REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Un judecător propune Plenului CSM demiterea şefului Inspecţiei Judiciare. Procedura legală este însă mult mai complexă

Un judecător propune Plenului CSM demiterea şefului Inspecţiei Judiciare. Procedura legală este însă mult mai complexă

Replica API 2 noiembrie 2019 | 04:48 396

sursa foto: Facebook

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a anunţat vineri că va supune plenului CSM spre analiză oportunitatea demiterii din funcţie a şefului Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru. Legea prevede însă că demiterea inspectorului-şef se face după o procedură riguroasă, care cuprinde un raport de audit extern.

"Inspectia Judiciara este o institutie importanta a autoritatii judecatoresti.

Ca membru CSM-calitate incredintata prin vot de aproape 1000 de judecatori, cred sincer ca managementul sau trebuie sa fie cel mai performant posibil.

Am oferit deja spre analiza colegilor de plen cateva date pe care le consider ingrijoratoare.

Si cred cu tarie ca trebuie sa supun Plenului CSM spre analiza oportunitatii demiterii din functie a Inspectorului sef si nu doar avand in vedere perceptiile destul de ingrijoratoare ale Comisiei Europene din Raportul MCV referitoare la IJ, ci si pe baza altor motive extrase potrivit legii, pe care le voi prezenta colegilor mei.

Mai consider ca trebuie initiat pentru analiza CSM un demers privind necesitatea elaborarii unor propuneri legislative care sa intareasca statutul inspectorilor judiciari, sa asigure si mai mult respectarea standardelor de competenta si care sa contribuie la valorificarea la parametri optimi a ideii de responsabilitate.

Cred ca mecanismul prezent, care pune in mainile unei singure persoane (Inspectorul Sef) atributul numirii comisiilor de concurs pentru recrutarea inspectorilor, a adoptarii tuturor reglementatilor proprii inclusiv cele vizand evaluarea inspectorilor si mai ales de supervizare (confirmare/infirmare) in proceduri disciplinare ar trebui reevaluat.

Institutiile judiciare trebuie respectate. Este la fel de necesar sa se respecte intre ele, in scopul prezervarii si promovarii independentei magistratilor, ca drept al intregii societati", spune Bogdan Mateescu într-un mesaj postat pe Facebook.

Potrivit art. 67, alin. (5) al Legii 317/2004, "inspectorul-şef poate fi revocat din funcţie de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale. Revocarea se dispune pe baza raportului de audit prevăzut la art. 68, numai ca urmare a propunerii formulate, în acest sens, de către o comisie alcătuită conform alin. (3 indice 1), însă fără participarea psihologului."

Potrivit art. 68, "evaluarea calităţii managementului Inspecţiei Judiciare se face anual, printr-un audit extern independent". Evaluarea se face în primele trei luni ale anului.

Comisia prevăzută de art. 67 este următoarea:

"a) 3 membri judecători, care fac parte din Secţia pentru judecători şi au funcţionat la o instanţă de grad corespunzător celui necesar pentru ocuparea funcţiei de inspector judiciar (tribunal - n.r.), desemnaţi de Secţia pentru judecători;

b) un membru procuror, care face parte din Secţia pentru procurori şi a funcţionat la un parchet de grad corespunzător celui necesar pentru ocuparea funcţiei de inspector judiciar, desemnat de Secţia pentru procurori;

c) un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societăţii civile, desemnat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii."

Astfel, potrivit legii, Plenul CSM nu poate decide revocarea din funcţie a inspectorului-şef doar în baza raportului de audit şi la recomandarea comisiei. Raportul de audiat se realizează abia anul viitor, cu privire la activitatea desfăşurată în 2019 de inspectorul-şef, în perioada 15 mai - 31 decembrie (al doilea mandat). Cel mai devreme, o asemenea propunere ar putea supusă votului plenului CSM în primăvara anului viitor.

Vineri, toţi cei 52 de inspectori ai Inspecţiei Judiciară au semnat o scrisoare deschisă adresată şefei CSM, Lia Savonea, în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la "atacurile susţinute" la adresa instituţiei "concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă", dar şi de "atitudinea ostilă" manifestată de unii membri ai Consiliului.

"Atacurile susţinute la adresa Inspecţiei Judiciare, concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă, precum şi pe evaluarea trunchiată a activităţii desfăşurate de inspectorii judiciari, ne obligă să abandonăm rezerva ce caracterizează comunicarea noastră publică şi să ne exprimăm deschis îngrijorarea cu privire la posibilele efecte ale acestei atitudini ostile, manifestată, din păcate, şi de unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Încercările repetate de asimilare a Inspecţiei Judiciare cu o structură opresivă sunt deosebit de grave. Simpla lecturare a legii permite oricui să observe că inspectorii judiciari nu pot să dispună nicio măsură privind drepturile judecătorilor şi procurorilor sau în legătură cu cariera acestora", spune Inspecţia Judiciară în scrisoarea trimisă la CSM.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo tinere! Te felicit! Un baiat destupat la minte, VERTICAL ! Bravoo....
1
0
Am o intrebare, se mai da legea cu raspunderea magistratilor? Sa vedem ce mai zice judecatorul asta
0
0
il pensionati anticipat.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367