REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Un nou război în Kosovo? Americanii și UE intervin: 'Război sau pace?'

Un nou război în Kosovo? Americanii și UE intervin: 'Război sau pace?'

Replica API 16 octombrie 2021 | 01:36 1000

După ce a izbucnit violența în nordul Kosovo în urma unui raid al poliției, liderii sârbi s-au întâlnit cu reprezentanții kosovarilor, iar liderii kosovari au apărat acțiunea poliției. În urma violenței din nordul Kosovo cu majoritate sârbă de miercuri, după ce poliția kosovară a efectuat raiduri împotriva presupușilor contrabandiști, SUA au cerut calmul, UE a criticat o „acțiune unilaterală”, Serbia a condamnat Kosovo, iar liderii kosovari au apărat poliția, informează Balkaninsight.com, citat de stiripesurse.ro

Poliția din Kosovo a arestat opt ​​persoane și a emis mandate de arestare pentru încă 10, în timpul și după raidurile împotriva presupușilor contrabandiști. Șase dintre persoanele arestate sunt de naționalitate albaneză, una este sârbă și una bosniacă. Opt din 10 persoane deservite cu mandate de arestare sunt albanezi și doi sunt sârbi.

Un sârb kosovar din Zvecan, despre care poliția a afirmat că are un trecut criminal, a fost împușcat și a fost supus unei intervenții chirurgicale și este în îngrijire în spitalul Mitrovica Nord.

Între timp, președintele sârb Vucic s-a întâlnit cu sârbii kosovari la Raska, lângă granița cu Kosovo, unde a fost întrebat dacă va „sta în spatele nostru și ne va apăra”.

La ședința difuzată la Radio Televiziunea Serbiei, precum și la alte mass-media, Vucic a declarat că „trebuie să să mențină respectarea acordului”. „Nu reacționați la non-violență, dar dacă [autoritățile kosovare] încep violența, vă protejați poporul și vom fi alături de voi”, le-a spus Vucic. „Ține cont doar de prețul pe care trebuie să-l plătim cu toții pentru asta și de ce cererea mea este să încerc să o evităm și dacă ei [autoritățile kosovare] încep și continuă să împuște oamenii noștri, atunci chiar nu o vom avea de ales”, a adăugat el. Împreună cu Vucic, la întâlnire au fost ministrul Apărării Nebojsa Stefanovic, ministrul de Interne Aleksandar Vulin, șeful cabinetului general Milan Mojsilovic și directorul biroului kosovar Petar Petkovic.

Război sau pace?

Președintele Parlamentului, Ivica Dacic, a spus mai devreme că „comunitatea internațională trebuie să ia o decizie cheie cu privire la ceea ce dorește în Kosovo și Metohija - război sau pace”. „Ceea ce se întâmplă acum nu este doar o batjocură în fața întregii comunități internaționale, ci este și o încercare de a intimida cu scopul final al cuceririi militare a nordului Kosovo, unde locuiesc sârbii, cu scopul suplimentar de a-i expulza din Kosovo și Metohija”, a declarat Dacic pentru agenția de știri Tanjug.

Solicitarea americanilor

Ambasada Statelor Unite în Kosovo a cerut calmul după incidentele din nord. „Statele Unite sunt îngrijorate de răspunsurile la acțiunile actuale de aplicare a legii din Kosovo. Orice violență, indiferent dacă este îndreptată către autorități, mass-media sau civili, este inacceptabilă și ar trebui investigată și urmărită penal în toată măsura legii. Îndemnăm la calm”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei Eric Brassil pentru BIRN.

Într-o conferință de presă comună cu directorul poliției din Kosovo, ministrul de interne Xhelal Svecla a respins miercuri revendicările UE cu privire la o „acțiune unilaterală și necoordonată”. „Am avut o coordonare cu actorii internaționali. [Misiunea NATO de menținere a păcii] KFOR a fost informată. Dacă cineva crede că trebuie să ne coordonăm cu Belgradul, cred că aceasta este o abordare greșită ”, a spus Svecla. A existat „coordonare cu actorii internaționali și i-am informat”, a adăugat el, spunând că „KFOR a fost notificată în prealabil”.

Reacția UE

Acest lucru a venit după ce Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a declarat printr-un Tweet că „incidentele violente din nordul Kosovo trebuie să se oprească imediat. Acțiunile unilaterale și necoordonate care pun în pericol stabilitatea sunt inacceptabile”, adăugând că „toate problemele deschise trebuie abordate prin intermediul dialogului facilitat de UE”.

Ce spune președintele din Kosovo

Președintele kosovar Osmani a susținut, de asemenea, că „crima nu are etnie” printr-un Twitter, adăugând: „Legarea falsă a acțiunii de astăzi cu grupuri etnice specifice este profund iresponsabilă, deoarece va servi doar la creșterea tensiunilor. Oricine este împotriva acestei acțiuni este de acord cu criminalitatea organizată și este împotriva valorilor statului de drept al UE”.

„Kosovo este provocat de crimă și corupție, dar ne angajăm să avem un război împotriva acestor evenimente. Această acțiune se află în războiului împotriva corupției”, a declarat presei ministrul de interne Svecla.

Ce spune Poliția

Directorul poliției, Samedin Mehmeti, a declarat presei că grupuri din orașul divizat Mitrovica au blocat drumurile, au aruncat grenade și au tras arme de foc. "Se suspectează că a existat o scurgere de informații despre operațiune", a spus el.

Președintele Osmani pe Twitter a condamnat, de asemenea, atacurile asupra jurnaliștilor din partea protestatarilor din nordul Kosovo. „Aceasta este încă o demonstrație a pericolelor reprezentate de structurile ilegale și violente ale Serbiei”, a scris ea, adăugând: „Jurnalismul este fundamentul unei națiuni libere și democratice. Jurnaliștii trebuie să lucreze într-un mediu sigur.”

În confruntările poliției cu protestatarii sârbi kosovari din Mitrovica, sârbii kosovari au aruncat diferite dispozitive explozive asupra poliției și au pus blocade de camioane pe drumurile din apropierea liceului tehnic din Mitrovica de Nord, condusă de sârbi. Potrivit ministrului de Interne kosovar Svecla, opt ofițeri de poliție au fost răniți, iar jurnaliștii au fost atacați.

Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Zece sârbi și 10 ofițeri de poliție au fost răniți miercuri, când poliția a tras gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulțime care a devenit ostilă după raidurile asupra presupușilor contrabandiști într-o zonă din Kosovo populată de minoritatea sârbă. Poliția din Kosovo a declarat că ofițerii s-au confruntat cu rezistență cu arme de foc și grenade în Mitrovica, în timp ce miercuri desfășurau o operațiune de confiscare a bunurilor de contrabandă în mai multe orașe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce fac amuicani intervin ? Ca si-n Afganistan ?
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218