REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Un nou test de sânge ar putea depista peste 50 de tipuri de cancer

Un nou test de sânge ar putea depista peste 50 de tipuri de cancer

Replica API 11 aprilie 2020 | 00:00 1014

Un nou test de sânge poate detecta peste 50 de tipuri de cancer, dar şi în ce parte a corpului se află, înainte de dezvoltarea primelor simptome.

Cercetătorii din Statele Unite şi Regatul Unit au creat un nou test, arată noile lor descoperiri publicate în Jurnalul de Oncologie. Există o nevoie urgentă de instrumente de depistare a cancerului, iar specialiştii pot oferi un diagnostic abia după ce apar primele simptome, ceea ce ar putea fi prea târziu pentru un tratament care să vindece un anumit tip de cancer cu care pacientul se confruntă. Programele de screening, precum mamografiile pentru cancerul de sân de exemplu, reuşesc să combată această problemă prin depistarea cancerului încă din stadiul incipient.

Aceste teste sunt disponibile doar persoanelor cu un risc ridicat şi limitate unui număr mic de tipuri de cancer. De asemenea, metodele pot fi invazive sau inconfortabile, ceea ce va descuraja testarea lor. În prezent, cercetătorii dezvoltă un simplu test de sânge prin care se pot detecta peste 50 de tipuri de cancer, în cele mai multe cazuri, dinainte ca semnele şi simptomele clinice să apară. Testele funcţionează folosind un tip de ADN lansat de tumori, cunoscut ca ADN liber circulant (cfDNA). Acesta se regăseşte în sânge şi poate fi o adevărată provocare pentru specialişti să identifice o tumoare specifică acelui tip de ADN. După ce se izolează ADN-ul liber circulant din sânge, speciliaştii pot introduce rezultatul în computer, care mai apoi va recunoaşte ADN-ul din celulele canceroase şi cele necanceroase. Astfel, computerul poate prezice dacă o persoană are sau nu cancer şi de care tip.

În timpul studiului, care este parte dintr-un studiu mai larg la care au participat 15.000 de persoane, s-a testat sângele a 4000 de participanţi, dintre care aproape jumătate sufereau de cancer. Cercetătorii au inclus peste 50 de tipuri de cancer în acest studiu. Testele aveau o acurateţe de 93% şi puteau prezice unde anume în corp se dezvolta cancerul în 96% dintre mostre. Rata testelor fals-pozitive era doar de 0.7%, ceea ce însemna că mai puţin de 1% dintre persoane aveau un diagnostic incorect în urma acestui test, scrie csid.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614