REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Un profesor din Spania predă, din acest an şcolar, la Colegiul Pedagogic

Un profesor din Spania predă, din acest an şcolar, la Colegiul Pedagogic

Replica API 11 septembrie 2019 | 00:00 585

Program bilingv

Program bilingv

Începutul anului şcolar 2019 în cadrul Colegiului Naţional Pedagogic "Constantin Brătescu" din oraşul Constanţa a fost marcat de un eveniment deosebit de important: vizita reprezentanţilor Ambasadei Spaniei în România – Excelenţa Sa, Manuel Larrotcha, Ambasadorul Spaniei în România şi Pablo Diez Astruga, ataşat pentru Educaţie şi Învăţământ la Ambasada Spaniei în România.

Vizita reprezentanţilor Ambasadei Spaniei în România a fost făcută în contextul în care, din anul şcolar 2019-2020, timp de 4 ani, în Colegiu va exista un program de predare a limbii spaniole în regim bilingv. Elevii instituţiei vor beneficia de predarea limbii spaniole de către un cadru didactic specializat din Spania.

Profesorul îşi va desfăşura activitatea în colegiu atât pentru clasele gimnaziale, cât şi pentru cele liceale.

"Colegiul nostru face parte dintr-un program de care beneficiază 10 şcoli din toată ţara, în urma unui acord semnat între Ministerul Ştiinţei din Regatul Spaniei cu Ministerul Educaţiei din România. Vom avea un cadru didactic specializat pe limba spaniolă în cadrul unui program bilingv care se desfăşoară atât în cursurile unei clase de gimnaziu, clasa a V-a şi 3 clase de liceu, două clase a IX-a şi o clasă a XII-a. Pentru noi este un eveniment unic, limba spaniolă fiind una dintre cele mai vorbite limbi imediat după limba engleză. Totuşi, până acum nu am avut acest program, dar avem limba engleză, limba franceză şi limba germană în cadrul unor cursuri bilingve", a declarat, pentru Replica, Ana-Maria Ciobotaru, directorul Colegiului Naţional Pedagogic "Constantin Brătescu" din Constanţa.

Finalitatea acestui program va consta în susţinerea de către elevii care au urmat specializarea bilingv – limba spaniolă, a bacalaureatului specific, conform Acordului dintre Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Ştiinţei din Regatul Spaniei cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea secţiilor bilingve româno-spaniole în liceele din România şi la organizarea examenului de Bacalaureat la aceste licee.

Excelenţa sa a vizitat instituţia, fiind foarte plăcut impresionat de spaţiile şcolare, cadrele didactice ale şcolii şi numeroasele proiecte naţionale şi internaţionale derulate de Colegiu.

Colegiul nostru a derulat deja două proiecte internaţionale cu instituţii de învăţământ din Spania, din Salamanca şi Igualada.

Există beneficii multiple de care cursanţii se pot bucura în cadrul programelor bilingve, cum ar fi:

- îmbunătăţirea funcţiilor neuro-fiziologice şi a abilităţilor cognitive;

- expunerea la o altă cultură;

- dezvoltarea unei gândiri flexibile şi divergente;

- stima de sine şi încredere în propriile forţe.

Numeroase studii de specialitate confirmă faptul că elevii înscrişi într-o clasă cu program biling sunt mult mai receptivi faţă de profesori şi faţă de materia studiată. Aceştia devin mai eficienţi cand vine vorba de alternarea activităţilor, au rezultate mai bune la examene, au mai puţine probleme de comportament, dezvoltă mai bine empatia şi sunt mai deschişi faţă de diferenţele de cultură/etnie dintre ei şi ceilalţi colegi.

Iulian RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218