Un lăcătuș mecanic a ajuns administrator la Șantierul Naval 2 Mai
Un lăcătuș mecanic a ajuns administrator la Șantierul Naval 2 Mai
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUn director în Ministerul Economiei, consilier al ministrului Florin Spătaru și numit constant în ultimii ani la șefia mai multor companii de stat, a fost instalat administrator și la Șantierul Naval 2 Mai SA, societatea prin care România deține majoritatea acțiunilor la Damen Shipyards Mangalia. Este vorba despre Viorel Beleuzu, un mai vechi colaborator al olandezilor de la Damen, deținătorul unui CV de-a dreptul impresionant, din care aflăm că a pornit de la postura de lăcătuș mecanic și a ajuns la funcții de conducere la Romaero, Avioane Craiova, BTT și Electrica.
Adunarea Generală a Acționarilor de la Șantierul Naval 2 Mai SA a luat act pe 27 ianuarie 2023 de demisia lui Constantin Dan Dobrea și de încetarea mandatului administratorilor provizorii și a numit cu un nou mandat provizoriu de două luni ca administratori ai companiei pe Emilia Mirela David, Lăcrămioara Daniela Nicoară și Viorel Beleuzu.
Toți trei sunt angajați ai Ministerului Economiei și consilieri ai ministrului Florin Spătaru, iar cel mai interesant profil pare să-i revină ultimului numit, Viorel Beleuzu.
Lăcătușul mecanic Beleuzu care a demonstrat că poți să fii orice în viață
Născut pe 5 august 1967 în Galicea Mare, județul Dolj, Viorel Beleuzu a terminat în 1985 Liceul Industrial Băilești și, mult mai târziu, o facultate nespecificată de drept, la vârsta de 30 de ani, după o respectabilă carieră intermediară de lăcătuș mecanic la Întreprinderea Celule Electrice Prefabricate Băilești. Oltean isteț, a intuit imediat oportunitățile nelimitate de după Revoluție, astfel încât cariera sa cunoaște o evoluție de-a dreptul incredibilă.
În 1997 își ia o licență în Științe Juridice, după care urmează cursuri postuniversitare la Universitatea București, iar în 1998 își continuă traseul academic și se înscrie la cursuri de mediator, devenind apoi expert angajat la Avocatul Poporului, până în 2003, când ocupă postul de executor bancar la BCR. În 2007 ajunge brusc director general la fosta AVAS. În 2008, acesta obține un master în Drept la Universitatea Titu Maiorescu, devine mediator, iar în 2009 este numit director general al BTT SA, pentru ca în 2014 să-l regăsim în funcția de director juridic la FISE Electrica Serv SA. În 2017 schimbă din nou brusc macazul și apare pe un post de director la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, urmat în 2018 de un alt mandat de director, la Departamentul pentru Privatizarea și Administrarea Participațiilor Statului, concomitent cu numirea în Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards SA Mangalia.
Ulterior, Viorel Beleuzu mai este numit administrator la Romaero SA, Avioane Craiova SA, IOR SA, Vinalcool SA Oradea, Simpas SA Alexandria și Uzina Mecanică SA Plopeni, toate companii la care statul este acționar.
Se pregătește să fie admis și la INM
Are pregătire și de analist programator, din 2012 este și manager în turism, în perioada 2000-2002 a avut propria emisiune radio, ”În Audiență la Avocatul Poporului”, la Radio România Actualități, iar în prezent se află în procedură de admitere la Institutul Național al Magistraturii.
Policalificatul Beleuzu va coordona de acum, teoretic, și activitatea Șantierului Damen, ca administrator la Șantierul Naval 2 Mai și membru în Consiliul de Supraveghere al Damen. Practic, olandezii dețin drepturi depline de management al șantierului, iar statul român are doar o calitate consultativă. Damen Mangalia este zguduită de câteva luni de scandaluri perpetue, pe fondul prăbușirii afacerilor, care a dus la tensiuni majore între angajații vizați de concedieri și conducerea olandeză.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.