REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Un magazin din Constanţa, focar de toxiinfecţie alimentară: 7 oameni au ajuns în spital

Un magazin din Constanţa, focar de toxiinfecţie alimentară: 7 oameni au ajuns în spital

Replica API 25 iunie 2012 | 00:00 104

Direcţia de Sănătate a sistat activitatea afaceristului Belghin

Direcţia de Sănătate a sistat activitatea afaceristului Belghin

Atenţie la ce cumpăraţi din magazine! Mâncarea expusă la vânzare într-un magazin alimentar situat pe strada Vârful cu Dor a pus în pericol sănătatea a şapte constănţeni. Comercianţii vindeau produse alterate, deşi erau ambalate şi datate în mod corespunzător. Patru muncitori, cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani, au ajuns vineri seara în atenţia medicilor de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, după ce şi-au făcut cumpărăturile de la un magazin de cartier. Oamenii povestesc că după câteva ore de muncă au vrut să-şi potolească foamea şi au poposit la un magazin alimentar de unde şi-au achiziţionat mai multe produse, printre care şi un baton de salam. La scurt timp după ce au consumat salamul muncitorii spun că au început să prezinte şi primele simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare. Vărsăturile, durerile abdominale, frisoanele, scaunele diareice, i-a determinat să solicite ajutor medicilor specialişti.

"Trei tineri s-au prezentat vineri seara la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, li s-a făcut foaie de internare pentru a fi trataţi şi reechilibraţi hidroelectrolitic, iar sâmbătă au fost externaţi. Ulterior s-a prezentat la spital şi al patrulea muncitor, a beneficiat de tratament medical corespunzător şi a părăsit unitatea, pentru că a refuzat internarea", au declarat medicii infecţionişti. Menţionăm că inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa au declanşat sâmbătă o anchetă la magazinul alimentar aflat pe strada Vârful cu Dor, pentru a recolta probe din alimentul incriminat. "Inspectorii nu au mai găsit tipul de salam pe care pacienţii susţin că l-au consumat şi au recoltat probe din alte alimente, dar şi probe de salubrităţi de pe suprafeţele din magazin, exudate faringiene şi probe de mâini de la personalul angajat, urmând ca ele să fie supuse testării la laborator şi în funcţie de rezultate să se aplice sancţiuni", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Duminică alţi trei constănţeni au ajuns în atenţia medicilor infecţionişti cu toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat brânză şi kaizer de la acelaşi magazin alimentar aflat pe strada Vârful cu Dor, nr. 53. Inspectorii sanitari au decis să suspende activitatea întreprinderii individuale Septar Belghin. "Am decis să supendăm activitatea magazinul, pentru că doi fraţi de 22 şi 27 de ani şi o tânără de 24 de ani au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase cu toxiinfecţie alimentară, menţionând că au consumat brânză şi kaizer de la magazinul aflat pe strada Vârful cu Dor. Cei trei au primit îngrijiri medicale, dar au refuzat internarea", a declarat dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Reamintim faptul că vineri seara trei muncitori au fost internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase cu stări de vomă, dureri abdominale, scaune diareice, iar un altul a fost investigat, dar a refuzat internarea, după ce au mâncat salam alterat de la magazinul controlat de familia Belghin. Menţionăm că acesta este al doilea focar de toxiinfecţie alimentară de la începul sezonului estival înregistrat în judeţul Constanţa, primul fiind semnalat în luna mai la restaurantul Flacăra din Eforie Sud.

Magazinele alimentare, în colimatorul Direcţiei de Sănătate

Inspectorii sanitari vor declanşa şi o amplă acţiune de verificare a magazinelor alimentare ce îşi desfăşoară activitatea pe litoral, pentru a preveni astfel de situaţii. "Având în vedere cazul din Constanţa, vom declanşa un amplu control la toate unităţile de alimentaţie publică aflate pe litoral. Vom fi prezenţi la Agigea, Eforie, Mangalia, Mamaia", a mai spus dr. Dina. Specialiştii constănţeni atenţionează populaţia asupra verificării termenului de valabilitate al produselor alimentare, în momentul achiziţionării, consumul acestora după expirarea datei de valabilitate, putând avea implicaţii nefaste asupra sănătăţii. De asemenea, atenţionează asupra riscului achiziţionării produselor alimentare din locuri neautorizare sanitar veterinar sau de la vânzători ocazionali neautorizaţi - care comercializează produse de origine animală şi nonanimală stradal, necontrolate sanitar veterinar.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614