REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Un miliardar oltean şi un bancher, pe lista celor anchetaţi în dosarul mafiei cerealelor din Portul Constanţa

Un miliardar oltean şi un bancher, pe lista celor anchetaţi în dosarul mafiei cerealelor din Portul Constanţa

Replica API 6 septembrie 2012 | 00:00 1339

Spălare de bani şi evaziune fiscală de 30 milioane de euro

Spălare de bani şi evaziune fiscală de 30 milioane de euro

Pe lista celor 19 persoane urmărite penal de DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, folosirea de acte nereale în faţa autorităţii vamale, contrabandă şi spălare de bani, în dosarul mafiei cerealelor din Portul Constanţa se află, pe lângă milionarii constănţeni Liviu Ghebaur şi Cătălin Trandafir şi alte câteva nume foarte interesante. Prejudiciul de 30 de milioane de euro creat statului român de către gruparea coordonată de libanezii El Khalil Jihad şi Youssef Laoun, doi dintre cei mai mari producători agricoli din România, nu se putea realiza şi fără complicitatea unui funcţionar bancar. Chiar dacă nu există, deocamdată, informaţii concrete despre implicarea acestuia, se pare că este vorba nu doar de un biet funcţionăraş, ci chiar de directorul corporate al unei cunoscute bănci. Pe lângă şeful de bancă, pe lista celor cercetaţi se găseşte şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, cu o avere estimată la circa 40.000.000 milioane de euro de revista Forbes. Miliardarul este ştiut ca fiind unul din baronii Doljului, anchetat încă din 2006 pentru returnări ilegale de TVA, de asemenea în domeniul cerealier, în valoare de 5 milioane de euro.

Magnatul oltean este cercetat acum şi ca parte a grupării infracţionale coordonate de libanezi, care a furat, prin afacerile derulate în Portul Constanţa, 30 de milioane de euro de la stat. Revenim la banca prin intermediul căreia ar fi rulat tranzacţii ilegale mafia libaneză şi precizăm că aceasta derulează, într-adevăr, afaceri de zeci de milioane de euro cu grupul de firme controlat de libanezi (Agro Chirnogi şi holdingul Maria), care s-au împrumutat, de exemplu, numai în 2009, cu 8 milioane de euro de la această instituţie bancară. Cât despre directorul corporate cooptat de libanezi în afacerile lor, spunem că, printre cei 19 urmăriţi penal de DIICOT, se află şi o oarecare Ayla Abdulgani. În vârstă de 42 de ani, femeia născută în Galaţi şi domiciliată în Bucureşti este unul din şefii GarantiBank România. Cea de-a doua bancă a Turciei ca mărime, cu active de 90 miliarde de dolari, GarantiBank se lăuda recent că finanţează masiv sectorul agricol românesc. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, Agro Chirnogi şi grupul de firme Maria, implicate în mafia cerealelor din Portul Constanţa, au contractat credite cuprinse între 8 şi 11,6 milioane de euro. Nu putem şti, deocamdată, care a fost traseul acestor bani. Cert este că DIICOT îi cercetează pe libanezi şi pentru spălare de bani, iar pe lista urmăriţilor penali se află şi Ayla Abdulgani, corporate director la GarantiBank România. Cât despre miliardarul oltean care a furat cot la cot cu libanezii din Călăraşi şi milionarii Ghebaur şi Trandafir din Constanţa, este vorba despre Mihai Anghel, patronul unor cunoscute firme din industria agricolă, precum Cerealcom, Cervina Segarcea, Oltyre Craiova sau Crama Segarcea.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614