REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Un posibil tratament pentru glaucom este în curs de dezvoltare

Un posibil tratament pentru glaucom este în curs de dezvoltare

Replica API 17 iunie 2020 | 00:00 862

Mediatorii lipidici ar putea juca un rol important în combaterea bolilor neurodegenerative.

Oamenii de știință de la Universitatea California - Berkeley au descoperit că moleculele care se găsesc în organism în mod natural, cunoscute și sub numele de mediatori de lipide ("lipid mediators") au potențialul de a opri progresia glaucomului, cea de-a două cauza principala de orbire la nivel mondial.

Concluziile oamenilor de știință specializați pe problemele de vedere au fost publicate în noiembrie 2017 în "Journal of Clinical Investigation" și marchează un pas important înainte în ceea ce privește dezvoltarea unui leac pentru glaucom, o boală neurodegenerativă în care acumularea de lichid în partea frontală a ochiului provoacă leziuni ireversibile la nivelul nervului optic și provoacă pierderea vederii.

În prezent, nu există niciun tratament pentru glaucom, boală despre care se estimează că afectează 80 de milioane de oameni la nivel mondial, scrie sciencedaily.com, citat de doc.ro.

"Această descoperire nu doar că ar putea duce la medicamente folosite pentru a trata glaucomul, dar același mecanism și opțiunile sale de prevenire pot fi aplicate și în alte boli neurodegenerative", a spus autorul principal al studiului, Karsten Gronert, profesor de optometrie la Universitatea California - Berkeley.

Folosind rozătoare că modele, Karsten Gronert și alți cercetători au descoperit că mediatorii lipidici care reglează inflamația, cunoscuți și sub numele de lipoxine, secretate din celulele în formă de stea (cunoscute sub denumirea de astrocite, acele celule ale creierului de mari dimensiuni), au oprit degenerarea celulelor ganglionare ale retinei la șobolanii și la șoarecii cu glaucom. Celulele ganglionare sunt neuronii retinei și ai nervului optic care primesc informația de la fotoreceptori.

"Am analizat ceva despre care toată lumea a presupus că era un lucru antiinflamator și am descoperit că exact aceleași mici molecule joacă un rol esențial în neuroprotecție, ceea ce este cu adevărat interesant", a spus autorul principal al studiului, John Flanagan, decan și profesor de optometrie.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că astrocitele, care ajută la menținerea funcției creierului și care formează stratul de fibre nervoase al retinei și al nervului optic, eliberează agenți biologici terapeutici cunoscuți sub numele de lipoxinele A4 și B4, dar doar atunci când astrocitele sunt în repaus și mențîn funcția sistemului nervos.

"Se presupune că astrocitele activate de leziuni eliberează/declanșează semnale de stres care ucid celulele ganglionare din rețînă, provocând leziuni ale nervilor optici", spune John Flanagan. Cu toate acestea, spune el, "cercetarea a descoperit că astrocitele care sunt declanșate de leziune opresc, de fapt, semnalele neuroprotective care previn leziunile nervilor optici".

Cercetătorii au descoperit secreții ale lipoxinelor A4 și B4 în astrocitele care erau în repaus în culturile de celule din rețină și din capul nervului optic. Pentru a testa potențialul lor că tratament, oamenii de știință au administrat lipoxinele unor rozătoare vreme de 8 săptămâni după instalarea leziunilor asemănătoare glaucomului și neurodegenerarii.

După 16 săptămâni, oamenii de știință au măsurat activitatea electrică în celulele ganglionare ale rozătoarelor, printre alte măsurători, și au descoperit că lipoxina B4 în special a oprit degenerarea celulelor, scrie sciencedaily.com.

"Acest mediator lipidic (lipoxina B4) prea puțin cunoscut a arătat că are potențialul de a inversă moartea celulelor. Știm că nu există niciun medicament care poate face asta", a mai spus Karsten Gronert.

Lipoxinele au fost explorate și analizate că fiind niște medicamente promițătoare și țintite pentru tratarea bolilor inflamatorii, dar nimeni nu le-a analizat din perspectiva această, de a fi molecule neuroprotective, a completat Karsten Gronert.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367