REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Un medicament pentru ficat ar putea trata diabetul

Un medicament pentru ficat ar putea trata diabetul

Replica API 6 octombrie 2021 | 22:02 644

Un tratament pentru ficat pare promițător în îmbunătățirea sensibilității la insulină în caz de diabet de tip 2, arată rezultatele unui studiu realizat pe animale.

Sursă foto: Shutterstock

Diabetul de tip 2 se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge cauzate de rezistența la insulină (hormon care ajută glucoza să pătrundă în celule, unde poate fi utilizată pentru energie sau stocată pentru o utilizare viitoare). Rezistența la insulină se întâmplă atunci când celulele din corp nu răspund bine la insulină și, prin urmare, nu elimină glucoza din sânge, scrie doc.ro.

În diabetul de tip 2, rezistența la insulină crește, de asemenea, producția de insulină din organism, ceea ce poate duce la creșterea poftei de mâncare, hipertensiune arterială și creștere în greutate. Cercetările anterioare au arătat că diabetul de tip 2 este puternic conectat cu obezitatea și boala ficatului gras. Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 89% dintre persoanele cu diabet zaharat sunt și supraponderale.

Obezitatea, diabetul de tip 2 și medicamentele pentru ficat

În timp ce oamenii de știință au suspectat de mult timp că excesul de grăsime din ficat ar putea provoca diabet de tip 2, modul precis a rămas un mister. În acest context, cercetătorii de la mai multe universități americane au efectuat unele studii¹ pentru a separa mecanismele de bază care leagă boala ficatului gras de homeostazia glucozei (echilibrul dintre insulină și glucoză în sange).

Oamenii de știință au descoperit că sensibilitatea la insulină poate fi restabilită în câteva zile de la reducerea producției excesive de neurotransmițător GABA în ficat și că tratamentul pe termen lung poate duce la scăderea poftei de mâncare și la pierderea în greutate. Neurotransmițătorii sunt trimiși între nervi pentru a permite creierului și diferitelor părți ale corpului să comunice. GABA este un neurotransmițător inhibitor, ceea ce înseamnă că scade semnalizarea în sistemul nervos.

Din studierea șoarecilor, cercetătorii au aflat mai întâi că boala ficatului gras indusă de obezitate crește producția de GABA în ficat. Au descoperit apoi că semnalul GABA crescut de la ficat afectează homeostazia glucozei. Deoarece cercetările anterioare au constatat că o enzimă numită GABA transaminază (GABA-T) este esențială pentru producerea GABA în ficat, echipa a suspectat că vizarea GABA-T pentru a produce mai puțin GABA în ficat poate reduce rezistența la insulină și poate trata diabetul de tip 2.

Pentru a-și testa ipoteza, cercetătorii au tratat mai întâi modele de șoarece cu diabet de tip 2 cu ajutorul unor medicamente care inhibă activitatea GABA-T. Aceste medicamente sunt cunoscute sub numele de etanolamină-O-sulfat (EOS) și vigabatrină.

Al doilea mijloc al echipei de a-și testa ipoteza a implicat un tratament genetic cunoscut sub numele de oligonucleotidă antisens (ASO). Acest lucru funcționează prin legarea unor bucăți mici de ADN sau ARN de molecule de ARN pentru a opri producerea anumitor proteine. În acest caz, ASO a funcționat dezactivând expresia GABA-T în ficat.

Ambele metode de tratament au redus activitatea GABA-T și au îmbunătățit sensibilitatea la insulină în câteva zile. Șoarecii cărora li s-au administrat medicamente ASO și EOS și-au pierdut, de asemenea, 20% din masa corporală după 7 săptămâni de la începerea tratamentului.

Cercetătorii au examinat apoi probe de ficat prelevate de la 19 persoane cu obezitate în timpul procedurilor de chirurgie bariatrică. Analizând expresia genelor în țesutul hepatic, au constatat că participanții cu rezistență la insulină au niveluri ridicate de expresie pentru gene legate de producția și activitatea GABA.

Pentru a explica rezultatele obținute, cercetătorii spun că excesul de grăsime din ficat crește eliberarea de GABA, care apoi suprimă declanșarea nervului aferent vagal hepatic, o linie de comunicare între ficat și creier. Suprimarea acestui nerv cu GABA sporește aportul de alimente și creșterea în greutate, ceea ce crește rezistența la insulină. Permiterea acestui nerv să se declanșeze normal are ca efect invers reducerea aportului de alimente, creșterea în greutate și rezistența la insulină.

Cercetătorii au testat, de asemenea, metode inhibitoare GABA-T pe șoareci slabi. Deoarece acești șoareci aveau deja niveluri scăzute de producție de GABA în ficat, medicamentele au avut un efect minim sau niciun efect asupra nivelului lor de insulină, a zahărului din sânge și a masei corporale.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că vizarea producției de GABA în ficat poate îmbunătăți homeostazia glucozei și, de asemenea, poate reduce consumul de alimente și masa corporală - exclusiv în rândul persoanelor cu obezitate.

Toate terapiile actuale pentru diabetul de tip 2 vizează în principal scăderea glicemiei, spun oamenii de știință, deci, cu alte cuvinte, tratează un simptom, așa că este nevoie și de alte terapii mai avansate. O nouă țintă farmacologică este doar primul pas în aplicare, dar un medicament va ajunge în farmacii după mai mulți ani.

Deși aceste descoperiri nu vor schimba opțiunile de tratament pe termen scurt, concluzionează autorii studiului, ele oferă oamenilor de știință o nouă cale pentru dezvoltarea de noi tratamente, cum ar fi inhibitorii GABA, care ar putea, în viitor, să contribuie la reducerea eliberării de GABA în ficat, care ar putea oferi o nouă modalitate de gestionare a afecțiunilor de către persoanele cu diabet de tip 2.

Tratarea obezității ajută și în cazul diabetului de tip 2

Pierderea în greutate este un obiectiv important pentru persoanele supraponderale sau obeze, în special pentru cele care au diabet de tip 2. Pierderea în greutate moderată și susținută (cam 5-10 % din greutatea corporală) poate îmbunătăți acțiunea insulinei, poate reduce concentrațiile de glucoză în repaus alimentar și scade necesitatea unor medicamente pentru diabet.

Un program de alimentație sănătoasă, cu evitarea zahărului și a alimentelor ultraprocesate (mezeluri, margarină, produse de patiserie etc.) și efectuarea unor exerciții fizice regulate poate trata cu succes obezitatea, dar, în anumite cazuri, poate fi nevoie de intervenții chirugicale.

Alimentație sănătoasă înseamnă bazarea meselor pe ingrediente cât mai simple și naturale (legume, fructe, pește, carne slabă, cantități moderate de ulei nerafinat, nuci, pâine integrală). Exercițiile fizice pot fi făcute după preferințe și în funcție de starea de sănătate generală a persoanei. Se poate face gimnastică în casă ori la sală, se poate merge cu bicicleta sau se pot face plimbări zilnice în parc ori drumeții la munte.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920