere de 80 MW doar în comuna Mihai Viteazu din judeţul Constanţa. În ciuda acestui fapt, spaniolii de la Iberdrola - lider mondial în energia regenerabilă - sunt acuzaţi de către primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, că nu au plătit până în momentul de faţă taxele şi impozitele aferente.

Suma datorată doar în acest an de gigantul spaniol se ridică la 600.000 sau 700.000 de lei, potrivit primarului Grameni. Acesta se confruntă în ultimul timp cu o lipsă serioasă de fonduri, iar banii veniţi din partea spaniolilor ar ajuta enorm comuna. Mai mult, primarul este de părere că reprezentantul firmei Eolica Dobrogea, Adrian Goicea, ar avea informaţii din interiorul Ministerului Finanţelor în legătură cu o eventuală scutire a taxelor pentru firma pe care o reprezintă. "În prezent ne confruntăm cu lipsa de bani şi problemele care le avem cu societăţile eoliene care nu vor să plătească impozite. Nu vor sub nici o formă să plătească impozit pentru construcţii, deşi codul fiscal stipulează foarte clar acest lucru. Deocamdată aşteptăm răspuns la ultimatumul pe care l-am trimis alaltăieri. Am încercat să discut telefonic, la faţa locului, dar nu am obţinut nici un rezultat. Dacă nu vom primi un răspuns la ultimatum, vom acţiona în judecată. Părerea mea este că cineva îi opreşte să plătească aceste taxe, cineva din guvern care îi îndeamnă să nu plătească, dar este o prostie mare. Aceste societăţi au absolut totul în regulă, doar că nu vor să vină să platească impozit. Există societăţi care şi-au plătit toate taxele şi impozitele, însă SC Eolica Dobrogea One SRL, care a vândut acest parc către Iberdrola din Spania, nu doreşte sub nici o formă să achite aceste taxe. Am luat legătura cu reprezentatul Iberdrola, Adrian Goicea, i-am trimis ultimatumul, iar dacă nu voi primi un răspuns în termen de 15 zile, voi apela la instanţă", a declarat pentru "Replica", primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. Situaţia pare într-adevăr complicată, dacă ne gândim că toate celelalte societăţi eoliene au taxele plătite la zi. Contactat de "Replica", reprezentantul firmei spaniole a motivat că nu este vorba de rea-voinţă, ba din contră. "Vrem să fim corecţi. În urma discuţilor purtate cu consultanţii noştri am decis că este mai bine să aşteptăm avizul ministerului pentru a vedea cu siguranţă dacă trebuie să plătim aceşti bani sau dacă avem alt regim fiscal. Răspunsul de la minister va veni în aproximativ o săptămână, iar atunci vom şti dacă vom plăti sau nu. Ceea ce declară domnul primar Grameni este absolut fals, pentru că o firmă de talia noastră nu îşi permite să nu plătească taxele şi impozitele, deoarece orice notificare la bursă în acest sens ar dăuna firmei. Banii pentru aceste taxe şi impozite sunt în buget, încă de la începutul anului. Mai mult, suntem pregătiţi să plătim şi penalităţi dacă este nevoie, însă abia după decizia Ministerul Finanţelor", a declarat, pentru "Replica", reprezentantul firmei Eolica Dobrogea, Adrian Goicea. Apele se vor linişti în aproximativ o săptămână, atunci când Ministerul Economiei va da un răspuns în legătură cu această situaţie.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218