REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Un om a murit, o femeie a fost rănită, dar se încearcă muşamalizarea!

Un om a murit, o femeie a fost rănită, dar se încearcă muşamalizarea!

Replica API 1 septembrie 2016 | 12:20 2592

Acuzaţii grave şi calvar la firma primarului din Cogealac, Alexa!

Acuzaţii grave şi calvar la firma primarului din Cogealac, Alexa!

Mirela Bratu

Mirela Bratu este o femeie din localitatea Cogealac, apăsată de durere! Calvarul ei a început în anul 2011, atunci când, după cum ne-a relatat, soţul ei a fost chemat la muncă, din timpul liber, şi a decedat. După nici un an, în cadrul aceleiaşi firme, respectiv Miralexa Comercial, Mirela a precizat că a suferit un accident cumplit, o poartă căzând peste ea. „Am stat prin spitale, am suferit intervenţii chirurgicale la coloană, iar el, Gigi Alexa, îşi bate joc de noi şi a încercat să muşamalizeze tot. Nu vreau decât să mi se facă dreptate. Mie şi copiilor mei, care, efectiv, nu au mai avut copilărie”. Contactat telefonic, primarul din Cogealac a spus: „Nu sunt eu administrator. Nu ştiu, nu este de competenţa mea, eu sunt pe altceva”.

Totul a început pe 11 iulie 2011, când Ion Bratu, în vârstă de 38 de ani, a fost chemat la serviciu, din timpul liber, după cum a relatat soţia lui, Mirela Bratu. „Lucra în cadrul firmei Miralexa Comercial, administrată pe atunci de Gheorghe Alexa, actualul primar din Cogealac. Când a devenit primar, firma a fost recută pe numele soţiei, Luminiţa Alexa. Soţul meu era lăcătuş mecanic şi, în urma unui accident, a decedat. Este vorba despre o bandă transportoare de cereale... A tăiat ceva, nu ştiu ce s-a întâmplat, că noi suntem în dubii, cert este că i-a căzut banda aceea pe gât. Şi asta a fost. Era în ziua lui liberă. Apoi, după tragedie, Gigi Alexa m-a chemat şi mi-a oferit un loc de muncă la el la firmă. Eu munceam, eram asistent maternal, însă am acceptat oferta lui de a fi gestionar. Mi-a spus că-mi va da o perioadă şi salariul soţului pentru a mă ajuta. Se lăuda peste tot că a făcut conturi în bancă la copii, ambii minori pe acea vreme. Vreau să vă spun că eu primeam pe lună 1.000 de lei, atât. Nu a respectat nimic din ce a zis, nu am văzut un leu în plus. Dar se lăuda în toată localitatea...”, a declarat, pentru „Replica”, Mirela Bratu. Numai că o altă nenorocire avea să se abată asupra familiei ei. Pe 14 ianuarie 2012, chiar ea a fost victima unui accident de muncă.

„A căzut poarta pe mine, iar el spunea că am venit în vizită la firmă, că nu eram de serviciu!”

„După 6 luni de zile, în ianurie 2012, în timp ce plecam de la locul de muncă, împreună cu colega, care este sora patronului, am închis poarta. Dumneai a împins-o mai tare şi, neavând un opritor, pur şi simplu a căzut pe mine. Avea 2,20 m înălţime pe 5,40 lungime, 220 de kilograme. A sărit de pe şină şi a căzut pe mine. Norocul meu a fost că erau un mâner şi un zăvor şi, practic, când a căzut pe mine, a rămas acel mic spaţiu, s-a proptit în ele. Altfel... nu mai eram aici. În primele clipe nu am simţit nimic. Apoi dureri cumplite la coloană, torace. Au venit doi bărbaţi din curte şi au ridicat poarta, după care au dat să mă ridice şi pe mine. Ştiind că e vorba de coloană, le-am spus să nu mă mişte, dar ei m-au rostogolit. Aşa cred că mi s-au rupt vertebrele. Nu au sunat la ambulanţă, nu au vrut. Dar eu am sunat-o pe sora mea, aveam telefonul în buzunar, şi a venit imediat. Deja eram vânătă. A sunat ea. Am fost adusă la Spitalul Judeţean, la Constanţa, şi internată, operată. Dar Gigi Alexa tot spunea la medici că eu am venit în vizită la firmă, la sora mea şi că nu este accident de muncă...”, a mai spus Mirela Bratu. Diagnosticată cu fractură de vertebre toracice, nivelul T11 şi T12, femeia a stat în spital circa 2 săptămâni, după care, anul următor, a fost supusă unei alte intervenţii chirurgicale. „Au fost fracturi, am şuruburi în coloană. Dar au încercat să muşamalizeze. Că nu e accident de muncă. Că am venit în vizită”.

Instanţa de fond i-a dat Mirelei Bratu câştig de cauză! Urmează apelul

„În cele din urmă, ITM-ul a pus firma să facă anchetă interioară. Păi normal că, vă daţi seama, ce anchetă a făcut: că m-am împiedicat de o piatră şi m-am izbit de poartă şi a căzut. ITM a respins această anchetă. A urmat alta şi aceea a fost admisă. Dar nu este nici ea în regulă. Angajaţii normal că spuneau ce le zicea şeful. Unde să se ducă să muncească? Şi de atunci mă judec cu ei. Nu mi-au trecut nici măcar vechimea pe cartea de muncă. Hârtiile cu toate zilele de concediu medical, peste 100, erau în serar, la firmă, nu au fost trimise la ITM. Şi-au bătut joc de mine şi de copii. Soţia lui Alexa ţipa şi îşi smulgea părul din cap că nu mă suportă şi că de ce nu plec...”, a adăugat femeia. Pe tolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul 5970/118/2015, pe 16.09.2015, cu obiectul anulare act administrativ, fiind vorba de deciziile 511/SLCA/12004/24.08.2015, 11483/21.05.2015, cu privire la accidentul de muncă suferit şi concluziile firmei angajatoare. Instanţa i-a dat câştig de cauză şi urmează apelul.

Mai exact, pe 7 iunie anul curent, magistraţii au decis: „Admite acţiunea promovată de reclamanta Bratu Mirela, în contradictoriu cu pârâţii Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa. Respinge cererea de intervenţie în interesul alăturat pârâţilor formulată de intervenienta SC Miralexa Comercial SRL. Dispune anularea Deciziei nr.511/SCLCA/12004/24.08.2015 emisă de către Inspectia Muncii şi a Deciziei nr.11483/21.05.2015 emisă de către pârâtul ITM”, potrivit minutei. Decizia nu este definitivă şi a fost înregistrat apelul, pe 24.08.2016, urmând a se stabili şi primul termen.

"Mă suna o femeie de la Inspecția Muncii și spunea că e de la ITM!"

În tot acest timp, chiar dacă abia se mișca, Mirela a urmat, din nou, cursurile de asistent maternal, și s-a reangajat. Atunci a observat că nu are vechimea trecută pe cartea de muncă, de la firma Miralexa Comercial, fiind vorba de cele peste 100 de zile de concediu medical. "Copiii mei nu au mai avut copilărie. Avem gospodărie, ei au ținut-o. Băiatul cel mare mergea și la școală și la serviciu. Eu nu puteam să fac nimic. Dar nu ne lăsăm, avem demnitate și ținem capul sus, nu vrem decât dreptate, nu vrem bani nemunciți, ci doar ceea ce ni se cuvine! Instanța să stabilească asta", a declarat femeia din Cogealac. În plus, ea a relatat că a fost contactată de o femeie, Mariana Zaharia, care se dădea a fi de la ITM, dar era din cadrul firmei, de la Inspecția Muncii. "M-am dus să mă întâlnesc, dar cu avocatul. Încerca să ne întoarcă vorbele, să ne facă vinovați. Am refuzat să mai răspund la întrebări și am specificat că se vrea mușamalizarea", potrivit Mirelei, care este decisă să lupte pentru dreptate: "Oamenii cu bani consideră că pot cumpăra orice, chiar și demnitatea și că au putere supremă. Eu vreau doar dreptate. Am fost umilită, călcată în picioare". Contactat telefonic, primarul din Cogealac, Gheorghe Alexa, a spus doar atât: "Nu sunt eu administrator. Nu știu, nu este de competența mea, eu sunt pe altceva".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218