REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Un nou medicament pentru COVID-19, bazat pe anticorpi, a intrat în faza testării

Un nou medicament pentru COVID-19, bazat pe anticorpi, a intrat în faza testării

Replica API 12 septembrie 2020 | 00:00 1102

AstraZeneca a început testele pe voluntari sănătoși pentru un tratament cu anticorpi, în paralel cu studiile pentru un vaccin contra COVID-19. Medicamentul, numit AZD7442, se bazează pe o combinație de doi anticorpi monoclonali (mAbs).

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a declarat că a început un studiu clinic al unui medicament conceput atât pentru a preveni infecția, cât și pentru a trata persoanele cu COVID-19, primii voluntari primind doze. În momentul de față, nu există nici medicamente specifice și nici vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2 și a bolii COVID-19, toate potențialele candidate fiind în curs de testare.

AZD7442, un nou medicament împotriva COVID-19, în faza de testare

Medicamentul, cunoscut sub numele de AZD7442, reprezintă o combinație de doi anticorpi și este testat pe 48 de persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, au precizat reprezentanții companiei. Ei au adăugat, de asemenea, că acest studiu este o etapă importantă în dezvoltarea combinației de anticorpi monoclonali pentru a preveni sau trata COVID-19.

Compania a declarat că studiul va contribui la evaluarea siguranței medicamentului și va fi utilizat atât pentru prevenirea bolii, cât și pentru a opri progresul acesteia la pacienții deja infectați. Rezultatele procesului sunt așteptate până la sfârșitul acestui an. În cazul în care AZD7442 se dovedește a fi tolerat și are un profil de siguranță favorabil în studiu, AstraZeneca îl va introduce în studii mai mari de fază II și de fază III pentru a-și evalua eficacitatea ca o posibilă abordare preventivă și de tratament împotriva COVID-19.

AZD7442 este o combinație de două mAbs derivate de la pacienții convalescenți cu infecție SARS-CoV-2. Descoperiți de Centrul Medical al Universității Vanderbilt și licențiați de AstraZeneca în iunie 2020, anticorpii monoclonali (mAbs) au fost optimizați de AstraZeneca cu prelungirea timpului de înjumătățire și legarea redusă a acestora de receptorii Fc. Timpul de înjumătățire mAbs prelungit ar trebui să asigure cel puțin șase luni de protecție împotriva COVID-19. Într-o publicație recentă din jurnalul științific Nature, s-a demonstrat că anticorpii monoclonali blochează legarea virusului SARS-CoV-2 de celulele-gazdă și protejează împotriva infecției în modele de celule și în cele animale.

Acest ultim studiu care implică AstraZeneca este un efort în plus față de parteneriatul companiei cu Universitatea din Oxford privind dezvoltarea unui vaccin separat împotriva coronavirusului. Momentan, ca parte a studiilor clinice randomizate și controlate în curs de desfășurare a vaccinului contra coronavirusului AstraZeneca Oxford, AZD1222, a fost declanșat un proces de revizuire standard. Acest lucru a dus la o pauză voluntară a vaccinării în toate studiile, pentru a permite unui comitet independent să revizuiască datele de siguranță ale unui eveniment singular și anume o boală neașteptată care a apărut în studiul de fază III din Marea Britanie. Aceasta este o acțiune de rutină care trebuie să aibă loc ori de câte ori există o boală potențial neașteptată într-unul dintre studii, în timp ce este investigată, pentru a se menține integritatea studiilor.

Ce alte medicamente sunt folosite împotriva bolii COVID-19

Deși nu există niciun produs aprobat de Food and Drug Administration (FDA) pentru tratarea bolii COVID-19, multe medicamente sunt testate. Unul dintre medicamentele investigate, numit remdesivir, a fost autorizat de FDA pentru utilizare de urgență în timpul pandemiei de COVID-19. Remdesivir poate fi prescris pacienților care sunt spitalizați cu COVID-19 și se administrează printr-o injecție, intravenos. Cercetătorii studiază în prezent și alte tratamente potențiale pentru COVID-19, precum:

Medicamente antivirale. Pe lângă remdesivir, alte medicamente antivirale testate includ favipiravir (un medicament utilizat pentru tratarea gripei în Japonia și studiat pentru tratarea altor infecții virale) și merimepodib (un medicament care inhibă sinteza ADN-ului și ARN-ului, având efecte antivirale și imunosupresive). Studiile recente au constatat că lopinavirul și ritonavirul nu sunt eficiente.

Dexametazonă. Dexametazona este un glucocorticoid, un tip de medicament antiinflamator studiat pentru a trata sau a preveni disfuncția organelor și leziunile pulmonare cauzate de inflamație. Un studiu recent a constatat că dexametazona a redus decesele cu aproximativ 30% în rândul persoanelor aflate pe ventilație și cu aproximativ 20% în rândul persoanelor care aveau nevoie de oxigen suplimentar.

Institutul Național de Sănătate al SUA a recomandat utilizarea acestui medicament pentru persoanele spitalizate cu COVID-19 care se află pe ventilatoare mecanice sau au nevoie de oxigen suplimentar. Alți corticosteroizi, cum ar fi prednison, metilprednisolon sau hidrocortizon, pot fi utilizați dacă dexametazona nu este disponibilă. Cu toate acestea, eficacitatea lor nu este încă perfect cunoscută. Dexametazona și alți corticosteroizi pot fi dăunători dacă sunt administrați pentru o infecție cu COVID-19 mai puțin severă .

Terapie antiinflamatoare. Cercetătorii studiază multe medicamente antiinflamatorii pentru a trata sau a preveni disfuncția mai multor organe și leziunile pulmonare cauzate de inflamația asociată cu infecția.

Terapie bazată pe imunitate. Savanții studiază și utilizarea unui tip de terapie bazată pe imunitate, numită plasmă convalescentă. FDA a acordat autorizația de utilizare de urgență pentru terapia cu plasmă convalescentă pentru a trata COVID-19. Plasma convalescentă este sângele donat de persoanele care s-au recuperat după boala COVID-19 și se utilizează pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19 aflați în spital.

Medicamentele studiate care au o eficiență incertă. Cercetătorii studiază amlodipina, ivermectina, losartanul și famotidina, dar deocamdată nu se știe cât de eficiente pot fi aceste medicamente în tratarea sau în prevenirea bolii COVID-19 .

Hidroxiclorochină și clorochină. Aceste medicamente împotriva malariei au fost autorizate pentru utilizare de urgență de către FDA în timpul pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, FDA a retras această autorizație atunci când analiza datelor a arătat că este puțin probabil ca aceste două medicamentele să fie eficiente. De asemenea, pot provoca probleme cardiace grave.

Medicamente pentru prevenirea COVID-19. Cercetătorii studiază diverse medicamente care ar putea fi utile pentru a preveni instalarea bolii COVID-19 atât înainte, cât și după expunerea la virus. Nu se știe dacă oricare dintre acestea se va dovedi eficient: este esențial să fie finalizate studiile în desfășurare pentru a stabili dacă oricare dintre aceste medicamente sunt eficiente.

Experții în sănătate lansează un apel către populație să nu folosească aceste medicamente fără prescripție medicală, chiar dacă s-a auzit că ar putea fi promițătoare, deoarece pot avea efecte secundare grave. Medicamentele sunt rezervate persoanelor grav bolnave și aflate sub îngrijire medicală, scrie doc.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367