REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Un medic din Constanţa şi-a tras 2 milioane de euro cu pacienţi fantomă

Un medic din Constanţa şi-a tras 2 milioane de euro cu pacienţi fantomă

Replica API 22 iulie 2011 | 00:00 159

Mână în mână cu o farmacie,

Mână în mână cu o farmacie,

Evaziunea fiscală în rândul medicilor de familie din Constanţa este de ordinul milioanelor de euro în fiecare an, existând cabinete care decontează, în fals, şi câte 2 milioane de euro de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), este dezvăluirea făcută pentru "Replica" de către comisarul şef al Gărzii Financiare Constanţa, Cristian Radu. Practica evazionistă printre medicii de familie este atât de răspândită, încât putem vorbi despre un adevărat fenomen în masă, cu atât mai greu de combătut cu cât medicii, mai ales cei evazionişti, funcţionează într-un soi de circuit închis, o castă unită în jurul unui jurământ strâmb al lui Hipocrate, în care sunt cooptate anumite farmacii şi anumiţi distribuitori de medicamente, fiecare ţinând spatele celuilalt, iar rezultatul colaborării dintre ei se traduce, numai în Constanţa, prin milioane de euro furate, an de an, de la bugetul de stat.

Potrivit comisarului şef Cristian Radu, ancheta Gărzii Financiare privind evaziunea fiscală practicată de medicii constănţeni durează de aproape un an şi jumătate, fiind realizată cu sprijinul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa. Totul a devenit mult mai clar pentru comisarii Gărzii după ce un specialist IT a reuşit să realizeze un program de decriptare menit să "spargă" programele oficiale (şi autorizate) folosite de medici pentru contabilitatea activităţilor medicale. Se ştia, de foarte mult timp, că evaziunea practicată de medici şi farmacişti este una generalizată, la nivelul întregii ţări, iar prejudiciile sunt uriaşe. "La început, ni s-a spus că nu avem ce să le facem, că sistemul lor este infailibil. Uite că nu a fost chiar aşa. Într-adevăr, e foarte de dovedit, chiar şi verificarea lor este un procedeu complicat, dar am reuşit", ne-a spus şeful Gărzii Financiare Constanţa. După realizarea programului de decriptare, lucrurile au mers mult mai uşor, iar primele rezultate vor apărea, cel mai târziu, în luna septembrie, când vor fi puşi sub acuzare şi primii medici evazionişti din Constanţa, a adăugat comisarul şef Cristian Radu. Metodele folosite de medici pentru a fura de la bugetul de stat sunt dintre cele mai variate şi au oferit comisarilor Gărzii tot felul de surprize.

75 de pacienţi înregistraţi într-o singură zi, din care 53 au primit reţete pentru aceeaşi boală gravă!

Cristian Radu ne-a dat exemplul unei doctoriţe, foarte cunoscută în Constanţa, care a decontat, an de an, de la CJAS, şi câte 2 milioane de euro. Asta n-ar fi o problemă în sine, până nu s-a descoperit un episod de-a dreptul incredibil din activitatea acestui medic. Astfel, într-o singură zi, de sâmbătă, în registrele respectivei doctoriţe au fost înregistraţi nu mai puţin de 75 de pacienţi, din care 53 au primit reţete pentru exact aceeaşi boală (una destul de gravă), în care era prescris exact acelaşi medicament, cumpărat, în aceeaşi zi, de la exact aceeaşi farmacie. Astfel, într-o singură zi, respectivul medic de familie a eliberat reţete pentru medicamente în valoare de peste 20.000 de euro. În urma verificărilor, s-a constatat că doar 3 (trei) din cei 75 de pacienţi erau trecuţi şi în evidenţele spitalelor cu acea afecţiune. Evident, banii au fost ulterior decontaţi de către CJAS.

Un singur medic şi o singură farmacie - deconturi de 2 milioane de euro

Mai mult ca sigur, concluzionează comisarul şef Cristian Radu, ceilalţi pacienţi habar nu au că suferă de acea boală şi nici nu ştiu că s-au încasat bani grei de pe urma reţetelor eliberate pe numele lor. Alţi medici folosesc o metodă mai comodă: eliberează, într-o zi, câteva reţete cu valori cuprinse între 20.000 lei şi- record absolut în Constanţa- 36.000 de lei, evident, tot pe numele unor bolnavi închipuiţi. În fine, la un alt medic s-a descoperit că lucra cu o singură farmacie, absolut anonimă pe piaţă, cu un singur punct de lucru, într-o garsonieră, dar care a reuşit să obţină de la CJAS deconturi de 2 milioane de euro. Concluzia, după un an şi jumătate de anchete, este îngrijorătoare: majoritatea medicilor fac evaziune fiscală, cu sume mai mari sau mai mici. Iar lucrurile nu se opresc aici, pentru că cei câţiva doctori a căror activitate infracţională a fost deja dovedită reprezintă doar vârful icebergului. După cum spuneam mai sus, în lanţ sunt prinse farmacii şi distribuitori de medicamente, care creează şi ei prejudicii uriaşe, în cârdăşie cu medicii "pătaţi".

"Câţi dentişti care eliberează bonuri fiscale, ştiţi?"

"O problemă foarte serioasă este şi la medicii stomatologi. Spuneţi-mi, vă rog, câţi dentişti care eliberează bonuri fiscale, ştiţi? Iar asta înseamnă că există o piaţă neagră a produselor medicale de profil, a consumabilelor etc, fără a mai pune la socoteală faptul că foarte mulţi distribuitori sunt off-shore-uri", a mai spus comisarul şef Cristian Radu. Şi pentru că tot vorbeam de casta medicilor, de cum îşi apără fiecare interesele proprii, dar şi ale colegilor, pentru a nu rămâne niciodată descoperiţi, şeful Gărzii Financiare Constanţa a recunoscut, mai mult sau mai puţin amuzat, că este conştient de faptul că va trebui, de acum înainte, să se trateze la medici din alte judeţe. Vom reveni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218