REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Un politist s-a impuscat mortal in timpul discutiilor cu un boschetar

Un politist s-a impuscat mortal in timpul discutiilor cu un boschetar

Replica API 13 decembrie 2010 | 00:00 97

Tragedie la sediul Transporturi Feroviare

Tragedie la sediul Transporturi Feroviare

Lipsa asistenţei psihologice specializate din cadrul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor face, din ce în ce mai des, victime în rândul lucrătorilor expuşi la muncă în condiţii de stres. Cu o frecvenţă ce devine îngrijorătoare auzim că la unitatea de poliţie/ISU/Pompieri (ş.a.) un ofiţer a fost găsit împuşcat, iar din primele cercetări se pare că şi-a pus capăt zilelor folosindu-şi arma din dotare. Cazul poliţistului de la transporturi feroviare Constanţa, petrecut sâmbătă, este uşor deosebit, însă poate avea un substrat ce se regăseşte în slaba organizare a sistemului. Costel Faur, ofiţer la Poliţia Transporturi Feroviare îşi efectua serviciul în cadrul postului de poliţie din Gara Constanţa. La un moment dat, a fost alertat de asistenta de la farmacia din apropiere că un bărbat dubios dă târcoale, fapt ce îi provoacă o stare de teamă. Faur l-a identificat pe cel în cauză şi l-a condus "pentru a sta de vorbă" în biroul său. La scurt timp s-a petrecut tragedia. Din câte se pare, în mod accidental, Faur a apăsat trăgaciul armei de vânătoare cu care era dotat, lovitura proiectilului fiindu-i fatală. Şi-a mai găsit totuşi puterea de a se târî pe holul clădirii chemând ajutor. Timp de mai multe ore după eveniment, Gara Constanţa a fost asediată de autorităţi, în încercarea de a desluşi firul evenimentelor şi de a stabili cum a murit Faur. A fost identificată şi persoana care a fost în biroul poliţistului şi condusă la audieri. Constantin Faur avea 36 de ani şi în urma sa a lăsat un copil de 5 ani.

Oficial, arma s-a declanşat accidental

La momentul de faţă, se ia în calcul şi sinuciderea, varianta fiind confirmată de către angajatele care fac curăţenie în postul de poliţie din Gară şi care susţin că Faur ar fi avut remuşcări că ar fi bătut un boschetar. Şeful său, comisarul-şef Cornel Tănase, comandantul Poliţiei Transporturi spune că arma folosită era una de vânătoare. "În mod normal este neletală, fiind încărcată cu bile de cauciuc. Se foloseşte la asistarea transporturilor feroviare, dar pentru că a fost foarte aproape de corpul lui Faur, a provocat decesul acestuia", a declarat Tănase pentru Replica de Constanţa. Referitor la controalele psihologice periodice la care sunt supuşi poliţiştii, mai ales cei care poartă armă, Tănase a spus că "aceste testări psihologice se fac o dată la trei ani". "Având în vedere câte s-au întâmplat în ultima perioadă, facem controalele psihologice o dată pe an, cu psihologul IPJ Constanţa. Nu cred că este cazul să le facem mai des", a mai adăugat Tănase. Cazul Faur se poate repeta oricând având în vedere că statul nu deblochează posturile de psiholog pentru unităţile militare. Chiar dacă aici n-ar fi neapărat vorba de sinucidere -oficial, se susţine varianta potrivit căreia arma s-a declanşat accidental! -, poate fi vorba de stăpânirea de sine, surse afirmând că n-ar fi fost nevoie ca un poliţist să ameninţe un boschetar cu o armă de vânătoare. La capitolul psihologi nici cei de la ISU Dobrogea nu stau mai bine. Aceştia au cerut un psiholog (pentru întreg efectivul de peste 200 de angajaţi operativi) acum mai bine de trei ani, pe care nu l-au primit nici în prezent. Specificul meseriei acestora nu impune neapărat portul de armă, însă angajaţii ISU sunt expuşi la muncă ce presupune descarcerări, stingeri de incendii şi recuperare de victime, fapte care, potrivit psihologilor, pot duce la şocuri emoţionale suficient de puternice pentru apariţia unor drame.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367