REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Un nou studiu arată că majoritatea dependențelor de opioide apar după intervențiile chirurgicale

Un nou studiu arată că majoritatea dependențelor de opioide apar după intervențiile chirurgicale

Replica API 28 septembrie 2020 | 00:00 839

Noi cercetări avertizează că unii pacienți operați cărora li se prescriu opioide pentru reducerea durerilor post-operatorii se confruntă cu un risc crescut de a dezvoltă dependență de opioide pe termen lung.

Analiză a examinat peste 36.000 de pacienți operați care au folosit opioide timp de jumătate de an. Niciunul dintre aceștia nu mai urmase un tratament cu opioide înainte de procedura chirurgicală.

„Am descoperit că între 5 și 6% dintre pacienții care nu mai folosiseră opioide înainte de operație au continuat să recurgă la acestea mult timp după perioada de recuperare considerată normală în cazul unei intervenții chirurgicale” a precizat autorul studiului, dr. Chad Brummett. Acesta este directorul departamentului de cercetare în materie de dureri la Școală de Medicină a Universității Michigan. „În plus, ratele privind utilizarea în caz de dureri cronice au fost aceleași atât pentru pacienții cu operații majore, cât și pentru cei cu operații minore, ceea ce sugerează că pacienții continuă să folosească aceste analgezice și pentru altceva decât durerea apărută după o intervenție chirurgicală” a mai adăugat acesta, scrie doc.ro.

Studiul a arătat că riscul cel mai mare a fost în rândul fumătorilor, al pacienților care au avut probleme cu alcoolul și/sau medicamentele în trecut, în rândul celor diagnosticați anterior cu depresie și anxietate și în cazul celor cu istoric de dureri cronice.

Riscul a fost cu 30% mai mare pentru pacienții fumători și cei cu istoric de abuz de alcool și/sau medicamente. Iar riscul crescut s-a ridicat la aproape 50% în cazul pacienților cu artrită, a declarat cercetătorul. Rezultatul este că „prescripțiile medicale de analgezice eliberate pentru intervențiile chirurgicale reprezintă o cauza majoră de noi utilizări de opioide pentru dureri cronice pentru milioane de americani în fiecare an” a spus Brummett.

Anual, peste 50 de milioane de intervenții chirurgicale au loc în Statele Unite, au subliniat autorii studiului. În majoritatea cazurilor, medicamentul pentru controlarea durerilor este un medicament opioid, precum Vicodin sau Oxycontin. Brummett susține că nu este neobișnuit că pacienților să li se prescrie timp de o săptămâna aceste medicamente pentru durerile post-operatorii.

Dar Statele Unite se confruntă cu o epidemie de analgezice opioide, peste 10 milioane de persoane folosind prescripții medicale pentru opioide din motive nemedicale în 2014, potrivit U.S Department of Health and Human Services (Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA). Între timp, din 1999, numărul prescripțiilor medicale pentru opioide este de patru ori mai mare, deși nu s-a înregistrat o creștere proporțională a nivelului de durere în rândul pacienților din Statele Unite, a mai adăugat agenția.

Media pacienților care au participat la studiu a fost de 45 de ani. Aproximativ două treimi au fost femei, trei sferturi au fost caucazieni, toți au suferit o intervenție chirurgicală între 2013 și 2014. Circa 80% au suferit intervenții chirurgicale minore, precum îndepărtarea venelor varicoase sau o gama de intervenții chirurgicale minim invazive. Restul de 20% au suferit intervenții chirurgicale majore, precum histerectomii sau colectomii. Chiar înainte de operații, pacienților li s-au prescris un număr de 30 până la 45 de tablete de medicamente opioide.

Dar după intervențiile chirurgicale, aproximativ 6% atât dintre pacienții care au suferit intervenții chirurgicale minore, cât și dintre cei care au suferit intervenții chirurgicale majore au obținut alte trei prescripții medicale, ajungând la o medie totală de aproximativ 125 de pastile pe parcursul unei perioade post-operatorii între 3 și 6 luni, potrivit raportului. În schimb, în rândul grupului de bărbați și femei care nu s-au operat și cărora nu li s-au prescris medicamente opioide în ultimul an, mai puțîn de 0,5% au urmat tendința similară de abuz de opioide pe termen lung.

Constatările au fost publicate online pe 12 aprilie în JAMA Surgery.

Brummett a admis că gestionarea durerilor este importantă. Iar „opioidele încă sunt niște medicamente foarte bune pentru tratarea durerilor acute după operații sau accidente”, a mai adăugat acesta. „Totuși, în zilele sau săptămânile după operație, pacienții ar trebui să reducă treptat doză de opioide, chiar dacă încă mai au să dureri” a precizat acesta. „Dacă durerile devin cronice, trebuie să recurgă la îngrijiri medicale suplimentare și să ia în considerare alte medicamente și alternative la opioide”.

Un studiu recent a arătat că dependență de opioide poate apărea doar după cinci zile. „Medicii trebuie să fie precauți în ceea ce privește prescrierea de opioide și să aibă în vedere riscurile potențiale ale acestora după intervențiile chirurgicale” a mai declarat Brummett. O sugestie: testarea pacienților cu ajutorul unor chestionare, pentru stabilirea istoricului de „durere, dispoziție și funcționare”.

Anita Gupta, membru în departamentul de relații internaționale al Școlii Woodrow Wilson din cadrul Universității Princeton, a precizat că pacienții și medicii ar trebui să petreacă mai mult timp discutând față în față. „Ar fi trebuit să facem teste de mult timp. Nu toți pacienții sunt la fel.” a spus Gupta. „Fiecare pacient are nevoie de tratamente diferite” a explicat această. „Algoritmi care recomandă reducerea consumului de biscuiți și bifarea casetelor nu reprezintă un mod adecvat de tratare a tuturor pacienților care suferă o gama largă de intervenții chirurgicale”.

Gupta este de acord că „în lipsa altor alternative, opioidele rămân principalele medicamente pentru tratarea durerilor. Dar pacienții operați sunt foarte complecși. Iar gestionarea eficientă și sigură a durerilor necesită îngrijiri centrate mai mult pe pacient, prin urmare, atunci când prescriem opioide o facem în mod responsabil”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218