REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Un poliţist local din Valu lui Traian este acuzat de un localnic că a folosit ILEGAL spray-ul iritant

Un poliţist local din Valu lui Traian este acuzat de un localnic că a folosit ILEGAL spray-ul iritant

Replica API 17 septembrie 2018 | 08:17 583

Va deschide acțiune în instanță

Va deschide acțiune în instanță

Polițiștii locali fac parte din categoria unor funcţionari publici sau a unui personal contractual cu atribuţii de pază, în subordinea primarului sau primarului general de pe o anumită rază teritorială, categorie de angajaţi care a fost introdusă prin Legea nr. 155/2010 a Poliţiei locale. Vin în ajutorul Poliţiei Române prin participarea la îmbunătăţirea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice şi a unei discipline în general.

De cele mai multe ori, polițiștii locali reușesc să stingă conflictele, însă, există şi cazuri în care funcționarii fac abuz de putere.Un astfel de caz îl regăsim la Valu lui Traian, după cum susține un localnic. Acesta din urmă a ajuns la spital după ce un polițist local, cunoscut sub porecla de ”Blondu”, i-a pulverizat spray iritant în ochi, deși voia doar să aplaneze un scandal izbucnit în plină stradă.

Cum s-au petrecut, mai exact, lucrurile?

În seara de 15 septembrie a.c., mai mulți indivizi se certau scandalos pe strada Bucuresti, fosta Valea Seacă, din Valu lui Traian, în apropierea domiciliului lui Ionel Barbu. Auzind conflictul, bunica acestuia i-a cerut nepotului să intervină, de frică ca scandalagii să nu se omoare între ei. Zis și făcut, numai că, la scurt timp, și-au făcut apariția polițiștii locali. Unul dintre ei, spune Ionel Barbu, a scos spray-ul și i l-a purverizat în ochi, fără un avertisment în prealabil.

”Doi indivizi se ceratau în drum, cu 2, 3 metri mai departe de poarta mea. La un moment dat, s-au luat la bătaie, incidentul având loc la orele 23.00. Bunica mea a auzit gălăgie și a ieșit la drum, în momentu acela a început să strige că se omoară între ei. Ea se speriase. Când am ieșit, speriat, eram dezbrăcat, doar în boxeri. În momentul în care m-am dus să-i despart, a apărut poliția locală.

Un polițist, zis Blondu, s-a dat, mai mult din mers, jos din mașină și, fără avertisment, a început să dea cu spray . Me mi-a dat direct în ochi un jet lung și unuia din cei implicați în scandal, în față, după care a cerut actele tuturor . Mi-au spus să mă duc în casă, că n-am nimic ...dar am preferat să sun la ambulanță, pentru că mă ustura îngrozitor de tare”, a declarat, pentru Replica, Ionel Barbu. Bărbatul îl va chema în instanță pe polițistul local, căruia, cel mai probabil, îi va cere daune.

Ce spune legea?

Potrivit legii 155/2010, art. 24, alineatul 1, pentru descurajarea, împiedicarea și neutralizarea acțiunilor agresive ale persoanelor care tulbură ordinea și liniștea publică, polițiștii locali pot folosi arme neletale destinate pentru autoapărare, bastoane din cauciuc sau tomfe, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și paralizante, cătușe, câini de serviciu, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă.

Folosirea mijloacelor prevăzute la alin. (1) împotriva participanților la acțiunile agresive se va face în mod gradual, după avertizarea prealabilă asupra utilizării unor asemenea mijloace și acordarea timpului necesar pentru încetarea acțiunilor și conformarea la solicitările legale ale polițiștilor locali. Orice acțiune în public se face prin anunțare: "Poliția!".

Reprezentanții Poliției Locale Valu lui Traian spun că agentul nu a folosit abuziv spray-ul însă, dacă se va dovedi contrariul, se vor lua măsurile necesare, în ceea ce-l privește. ”S-a intervenit la o bătaie pe strada București. Agentul a folosit spray-ul din dotare. Ionel Barbu, dacă se consideră nedreptățit, să acționeze în consecință. Dacă agentul va fi găsit vinovat, atunci se vor lua măsurile necesare. Noi nu considerăm că este vinovat”, a declarat, pentru Replica, Ionela Zota, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Valu lui Traian.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SI BEKEANU ESTE BAIAT,PISALAS IN GURA LA SCOALA ERA TERORIZAT DE COPII,CAND ERA LA ZIP VB URAT DE MITROI,ACUM IL PUPA IN FUND,STA BEA,MANCA CU PRIETENII TATARI LA MASA SI P URMA AI CRITICA,CERE MITA DE LA INFRACTORI IN SAT SA ACHITE BANCILEE
0
0
Il cunosc personal pe Barbu Ionel si chiar nu l-am vazut beat nici o data ,nici pe masa mare nu a batut-o nici o data , si nici nu a luat banii la nimeni cu japca la pasarela! Si daca nu ma credeti nici cu fratisu nu s-a batut nici o data , intrebati vecinii , toti il iubesc , este un exemplu pentru societate. Aaa sa nu uit , chiar ca-i place sa munceasca ! Ps. Fosta Sotie.
10
0
Spre informatia celor care au spus ca ma cunosc....nu beau nu fac scandaluri si muncesc ...nu exiata om sa spuna ca ma vazut beat pe mine ...iar politistu becheanu ionut osa se vada la tribunal daca este sau nu vinovat....cei doi se paruiau mai pe inteles nu se bateau aveau cate o sipca in mana nu pari iar politistul local a coborat din mersu masini si a inceput sa dea cu sprey fara avertisment ...iar eu mam dus sai despart nu sai urechez
0
3
Politia Locala trebuia sa ii rupa mainile si gura acestui Barbu.un betiv,hot si scandalagiu are cumva nevoie de bani?dute la munca nerusinatule.foarte bine ia facut cei de la Politia Locala.
2
0
suntem convinsi ca domnul Ion Barbu a respectat ordinea si linistea publica.el este o victima a primarului care a trimis politia la el acasa nejustificat.Cetateanul are dreptate.
0
0
ai studii superioare in domeniu , sau te-ai agatat cu 12 clase si plimbi stirile de pe banca din fata blocului ?
2
0
Barbu,un betiv notoriu care face scandal tot timpul...ft bine actionat politia locala!fermitate si nu se vor mai intampla evenimente
13
0
Eu nu inteleg comportamentul pur romanesc...mamaie vede un scandal si-l roaga pe nepot sa faca dreptate, sa-i urecheasca pe scandalagii. Acesta iese in chiloti si-i ia la palme pe scandalagii, in loc sa apeleze politia. Pai, daca faci si tu scandal meriti un spray in nas. Cand vom invata ca in situatii ca aceasta, indicat este sa punem mana pe telefon si apelam 112.
10
0
Interesant titlu ! Barbu ala , nu cumva o fi malai mare ala care era arbitru de fotbal si cadea ca prostu cu motocicleta si nu avea permis ?!? La ce talibani sunt in Valu , nu poti decat sa le dai la toti putin spray iritant in bot ! Si asta-i inceputul ... sa vezi cand se face tulburelul !...
12
0
Ati scris in titlu citez UN POLITISTUL LOCAL ,Mirelei Pascal i s a rupt o unghie din gandire in timp ce tasta titlul si cu aceaiasi rupere de pizda vis a vis de profesionalismul jurnalistic,publicu cititor etc,a lasat un tiltu la misto in treaca mearga la modul LAS' CA ATI INTELES VOI! hahah ce d kkt,deci UN POLITISTUL E UN FEL DE THE UNWANTED?
4
0
In caz ca nu ati inteles : merela sorinela ne spune ca mai multi indivizi se,,certau scandalos"-se puteau certa oare altfel?....,sa continuam,asadar,o babutza ca toate babutzele fara somn aude galagie pe strada si cand observa ca unii se bat in poarta ei la asa ora tarzie il trimite pe nepotu-sau ca sa intervina si sa fie si el batut.Si se duse nepotu' in chiloti dar avu ghinion! In loc sa-l bata scandalagiii a aparut dintr-o masina un militian blond dar nu e blond care a sarit din mers si i-a dat cu sprey in ochi nepotului trimis de bunica la lupta.Bunica ar trebui sa aiba dosar penal!!!!!!
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369