REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Un medicament pentru osteoporoză ar putea reduce infecția cu coronavirus cu 85% în celulele umane

Un medicament pentru osteoporoză ar putea reduce infecția cu coronavirus cu 85% în celulele umane

Replica API 30 octombrie 2020 | 00:00 1254

Potrivit oamenilor de știință americani, o substanță activă utilizată, în prezent, în tratamentul osteoporozei, poate reduce infecția cu virusul SARS-CoV-2, în celulele umane, cu până la 85%. Această descoperire poate deschide calea către o nouă formă de tratament, mult mai rapidă, a bolii COVID-19.

Apilimod, un medicament anti osteoporoză, utilizat pe scară largă, este unul din cele 13 noi medicamente care s-au dovedit eficiente, în urma studiilor, în lupta împotriva noului coronavirus. Cercetătorii au analizat aproximativ 12,000 de tratamente existente, pentru diverse afecțiuni, pentru a descoperi un potențial antiviral împotriva virusului SARS-CoV-2, citează doc.ro.

Reutilizarea medicamentelor deja existente pe piață, pentru a descoperi un tratament eficient, este o modalitate mai rapidă de a găsi un leac pentru COVID-19, deoarece siguranța produsului a fost deja testată, așadar studiile clinice se pot concentra exclusiv pe eficiența medicamentului, scurtându-se, astfel, demersul pentru punerea pe piață. În seria medicamentelor disponibile care s-au dovedit eficiente, în grade diferite, împotriva virusului SARS-CoV-2, se mai regăsește și R 82913, un medicament anti-HIV care poate fi folosit și în tratamentul diabetului.

De asemenea, un medicament utilizat în tratamentul anumitor boli autoimune, cum ar fi boala Crohn și artrita reumatoidă, poate fi eficient, potrivit oamenilor de știință.

Toate medicamentele cu potențial antiviral au fost testate pentru a verifica capacitatea de prevenire a infectării cu virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru boala COVID-19, prin replicarea de țesut pulmonar uman și testarea pe acesta.

Dintre toate medicamentele testate, Apilimod, s-a dovedit a fi cel mai eficient, reducând numărul de celule infectate cu aproximativ 85%. Studiul1 a fost demarat de cercetătorii de la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute din California și a fost publicat în revista de specialitate Nature. În ceea ce privește rezultatele obținute, dr. Stephen Griffin, profesor la Leeds University School of Medicine, a declarat că, pe măsură ce pandemia continuă să afecteze întreaga planetă, din ce în ce mai grav, este clar faptul că avem nevoie de un arsenal cât mai bogat de medicamente anti COVID-19, pentru a putea face față bolii și a reduce, cât mai mult, pierderile umane.

În aceeași ordine de idei, Ian Jones, profesor de virologie la University of Reading, a adăugat că studiul de față este un tur de forță în ceea ce privește abilitatea de a identifica, în mod rapid, medicamentele existente cu potențial de inhibare a virusului SARS-CoV-2. De asemenea, avantajul acestei abordări constă în faptul că medicamentele sunt deja folosite de un segment la de populație, de mai mulți ani, ceea ce reduce considerabil riscul de reacții adverse și permite integrarea imediată a acestora în tratamentul anti COVID-19.

Cu toate acestea, există și reversul medaliei, și anume că acest tip de medicamente trebuie administrate cât mai devreme posibil, adică în stadiul incipient a bolii, pentru a opri daunele create de virus. Având în vedere că majoritatea persoanelor prezintă simptome ușoare, la început, tratamentul existent anti COVID-19 nu este inițiat decât de la momentul internării în spital, ceea ce este prea târziu pentru utilizarea medicamentelor analizate în studiu.

În ceea ce privește spectrul de medicamente anti osteoporoză studiate, în luna iunie a acestui an, oamenii de știință au demarat mai multe studii clinice pentru a identifica potențialul antiviral al unui medicament numit Raloxifene, care este, de asemenea, folosit în tratamentul osteoporozei. În prealabil, testele de laborator au sugerat faptul că poate avea caracter inhibitor al virusului SARS-CoV-2.

Consorțiul de cercetare, cunoscut și drept Exscalate4CoV, a utilizat supercomputere pentru a analiza peste 400,000 de molecule și a identifica un potențial caracter antiviral care să aibă efect împotriva noului coronavirus. Ulterior, s-au folosit teste de laborator, precum și probe biologice, pentru a evalua 7,000 de specimene care s-au dovedit promițătoare în urma screening-ului cu supercomputere. Din cele 40 de molecule care au manifestat reactivitate împotriva virusului, Raloxifene s-a dovedit a fi cel mai promițător, potrivit specialiștilor din Comisia Europeană.

Așadar, Raloxifene a fost deschizătorul de drumuri în ceea ce privește spectrul de medicamente utilizate în tratamentul osteoporizei care au potențial de a fi reconvertite ca tratament împotriva bolii COVID-19.

În prezent, este nevoie de mai multe studii clinice pentru a identifica cel mai bun candidat, dar rezultatele preliminare sunt promițătoare. Oamenii de știință susțin că medicamentele utilizate în tratamentul osteoporozei, în special Apilimod, prezintă un potențial semnificativ de prevenire a progresului bolii COVID-19, atât în cazurile asimptomatice, cât și în cele cu forme ușoare, prin oprirea virusului de a se multiplica la nivelul celulelor.

În ansamblu, descoperirile oamenilor de știință pun în lumină faptul că există mai multe tipuri de medicamente, convenționale și experimentale, care pot fi implementate în tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, iar faptul că se pot reconverti medicamente deja existente pe piață este un beneficiu adăugat. În plus, cercetătorii sugerează că o parte din medicamentele aflate în curs de testare pot fi folosite cu succes în combinație cu remdesivir și cu alte antivirale care se administrează, în prezent, pacienților cu COVID-19.

Studiile pe Apilimod sunt numai o parte din efortul colectiv de identificare a celor mai bune forme de tratament și de prevenire a bolii COVID-19. În acest sens, National Institutes of Health, din Statele Unite ale Americii, a creat un portal menit să centralizeze toate informațiile obținute din studiile clinice și testele de laborator efectuate pe diverse tipuri de medicamente, din întreaga lume, pentru ca acestea să poată fi accesate și dezbătute de oamenii de știință angrenați în lupta anti COVID-19.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367