REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Un șeic arab anunță investiții uriașe în Portul Constanța

Un șeic arab anunță investiții uriașe în Portul Constanța

Replica API 25 septembrie 2018 | 00:00 273

Afaceristul pune la bătaie jumătate de miliard de dolari în agricultură

Afaceristul pune la bătaie jumătate de miliard de dolari în agricultură

Un fost premier al Emiratelor Arabe Unite anunță investiții uriașe în România: 500 de milioane de dolari în agricultura din estul țării, bani care se vor duce pe achiziția de terenuri agricole, înființarea unei companii de îngrășăminte, construirea unei ferme, colectarea de silozuri pentru cereale etc. O mare parte din jumătatea de miliard de dolari pusă în joc de șeicul arab va merge în Portul Constanța, unde, cel mai probabil, va cumpăra un operator de cereale.

sursa foto: profit.ro

Fondul de investiții Al Dahra Holding, care a preluat recent Agricost Brăila, cel mai mare producător agricol din România, deținut de antreprenorul Constantin Duluțe, într-o tranzacție anunțată de la începutul anului de Profit.ro și estimată la peste 250 milioane euro, va investi 500 milioane dolari în România în următorii 5 ani, în diverse sectoare, pregătind noi achiziții de teren agricol, formarea unei companii de îngrășăminte care să vândă pe piețele vecine 350.000 tone anual, înființarea unei ferme agricole. Planul de investiții Al Dahra va fi implementat în mai multe faze în următorii ani, arată sursa citată.

Vrea să producă un milion de tone de cereale pe an

Planul de investiții a fost anunțat după ce Șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, care controlează Al Ain Holding, din care face parte fondul de investiții Al Dahra Holding, a venit la București și s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. În ceea ce privește investițiile în agricultură, Al Dahra, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, va cumpăra teren agricol suplimentar pentru a atinge o producție anuală de 1 milion de tone metrice de cereale și furaje combinate până în anul 2022. În paralel, va dezvolta un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, având capacitatea de a gestiona două milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri, provenind atât de la fermele românești operate de Al Dahra, cât și de la cele din afara companiei.

Investiție în port pentru a-și susține exportul

Din punct de vedere al investițiilor în logistică și în lanțul de aprovizionare, Al Dahra intenționează să achiziționeze un punct de operare la portul Constanța pentru a facilita exportul de cereale și importul de îngrășăminte. Va constitui o companie de îngrășăminte specializată, responsabilă cu importul de îngrășăminte în România și comercializarea pe piețele vecine, cu un volum estimat de 350.000 de tone anual, și va investi în modernizarea instalațiilor de încărcare din portul de la Brăila, pentru o capacitate sporită a mărfurilor și a traficului de nave. De asemenea, Al Dahra are în plan investiții în sectorul creșterii animalelor, prin înființarea unor ferme agricole cu capacitatea de a găzdui un efectiv de 150.000 de capete de specii diferite de animale. “Ca urmare a adăugării Insulei Mari a Brăilei la portofoliul nostru global de proiecte agricole, ne dorim să extindem planurile de investiții Al Dahra dincolo de agricultură", spune, în același timp, Khedaim Al Derei, Vicepreședinte și Co-fondator al Al Dahra. În martie, Al Dahra Holding anunța că vrea să se extindă în acest an pe piața agricolă din România și Serbia, cu intenția de a cultiva 30.000 de hectare în România și alte 20.000 de hectare în Serbia. La începutul acestui an, Profit.ro a anunțat că un fond de investiții din Abu Dhabi vrea să cumpere Agricost Brăila. Recent, Al Dahra a cumpărat o companie producătoare de furaje în Australia.

Este fratele președintelui Emiratelor Arabe Unite

Pe piață din 1995, Al Dahra are sediul în Emiratele Arabe Unite și este cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, cu o cifră de afaceri de 1 miliard de dolari. Numele său a fost indicat pentru prima dată pe piața românească în toamna anului trecut. Al Dahra este parte a Al Ain Holding, controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fost premier al Emiratelor Arabe Unite și președinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera. Este cel mai tânăr frate al actualului emir și președinte al Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Grupul Al Dahra desfășoară afaceri în peste 20 de țări, deține și exploatează o bază mare de active, incluzând o suprafață de peste 200.000 hectare, 8 fabrici de presare și producție de furaje, 4 unități de măcinare a orezului și 2 instalații de măcinare a făinii.

Producții record de cereale

Agricost Brăila, cel mai mare producător agricol din România, are în arendă o suprafață de 57.000 hectare în Insula Mare a Brăilei, pentru care primește subvenții de circa 10 milioane de euro pe an. În vara anului trecut, compania a reclamat că fermierii din estul Europei sunt discriminați din cauza politicilor UE în materie de organisme modificate genetic (OMG). Compania a recoltat, în 2016, 416.000 tone de grâne, cea mai mare recoltă înregistrată la o singură fermă din România. În 2016, compania a raportat afaceri de aproape 387,3 milioane de lei și un profit net de peste 71 milioane de lei, în creștere de la vânzări de 365,3 milioane de lei, și un câștig de 63,4 milioane de lei obținute în 2015. Anul trecut, cu peste 830 de angajați, compania a avut afaceri de 359,2 milioane lei și un profit net de 73,3 milioane lei. Compania și-a propus în acest an să crească producția de cereale la 500.000 tone.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu va faceti boroblem. Cat timp sunt pesedeii la putere primesc tziganii tot ce vor ca noi nu ne vindem tara !!! Muie dragnea, muie pesede !!!
2
1
Nimeni nu investeste toti vine pe profit pe furt . Gata cu vrajeala de 89
2
0
Terenul agricol din Romania devine ARABil. Ca de-aia ii si spune arabil, de la arabi.
3
1
pe ei de arabi nenorociti cu sharia lor cu tot!!! Toti sa ajunga precum victimele lor de pe bestgorepunctcom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8
0
Cu alte cuvinte,arabul isi face sursa de papica pentru el si neamurile lui de acolo unde pamant ca in Romania nu gasesti. In viitorul apropiat,vom fi cu totul vanduti de tradatorii de tara si vom primi mancare cu ratia stricta,cat sa putem lucra ca sclavi in propria tara.
22
0
-uriasa- 500 de milioane, ar fi URIASA o investitie de 5 milarde.
16
1
Altadata lucram pentru stat, cu 2800 de lei pe luna. Azi lucram pentru straini, tot cu 2800 de lei pe luna. Ura!
13
1
Vindeti tot nenorocitilor. Romanilor nu le-ati crea facilitati... La.toti strainii le.dati pe.moca. Rusine.
24
1
Nu mai vindwti tara si terenul strainilor..auzi,vor produse modificate genetic, rusine
17
2
mai bine jigodia de dragnea ar face un referendum cu interzicerea arabilor in tara
16
6
ei sunt doar cu banii dar in spatele lor sunt tot mahari europeni sau americani! Si inceva, cerealele si lemnul pot creste la loc peste o suta de ani dar petrolul si gazul este o resursa epuizabila si cine o va avea va domina lumea, de-aia toti vin sa o exploateze mai intai la prosti ca noi!
15
1
parca e lege sa se investeasca si tranzactii numai ptr firme de cee , comunitatea europeana ..astia ne cred k suntem pakistan..banglasesh.. nici chinezii nu ne mai ajyta ..,
11
3
O natie mai parshiva decat arabii ar fi polonezii si ukrainienii.
15
8
Nu era de ajuns ca il avem pe MURAD ?!?...
23
4
Arabi sant oameni harnici
3
30
niste cipani cu mai multe clase. Trebuie sa ne mutam.
13
7
Ti ai dreaq de sarantoci
7
10
Cereale,lemn,petrol,bani reprezentand profitul si multe altele pleaca din tara.Noi ramanem doar cu niste salarii cu care cumparam produse importate.Vindem tot,vai de generatiile care vin!
34
2
Niciodata sa nu-i credeti pe tiganii astia. Mint mai usor decat respira. Specie mai parshiva nu exista. Arabii astia cu sperante de expansiune sunt cea mai parshiva specie umana. La masline de camila si nisipul lor, acolo le e locul!
37
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218