Un polițist din Constanța cere daune de 10.000 de lei, după ce a fost sancționat de IPJ
Un polițist din Constanța cere daune de 10.000 de lei, după ce a fost sancționat de IPJ
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUn polițist constănțean cere daune de 10.000 de lei, după ce a fost sancționat de fostul șef al IPJ, Constantin Glugă. Cristian R. s-a ales cu mustrare scrisă pentru că a avut un comportament agresiv cu membrii echipajului SMURD, cu ocazia deplasării la un accident rutier.
Cristian B., cu ocazia deplasării la faţa locului în cazul unui accident rutier petrecut la data de 01.07.2021, ora 19:00 pe raza staţiunii Eforie, a avut un comportament agresiv verbal în interacţiunea cu membrii echipajului SMURD, nelăsându-i să acorde primul ajutor și depăşindu-şi atribuţiile de serviciu. Totodată, cu ocazia îndeplinirii îndatoririlor de serviciu la data de 01.07.2021, nu a respectat prevederile dispoziţiei Şefului Inspectoratului nr. 3750/05.03.2021 privind stabilirea regulilor de utilizare a înregistrărilor audio-video efectuate cu echipamente portabile de tip Worn Camera, rezultând că aceste aspecte constituie fapte de neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici ori de la autorităţile anume abilitate de lege. În concret, s-a constatat că polițistul nu a procedat la ridicarea echipamentului la intrarea în serviciu la data de 01.07.2021, deşi avea această obligaţie potrivit prevederilor dispoziţiei Şefului Inspectoratului nr. 3750/05.03.2021.
Instanța a constatat că polițistul a săvârşit abaterile disciplinare prevăzute de art. 57 lit. a), b) şi d) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, respectiv „comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei”, „neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege” şi „depăşirea atribuţiilor de serviciu ori lipsa de solicitudine în relaţiile cu cetăţenii”.
Pentru aceste considerente, magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis respingerea acțiunii lui Cristian B. ca neîntemeiată. Sentința nu este definitivă.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.