REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Un medic avertizează: În trei săptămâni vom vedea pacienți în curtea spitalelor și apoi pe stradă

Un medic avertizează: În trei săptămâni vom vedea pacienți în curtea spitalelor și apoi pe stradă

Replica API 26 noiembrie 2020 | 10:33 9638

Medicul de terapie intensivă Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, spune că, de la o zi la alta sistemul medical românesc se apropie periculos de mult de limita la care nu va mai putea primi noi pacienți, conform Digi24.

Spitalul Sfântul Pantelimon tratează cazuri de Covid-19 de doar o lună. Iar acum 10 zile anunța că jumătate dintre medicii de la ATI s-au infectat cu noul coronavirus.

Imaginile de acolo au venit la o zi după cele de la Institutul Matei Balș, unde pacienții pentru care nu mai este loc în saloane sunt tratați pe holul camerei de gardă.

Radu Țincu, medic ATI: "Cel mai important este ce capacitate are spitalul. Nu mă interesează indicii epidemiologici, dacă oamenii mor în fața spitalului. Va trebui să-i corelăm cu capacitatea sistemului sanitar de a-i prelua. Am văzut imaginile de la Balș din hol, peste trei săptămâni o să le vedem în curte și ulterior pe strada de lângă spital. Nu putem merge până în acel punct".

De ce este atât de mare mortalitatea din cauza Covid-19, în România

Medicul Radu Țincu a explicat la Digi24 de ce România se află în fruntea clasamentului european în legătură cu mortalitatea pacienților COVID. Numărul mare de decese de la ATI este cauzat de patologiile cronice, netratate în prealabil, cu care vin bolnavii din țara noastră în comparație cu afecțiunile mult mai ușoare ale pacienților din statele europene.

Un alt aspect ține și de performanța sistemului sanitar de la noi care lasă de dorit.

Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca: "Trebuie spus care e mortalitatea europeană. Ea variază între 60 și 80%, dar e modelată de capacitatea fiecărei țări de a gestiona. Văd doi factori. Patologiile cronice asociate. Toți vârstnicii din Europa au, dar severitatea și modul în care au fost îngrijiți diferă. Un bolnav cu hipertensiune care nu merge doi ani la medic se va degrada mult mai repede decât unul care merge lunar sau la trei luni pentru evaluările periodice.

Alt aspect ține de sistemul sanitar. Perspectiva este diferită. Cu cât vom ajunge mai repede la capacitatea maximă a sistemului sanitar, ceea ce se întâmplă, cu atât mortalitatea va crește, pentru că bolnavii vor aștepta mai mult pentru a fi preluați și vor fi mult mai degradați.

Dacă discutăm de performanța sistemului sanitar discutăm de două aspecte: spitale vechi, spitale supraaglomerate de pacienți, în care nu se pot implementa circuite funcționale și este evident că vom avea secundar infecții nosocomiale. Discutăm și de un deficit de personal medical. Acesta este foarte real și se va reflecta în calitatea actului medical. Dacă zece pacienți ATI sunt îngrijiți de două asistente sunt îngrijiți într-un fel, dacă vor fi îngrijiți de zece, vor fi în alt fel".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Constanta in 10 zile va ajunge la o rata de infectare de minim 25 la mie daca vor avea curajul sa va dea datele adevarate. Si toate astea tinand cont de faptul ca se testeaza foarte putin. Totul va fi in colaps. Oameni carantinati in case, 0 locuri in spitale, fara bani, bolnavi fara tratament, morti cat cuprinde. Totul este efectul incompetentei autoritatilor care nu au anchetat putinele cazuri care erau la sfarsitul lui octombrie si inceputul lui noiembrie si nu le au izolat. Vai de noi...
0
0
toata viata peretii bisericilor, a venit vreme cand nici cu sacosa de bani medicul nu se va uita la tine, isi protejeaza viata, ai covid? La gara cu tine...Puterea celor peste 18mii de biserici si a celor peste 60mii popi este EGALA CU ZERO, nici macar de o banala raceala nu te scapa al de sus, afacerea e pe butuci, aia cu a despicat marea in 2 e pentru fraierii care si cara creierul degeaba dupa ei
8
4
stergeti comentarii decente dar dertanjante pt. acoliti, acum lasati gunoaiele din mintile bolnave s a puta , rusinoasa atitudine!
5
3
Sa va trag falcile in pula de analfabeti obositi , la cum scrieti sigur sunteti femei de servici la spital sau maxim brancandieri ahtiati dupa spaga.
7
2
Este incurajator mesajul. Ma indeamna sa ma duc la vot. Oare cei care vor face parte din comisiile electorale la sectiile de votare constientizeaza ceea ce ii asteapta ? Eu unul nu mi-as baga pielea si familia in asa ceva.
10
2
Atunci ce rol au toate carantinarile si mastile si somajul si pietele inchise si toate tembelismele daca tot cresc nasol cazurile ? Poate facem si testele cum trebuie. Poate tratam corect bolnavii. Poate. ...
19
1
Marh ma jegule vezi ca sefii la lume au dat liber gata sa rasuflat plandemia
8
5
Lumea care nu crde in covid nu are de ce sa se sperie, deoarece virusul nu exista pt respectivele bipede.
10
13
ca sa fie limpede al cui mesaj il poarta.
10
4
Iar a aparut kurva asta Cezara! IAO TOATA SI INGHITEO CE MAI ASTEPTI???
6
6
Sa i-o tragem in bot cezarei, ce se mai asteapta?
6
5
Intreb si eu, pentru un prieten... Daca jumatate din medicii dintr-un spital Covid, unde se respecta absolut toate regulile de protectie si igiena si umbla aia in costume de cosmonauti, iau virusul, noi, mangafalele de rand care purtam pe fata chinezarii facute prin vreun subsol plin de igrasie, ce sanse avem sa scapam ?
27
1
Mama ce prost esti, n-am vazut in viata ema. Sa nu faci ba prostule copii, ca e pacat de ei sa te aibe tat pe tine nespalatule. Stii ma imputitule ce e Remdesivir luati-as gatul in pula de prost avortat??? Hanar nu ai ce cuvinte folosesti, la tine la tara nu ai de jbde sa stii boule
10
13
Medicii merg la prosteala pe banii nostri. Stati linistiti dragi medici, roata se intoarce. S a votat legea medicinei online. Asa cum se face scoala online, urmeaza administratia online si medicina online. Faceti va rezerve de bani ca s a terminat cu prosteala.
18
7
sa se inchida tot, ce se mai asteapta?
10
16
nu mai aveti loc pt sex? ps. sunt medici nu doctori
11
5
Doamne, astia voteaza! Bine, se vede!
9
1
sa moara mata in chinuri de covid si poate osa crezi
3
24
sta groaznic la capitolul sanatate. Spitale nu avem, dotarile s-au facut aiurea, la preturi inzecite. Angajerile personalului se fac in baza spagilor, nu in baza pregatirii. Medicii buni, asemenea majoritatii romanilor calificati, au emigrat. Vedeti un bun profesionist care sa rabde mizeriile comunisto-securiste? Au distrus sanatatea, in goana lor dupa averi iar acum culegem roadele.
30
0
In Italia toate persoanele ,indiferent daca sunt din tara sau straini, daca au cotizat sau nu , la urgente sunt spitalizati si ingrijiti gratis pana la vindecare,,! doar la Romanica se moare la poarta spitalului daca nu ai card de sanatate!
29
11
Ati facut experimente si ati omorat in masa cu tratamente foarte puternice si pentru un om sanatos ca cel cu Remdesivir.De la asistente pana la jigodiile care bagau oamenii in tiruri frigorifice va e gandul numai la bani.
36
17
ati mers blat si lasati oamenii sa stea pe holuri daca nu cotizau zdrentelor si acum sunteti eroi si aveti opinii de ce nu iti donezi juma din avere dom'doctor ca o sa traiesti regeste cu cealalta jumate gunoi ordinar care propui tu sa stam noi in casa sa nu mai munciti voi asa mult 'va-ngura de zdrente
33
16
Nu mai speriati lumea cu articole de rahat cu medicul vostru
32
22

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218